donderdag 9 juli 2009

GODE GELIJK

GODE GELIJK
Wetenschappers creëren menselijk sperma uit stamcellen
Voor het eerst is het wetenschappers gelukt menselijke zaadcellen te kweken. De 'doorbraak' in stamcelonderzoek kan een remedie zijn voor mannelijke onvruchtbaarheid.
Professor Karim Nayernia is erin geslaagd menselijk sperma te laten ontstaan uit stamcellen
Dat melden diverse Britse media. Door het kweken van menselijk sperma uit een paar huidcellen zouden onvruchtbare mannen in de toekomst toch een kind kunnen verwekken.
Doorbraak
Wetenschappers in het Britse Newcastle hebben daarover een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cells and Development. Ze zeggen de eerste onderzoekers te zijn die het is gelukt zaadcellen te creëren. Niet alle onderzoekers geloven in de 'doorbraak'. Volgens Allan Pacey, een zaadcel-bioloog aan de universiteit van Sheffield, is het onmogelijk om volledig ontwikkeld sperma te maken uit stamcellen. Ook is er kritiek op het onderzoek, omdat er embryo's gebruikt worden.
Embryo
De onderzoekers hebben stamcellen verwijderd uit een embryo van een paar dagen oud en hebben middels een chemische behandeling in vier tot zes weken de spermacellen ontwikkeld. Professor Karim Nayernia van het onderzoeksteam uit Newcastle zegt dat het een 'belangrijke ontwikkeling is, omdat de wetenschap nu een beter inzicht krijgt in onvruchtbaarheid bij mannen.'
De zaadcellen kunnen nog niet worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen in Groot-Brittannië, omdat dit verboden is. Volgens de wetenschappers duurt het nog minstens vijf jaar voordat de techniek helemaal is geperfectioneerd.
Door Maartje Willems in Elsevier
Commentaar
Voor een christelijk opgevoed mens klinkt dit verhaal enigszins bekend….Het heeft zich al eens voorgedaan bij het begin der Tijden….Als, volgens de Bijbel, de mens gelijk aan zijn Schepper wilde zijn..
Slecht bekwem het hem! De Boom van Kennis van Goed en Kwaad was, volgens de Meester van het Aards Paradijs, niet aan hem besteed. En met een vlammend zwaard in de rug (!) werd hij uit het Paradijs verjaagd….Waar wij allemaal sindsdien ons brood moeten eten in het zweet ons aanschijns….
Die beeldspraak uit Het H. Schrift kwam mij, amper-gelovige, voor de geest als ik dit verhaal las en herlas. Gaan wij, mensheid,n serieus nog eens hetzelfde moeten meemaken : weggejaagd worden uit ons Paradijs, omdat wij teveel willen weten?
Enne…Darwinisten: valt deze ontdekking ook te rijmen met jullie evolutie-leer? Juist! Het ‘creationisme’ heeft er ook last mee – tenzij U dieper ingaat op de materie. Zodat men zich kan afvragen ‘What’s next’?....En wat zal er gevonden worden aan de oorsprong der dingen.
Dat vraag ik mij af, ik kleine mens, tijdelijk ‘passant’ op deze wereld….
André Baert

Geen opmerkingen: