dinsdag 28 juli 2009

DE HEER IS WAARLIJK OPGESTAAN


DE HEER IS WAARLIJK OPGESTAAN

De lijkwade van Turijn is echt, want er staan Aramese lettertekens op die stammen uit het begin van onze jaartelling. De letters zijn met het blote oog niet te zien. Dat stelt historica en medewerkster van het Geheime Archief van het Vaticaan, Barbara Frale. De historica publiceerde een paar jaar geleden een onthullend onderzoek naar de Orde van de Tempeliers.

De lijkwade is een eeuwenoud relikwie binnen het christendom. Zolang de lijkwade bestaat, wordt over de echtheid van het doek gespeculeerd. Diverse wetenschappers uit de hele wereld hebben het uitvoerig geanalyseerd. Het linnen kleed van 4,36 bij 1,10 meter wordt in de kathedraal van Turijn bewaard en vereerd als de lijkwade waarin Jezus na zijn dood zou zijn gewikkeld.

Dit wordt gestaafd met de resultaten van een koolstof-14-datering, waaruit bleek dat het kleed uit de periode tussen 1260 en 1390 stamt. Andere wetenschappers bestrijden de uitkomst van het C-14 onderzoek, omdat het verkeerd zou zijn uitgevoerd. Zij wijzen op bepaalde details, die aantonen dat het linnen doek wel degelijk uit de beginperiode van onze jaartelling stamt.

De lijkwade van Turijn is volgend jaar van 10 april tot 23 mei weer voor het publiek te zien in de kathedraal van Turijn. Verwacht wordt dat ook paus Benedictus dan naar de historische doek zal komen kijken. De lijkwade was voor het laatst te zien in het Jubeljaar 2000. (belga/bdr)
22/07/09 14u08 De Morgen

Digitaliaanse Diverse Divergentia

Ik zou zeggen: ze is daar weer! De Lijkwade. Ieder jaar in de komkommertijd wordt ze boven gehaald. Liefst door hoernalisten zonder inspiratie. Of met een kapotte pen, door het zuigen. Met berichten de ene zus, de andere zo…..

Dat de DM daaraan meedoet, mag me verbazen, want alles wat rond e figuur van Jezus Christus draait, is niet hun biotoop….Al mogen wij niet vergeten, dat de Grote Linkse Roerganger uit Limburg de mensen liever terug in de kerk ziet zitten, dan op socialistische meetings…Of zou er toch…kentering….??? Niet te geloven… Maar het is waar, er zal méér vreugde zijn in bij de Vader in de Hemel om één verloren zoon die terugkomt, dan om al de andere die gebleven zijn…

Kijk, en dat weet de Kerk zeer goed, daarom bewaart ze haar kalmte. Alles wat de Lijkwade bewijst, als ze al echt zou zijn, waar blijkbaar niet meer kan aan getwijfeld worden, is dat de gedoornkroonde Zachtmoedige er voor dood in achtergelaten werd. Derhalve kan er niet meer aan getwijfeld worden dat Hij onder de mensen heeft geleefd…
De Verrijzenis (hoeksteen van het Geloof) is echter nog een ander verhaal.

Ik heb veel gelezen over deze zaken, tot en met het negatief koollstof 14-onderzoek (1988) en vind van veel de bevestiging in Wikipedia. Is aanbevolen lectuur! Waar echter geen melding wordt van gemaakt, is van de tegenwerping, dat het doek eventueel door een onbekende bestraling ‘verjongd’ zou zijn geweest….Een beetje zoals men, vòòr de ontdekking van de fotografie, geen kennis had van de negatieve fotoafdruk die verborgen zat in het doek…volgens die mening is de wetenschap nog niet ver genoeg gevorderd om dit te kunnen bewuhzen…Die onbekende bestraling met een soort energie zou te maken kunnen hebben met de Verrijzenis. Staat er in de H. Schrift geen vermelding van ‘een stralend licht’ en van ‘gestalten in stalende witte verschijing’ – wat zou kunnen wijzen op een boven-natuurlijk verschijnsel, dat tot in onze dagen niet ontsluierd werd….

Als U bij de lectuur in Wikimedia daarbij uit de Matheus Passion van J.S. Bach de klaagzang O Hoofd vol bloed en wonden ergens op Youtube kunt oppikken, is U ‘in the mood’ om het fascinerende verhaal over de Lijkwade van Turijn aan te vatten…..

De Lijkwade is een bloedstollend en spannend reality verhaal, waar de commerciële hersenspinsels van de Amerikaanse veelschrijver Dan Brown kinderkak bij zijn. U vindt op Wikipedia een serieuze benadering van het geheel dat zo objectief mogelijk is gehouden. En verder is het ‘Wachten op Godot’…..

Geen opmerkingen: