zondag 26 juli 2009

HET LISSABON VERDRAG UIT KARLSRUHE

HET LISSABON VERDRAG UIT KARLRUEHE

Beste Digitalia,

Stond u al eens stil bij de vele voordelen van directe democratie in vergelijking met minder democratische (of ondemocratische) varianten zoals de zuiver representatieve? In deze Nieuwsbrief vindt u alvast een voorzet. Uw eigen aanvullingen en ideeën kunt u ook op onze webstek achterlaten (met de knop ‘Reageer’ onder het artikel).

Bent u zich bewust van de enorme macht die van netwerkende burgerbewegingen kan uitgaan? In deze Nieuwsbrief leert u hoe de Freie Wähler in Duitsland de gemeentepolitiek veroveren en langzaam (maar zeker?) de klassieke beleidspartijen verdringen.

Wilt u weten waarom het Lissabon-oordeel van het Duitse Grondwettelijk Hof een mijlpaal is voor de toekomst van de EU en waarom het Lissabon-verdrag wel eens het eindpunt van de Europese eenmaking zou kunnen zijn? In maar liefst twee bijdragen leest u hier wat de Vlaamse media zelfs in deze komkommertijd niet wilden brengen.

________________________________________
Belangrijkste voordelen directe democratie
Bij directe democratie stemmen we voor wat we willen. In onze huidige representatieve democratie stemmen we voor wie we willen, in de hoop dat zij enkele van de door hun beloofde standpunten zullen doorvoeren. Met DD vermindert de dure personencultus van politici.
Lees verder

________________________________________
Democratische sprokkels uit Duitsland - mei/juni 2009
Over de Freie Wähler, de grootste burgerbeweging van Duitsland, die in sommige deelstaten de lokale machtsbasis van de traditionele volkspartijen bedreigt. Voorts: voert Duitsland binnenkort het stemrecht voor kinderen in? Afsluitend enkele korte 'flitsen' over opkomstplicht, functionerend federalisme en Mehr Demokratie.
________________________________________
Het Lissabon-oordeel uit Karlsruhe: "Als de EU een staat wordt, moet Duitsland eruit stappen"
Op 30 juni 2009 maakte het Duitse Grondwettelijk Hof zijn lang verwachte oordeel over het Lissabon-verdrag bekend. Om de gapende leegte in de Vlaamse mediaberichtgeving wat op te vullen (*) volgt hier in vertaling een stuk waarin Prof. Dr. Paul Kirchhof het oordeel toelicht en duidt. Het verscheen op 4 juli 2009 in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Een eerste oppervlakkige lezing van het oordeel (en ook de karige berichtgeving in de Vlaamse pers) kan de indruk wekken dat het Hof maar weinig voorbehoud maakte bij het Lissabon-verdrag. De rechters oordeelden immers dat het verdrag niet strijdig is met de Duitse grondwet. Wel moet het Duitse parlement een begeleidende wet volledig herwerken, die de rol van Bundestag en Bundesrat (het parlement, dus) 'na Lissabon' regelt. Pas daarna mag het verdrag geratificeerd worden. Maar het oordeel is ingrijpender dan de eerste euforische reacties konden doen vermoeden en betekent meer dan gewoon een paar maanden uitstel van ratificatie.
Lees verder
________________________________________
Lissabon-oordeel (2) : het 'maar' uit Karlsruhe zal nog lang nazinderen
Het Lissabon-oordeel is belangrijk genoeg om er een tweede keer op terug te komen.
________________________________________
Het wonder van de verlichting
De repressieve kramp die momenteel doorheen onze samenleving trekt is gericht tegen de verworvenheden van de Verlichting. Het is daarom nodig, om de kern van deze verworvenheden in alle klaarheid te herkennen. Deze kern is ten gronde spiritueel. Wat in de Verlichting aan de oppervlakte doorbrak, en zich doorheen alle mogelijke revoluties en menselijk lijden een weg naar het bewustzijn baande, is de kiem van een spiritueel mensbeeld. Het gelijkheidsbeginsel, waarop de verwerping van de absolute monarchie en de onderschrijving van het democratisch ideaal stoelt, kan immers nooit gegrond zijn op een materialistische mensvisie. In lichamelijk opzicht zijn mensen verschillend. Sommigen beweren dat deze verschillen 'klein' en daarom in juridisch opzicht verwaarloosbaar zijn, maar deze bewering is gratuit, omdat er geen onafhankelijke maatstaf bestaat om binnen het fysieke werkelijkheisdomein een verschil als 'objectief groot' of 'objectief klein' te bestempelen. Mensen vertonen wel degelijk verschillen inzake vermogens en bekwaamheden, die maatschappelijk zeer relevant kunnen zijn.
Lees verder

________________________________________
Democratie smaakt naar meer
In 24 van de 50 staten van de USA bestaat het referendum op volksinitiatief (dit in tegenstelling tot het federale niveau, waarop geen democratie voorhanden is).
Recent verscheen een 659 blz dikke turf over direct-democratische besluitvorming in de USA (Dane Waters “Initiative and Referendum Almanac” Durham, Carolina Academic Press, 2003). Hierin vindt men ondermeer de resultaten van de meest omvangrijke opiniepeiling inzake directe democratie, die ooit in de USA werd gehouden. In al de lidstaten werden telkens duizend burgers ondervraagd omtrent hun standpunt over direct-democratische besluitvorming. De peiling vond plaats in 1999-2000 en werd gehouden door het peilingsbureau Portrait of America (POA). De vraag luidde: “In many states, citizens can place initiatives on the ballot by collecting petition signatures. If a majority of voters approve the initiative on Election Day, it becomes law. Is this a good idea?” (‘In vele staten kunnen burgers voorstellen ter stemming voorleggen door handtekeningen te verzamelen. Indien een meerderheid van de kiezers het voorstel bij stemming goedkeurt, wordt het voorstel een wet. Is dit een goed systeem?’).
Lees verder

________________________________________
Democratie zonder politiek?
Onder deze titel verscheen een bijdrage van Marc Elchardus (VUB) in 'Samenleving en politiek' (jg.6/ 1999, nr.2). Elchardus heeft een onderzoek verricht naar het draagvlak waarover de democratie in onze samenleving eigenlijk beschikt. Deze vraag is natuurlijk belangrijk, omdat bij gebrek aan voldoende draagvlak de democratie zichzelf onvermijdelijk zal opheffen: de democratische meerderheid zal de democratie afschaffen.
Lees verder
________________________________________
Wat u kunt doen:
• Dit bericht naar nog niet geregistreerde democraten doorsturen en vragen zich op de nieuwsbrief in te schrijven.
• Ons op de hoogte houden van uw initiatieven en mee denken en doen, samen staan we sterk.
• Lid worden (als we er in slagen om directe democratie op het niveau van het Zwitserse kanton Basel in te voeren dan zullen er burgerinitiatieven onstaan om de belastingsverkwisting terug te dringen zodat je je lidgeld op vier dagen terug verdient)
De leden van Democratie.Nu vormen een onafhankelijke en politiek ongebonden burgerbeweging die ijvert voor de invoering van het Bindend Referendum Op Volksinitiatief (BROV).

Financiële steun is welkom op rekeningnummer Triodos 523-0800751-91 van Democratie.Nu Zavelstraat 22 te 3212 Pellenberg. Om lid te worden stort u 30 € op onze rekening. De verminderde bijdrage is 15 €. Maak het u en ons gemakkelijk; betaal éénmalig lidgeld en wordt lid voor het leven!
€200 brons
€500 zilver (u ontvangt een extra publicatie)
€1000 goud (u ontvangt alle lopende publicaties + gratis diensten)
€2500 diamant (u ontvangt ook alle toekomstige publicaties + gratis diensten)
Hieronder geven we graag nog eens enkele formules :
Familie lidmaatschap : € 50 per jaar.
Steunend lidmaatschap : € 75 per jaar.
________________________________________
Eindredactie: Bert Penninckx bert.penninckx@democratie.nu
________________________________________

Geen opmerkingen: