zondag 26 juli 2009

GANGSTERS ZIJN LIEVE JONGENS


GANGSTERS ZIJN LIEVE JONGENS

Ashraf Sekkaki.
Het is nog altijd niet duidelijk of er een spoor is naar de drie gedetineerden die gisteren ontsnapten uit de gevangenis van Brugge. Het parket van Brugge onderzoekt enkele pistes, maar wil voorlopig niet verder communiceren over de zaak.

De drie ontsnapten uit de gevangenis van Brugge met de hulp van een helikopter. De helikopter werd ingezet om één gevangene, een zware jongen, te bevrijden en twee andere gedetineerden hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt hebben om ook te ontsnappen.

"Schrik van de flikken"
Mechelaar Ashraf Sekkaki is de meest beruchte onder de drie zware criminelen. "Schrik van de flikken", lid van de "vijf zwaarste gevallen van België" en "nog net niet de BV-status van Farid le Fou, maar wel goed op weg Le Fou naar de kroon te steken": Sekkaki figureert al enkele jaren veelvuldig in de Vlaamse pers.

Sekkaki, afhankelijk van de bron 25 of 26 jaar, startte zijn criminele loopbaan op zijn 15 en is sindsdien niet uit de gevangenis weg te slaan. Gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings, alles samen goed voor zestien gewelddadige feiten.

Een eerste keer zette hij het in 2003 op een lopen toen hij met een kompaan uit de gevangenis van Brugge ontsnapte. Pas na een reeks gewapende overvallen werd hij opnieuw gevat. Sindsdien is hij geobsedeerd door ontsnappen. In 2007 werd hij geestesziek verklaard en vervolgens geïnterneerd: "bezeten om te ontsnappen", luidde het in evaluaties. Regelmatig bedreigde de man cipiers met de dood.

Dubbele ontsnappingspoging
Zo werd hij in 2008 samen met vier anderen veroordeeld voor bendevorming voor een dubbele ontsnappingspoging. In eerste instantie plande Sekkaki vanuit zijn cel dat gangster Zariouh Jaoide uit de rechtszaal van Dendermonde bevrijd moest worden: een handlanger zou een granaat in de rechtszaal gooien en in de verwarring die zou volgen, moest dan een geweer worden achtergelaten waarmee Jaoide kon ontsnappen. Vervolgens moest die het geld bijeensprokkelen voor de ontsnapping van Sekkaki. Ook hier was de inzet van een helikopter gepland. Het hele plan kon verijdeld worden.

Begin 2009 werd Sekkaki voor die feiten vrijgesproken omwille van de beruchte interpretatie van de wetgeving rond de Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM) door het Gentse gerecht. Sekkaki kwam evenwel niet op vrije voeten omwille van een eerde veroordeling voor overvallen.

Eind vorig jaar haalde de gangster nogmaals de pers door zijn brieven aan de krant De Morgen waarin hij de Afdeling Individuele Bijzondere Veiligheidsmaatregelen (AIBV) in de Brugse gevangenis omschreef als het "Belgisch Guantanamo". Bron De Morgen

Digitaliaanse Diverse Divergentsia

Waarom doet dit verhaal mij denken aan Multatuli, en aan Adinda’s vader (of was het Saïds vader? en was Adinda het liefje?) , die zijn zoveelste buffel had gekocht? Het verhaal wordt eentonig!

Ergens heb ik gelezen dat er thans bijna 1200 Marokkaanse onderdanen in onze belse cellen vertoeven, met halal voeding en het recht om 5x daags te bidden, in de richting van Mekka, waar ze, spijtig genoeg, voorlopig niet meer naartoe kunne op bedevaart. Maar dat komt nog. Denk aan de ‘Tour de France’ voor 200 gedetineerden….Er schijnt ook al jaren een uitwisselingsprogramma te bestaan, waar Marokkaanse onderdanen mogen/kunnen/moeten aan hun thuisland worden overgemaakt. En toch gebeurt dat niet!

Neen, het kan, zal en mag niet gebeuren, want die Charels hebben allemaal de dubbele nationaliteit, en een land kan nooit zijn eigen onderdanen uitleveren…..

Snappie? Of moet er een tekeningetje bij?

Het volstaat aan de strafwet een PS toe te voegen: wie gevangenisstraf oploopt, wordt meteen de belse nationaliteit voor goed afgenomen. En klaar is Kees! De gevangenissen zo goed als leeg (!) en wat meer is: de risico’s van het vak worden misschien te groot voor kandidaat-zondaars…

Toch wel erg dat een eerzame Blogger op dat lumineuze idee moest komen en niet van onze Grote Geesten die de macht in handen hebben…

Maar ja, Marokkaanse gangsters zijn zulke lieve jongens : een engelachtig uitzicht, spreken Frans en stemmen Parti Scandale…..….

Geen opmerkingen: