woensdag 15 juli 2009

DIT IS ONS LAND

DIT IS ONS LAND
Neen, zegt het Ijzerbedevaartcomité, wij weten beter!
Vlaanderen is er voor iedereen!

Maar naar linker gewoonte (zie Media) zwijgen ze als vermoord over alles wat hen niet aanstaat. Inhoudelijk geen sprake van bekamping, gewoon doodzwijgen…De IJzerbedevaart is verbleekt tot een pensenkermis, en zelfs op de affiches is het IJzerkruis verworden tot een vage schim uit het verleden. De H. Mis, ooit de kern van het woord ‘bedevaart’, komt nog wel voor, maar wordt ontheiligd door een gezamenlijk (afgesproken?) bezoek aan de site van de IJzerwake in Steenstraete. Aldus is de indruk gewekt dat ‘Steenstraete’; dat inderdaad vrij toegankelijk is voor iedereen, slechts een soort onderdeel is van de Diksmuidse maskerade. Benieuwd naar de reactie van IJzerwake, en vooral naar de inhoud van de speech van Baeten aldaar. Zal hij er aankondigen misschien eindelijk de uitgestoken broederhand te willen grijpen? Is dit misschien de betekenis van de leuze ‘Vlaanderen is er voor iedereen’, dus ook voor de uitgeslotenen die bijeengedreven zijn in het ‘cordon sanitaire’?

9u - HERDENKING GEBR. VAN RAEMDONCK
Steenstrate - Ieper - Hulde aan het Monument Gebr. Van Raemdonck
Toespraak: Walter Baeten, voorzitter

Nu is het niet langer ‘Quid NVA’, maar ‘Quid IJzerwake’…We volgen deze actualiteit met grote belangstelling en een sprankeltje hoop….Want de site van ‘Steenstraete (weide) is eigendom van de VZW IJjzerwake, terwijl het monument van de Gebrts. Van Raemdonck paalt aan het jaagpad langs de IJzer….Openbaar dus! Gaat het om een uitdaging of om een vriendendienst?
Verder gaat de tekst van de UITNODIGING die het IJzerbedevaartcomité per E-post verspreidt, in volgende zin:


82este IJZERBEDEVAART
zondag 30 augustus 2009 - 14.30 u
De internationale, financiële crisis zal de komende jaren flink huishouden. Globaal zal de economie krimpen. Alleen al in Vlaanderen zullen er tienduizenden werklozen bijkomen. Er is nood aan een ambitieuze Europese aanpak. Maar wil Vlaanderen de woelige mondiale, economische stormen en de uitdagingen van de 21ste eeuw trotseren, dan is er wel degelijk een nieuw institutioneel, financieel en sociaal-economisch kader nodig. De grenzen van het huidige bestel zijn meer dan bereikt. Dit land moet kantelen naar een evenwichtig en solidair model met homogene bevoegdheden, financiële responsabilisering en interpersonele solidariteit. Er is geen oplossing voor de crisis mogelijk zonder een vergaande staatshervorming.
Deze staatshervorming moet er voor iedereen zijn: om bedrijven en zelfstandigen meer armslag te geven, voor bedienden en arbeiders, maar ook voor heel wat mensen die dreigen uit de boot te vallen en moeten leven van een uitkering.
Als Vlaanderen zich tot een volwaardige natie met goed ontwikkelde kenniseconomie wil ontwikkelen, dan zal het ervoor moeten zorgen dat het een vergaande staatshervorming kan uitwerken waarvan iedereen beter wordt. Vlaanderen is er immers voor iedereen.

Deze tekst bulkt van de algemeenheden, en schijnt (in de namiddag) te gaan over de eigenlijke IJzerbedevaart. Te midden van een misplaatste autoshow van old-timers en muziekoptreeden met groot scherm video presentatie. Een soort Vlaamse kermis dus. Maar niks is gratis!
Deze tekst is opgesteld in echt Wetstraat-ees, met sterke Tjeven-inslag en is derhalve niet bestemd om begrepen te worden. Vooral de omschrijving ‘interpersobele solidariteit’ is tekenend, waardoor er beklemtoond wordt dat het gaat om solidarfiteit tussen personen, en niet tussen gebouwen of voorwerpen….
Derhalve is er nog een soort QUIZ aan de gang : wie vindt de NIET interpersonele solidartiteit uit?
Neen Tjeven-taal-specialist : U had het beter klaar en duidelijk gersteld: jullie staan voor de nooit eindigende solidariteit met het verkwistende Wallonië dat ons geld door deuren en vensters smijt, maar ook voor de geld-smijt-weg solidariteit met de nooit eindigende stroom van azielmisbruikers die Uw kiesvee zullen vormen….Maar dat durven jullie niet te zeggen! De mensen mogen U niet begrijpen!
Witgekalkte graven, ja!
Enne, U spreekt toch over ‘Het Land’, en niet over Vlaanderen? In heel Uw tekst komt het woord Vlaanderen, waar het in feite om gaat, niet eens voor! Tenzij in ondergeschikte orde : als werkkracht en melkkoe voor ‘Het Land’….
Merci! Bedankt. Van die boer geen eieren meer!

Geen opmerkingen: