woensdag 29 juli 2009

KERK OF MOSKEE VERWARRING IN DE GEESTEN


KERKF OF MOSKEE: VERWARRING IN DE GEESTEN

Steeds minder Nederlanders naar kerk of moskee
woensdag 29 juli 2009 10:02
Het kerk- en moskeebezoek is de afgelopen jaren verder gedaald. Vooral moslims bezoeken minder vaak hun gebedshuis. Gereformeerden blijken andermaal de trouwste kerkgangers van Nederland.
De cijfers
Van de Nederlandse volwassenen noemt zich 29% katholiek, 19% protestants (9% Nederlands hervormd, 6% PKN, 4% gereformeerd), 5% islamitisch, en 5% overig. 42% zegt niet kerkelijk te zijn.
Refodomes op de bible belt
• Het kerkbezoek ligt in de zogeheten bible belt van Nederland nog altijd erg hoog. Zo moesten er vorig jaar in Barneveld zelfs twee megakerken - ook wel refodomes genoemd - bijgebouwd worden. De ene is van de Gereformeerde Gemeente, en biedt plaats aan 1.400 mensen. De andere kerk, die er pal naast ligt, behoort tot de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en heeft 2.500 plaatsen.
• De grootste kerk van Nederland staat in Opheusden (Gelderland) en behoort ook tot het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De kerk heeft 2.850 zitplaatsen, die iedere zondag zijn gevuld.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ongeveer 10.000 Nederlandse volwassenen. Het CBS onderzocht 'religie in het perspectief van sociale samenhang' in de periode 2004-2008 en vergeleek de uitkomsten daarvan met eerder onderzoek.

Christen
Bijna een op de twee Nederlanders boven de 18 jaar is christen – 48 procent. Daarvan is 29 procent katholiek, negen procent rekent zichzelf tot de Nederlands Hervormde Kerk, zes procent tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en vier procent is gereformeerd.
Het CBS meldt dat van de totale Nederlandse bevolking vijf procent moslim is. Dat komt neer op ongeveer 825.000 mensen. Tot 2005 werd het aantal moslims geschat op basis van het totaal aantal niet-westerse allochtonen, wat neerkwam op ongeveer een miljoen. Sinds die tijd wordt er gewoon geenquêteerd.

In 2006 woonden er volgens het CBS 850.000 moslims in Nederland. Het verschil met de nieuwste cijfers noemt een woordvoerder van het instituut tegenover elsevier.nl 'niet significant'.

Kerkbezoek
Een op de vijf Nederlandse volwassenen bezoekt regelmatig een religieuze bijeenkomst. Het kerkbezoek liep de afgelopen jaren verder terug, maar vooral het moskeebezoek daalde hard. Ging in 1998 nog 47 procent van de moslims een keer per maand naar de moskee, in 2008 is dat nog maar 35 procent. 'De helft gaat zelden of nooit,' meldt het CBS.

Het percentage katholieken dat regelmatig diensten bezoekt, liep terug van 31 naar 23 procent.

Andermaal blijken protestanten, waaronder onder meer PKN'ers en (bevindelijk) gereformeerden vallen, de meest trouwe kerkgangers. Onder hen viel dan ook nauwelijks een daling te bespeuren: 63 procent bezoekt minstens een keer per maand de eredienst. Daarvan gaat de helft iedere week.

Vrijwilliger
Vooral de PKN'ers, en in iets mindere mate de gereformeerden, tonen een sterke betrokkenheid bij de samenleving door zich in te zetten als vrijwilliger. Mensen van andere gezindten en niet-kerkelijken zijn dat minder. Volgens de grafiek die het CBS levert, zijn moslims het minst betrokken bij de samenleving.

Het CBS noemt het 'opvallend' dat de kerkelijkheid in de grote steden toeneemt, daar waar het in alle overige gebieden terugloopt.
Door Jeroen Langelaar in Emsevier
Digitaliaanse Diverse Divergentia
Verwarring in de geesten…Moslim of Christen….Men geeft het, in één zin over ‘kerk of moskee’ in de tiel, precies alsof die twee gebedshuizen gelijkwaardig zouden zijn…Zoals men voorbij gaat aan het feit als een moskee bij definitie een ‘gebedshuis’ is – of misschien een verzamelplaats voor het ronselen van extremisten…..Maar misschien drukt deze zin wel ongewild de ‘versluierde’ wens van opstellers in; dat een kerk = een moskee zou zijn…De titel echter, is op grond van de cijfers in het artikel zelf, verkeerd. 35% van 850.000 Muzelmannen gaat naar de moskee, dat is 243.00 individuen, vrouwen en kinderen inbegrepen.
Dat wil dus zeggen, dat een goede 240.000 individuen al die tramelant over ‘godsdienst’ en ‘recht op respect’ misbruiken, om op een totale bevolking NL van circa 16.000.000 gans het land op stelten te zetten, en jaren op stelten te houden! Erger nog, als de politicus Geert Wilders de bevolking wakker schudt, zodat er traag maar zeker verzet zou komen, en respect voor de eigenwaarde, wordt hij gediaboliseerd en in de pers zodanig verketterd, dat hij straks, na Van Gogh en Pim Fortuyn dreigt slachtoffer N° III te worden van het Muzelmans gespuis…
Hoog tijd dus, dat aan alle migranten, vooral aan de Muzelmannen, met doorslaande argumenten uitgelegd wordt ‘dit is òns land’, en als U liever Uw Muzelman-zijn ten volle beleeft, ga dan terug van waar U komt! Of waar U denkt thuis te horen. En voor de andere gelukzoekers: er is hier geen geluk te vinden voor jullie, zolang de knelpuntberoepen niet zijn ingevuld, en de laatste langdurige werkloze niet aan het werk is gezet!
Over het eigen land hebben wij geen cijfers. Ze bestaan wel, maar zijn ‘staatsgeheim’ Ik neem aan, dat de toestand in VL niet veel zal verschillen met deze in NL. Zelfs niet als er rekening moet gehouden worden met de vroegere beklemtoning over ’het katholieke Zuiden’….Want, aansluitend met mijn vorig stukje, zou ik bijna besluiten dat het voor een ‘gelovige’ beter leven zou zijn in NL…Of beter: in de Republiek der Herenigde Nederlanden…..
Hoe legt U anders uit, dat de seminaries bij ons sluiten bij gebrek aan, terwijl de bestaande priester-roepingen hun opleiding voltooien in NL?....De Aartsbisschop van Mechelen-Brussel ware beter een Gereformeerd Calvinist geweest! Of een overtuigd Protestant! Opheusden, een gemeente in Gelderland, let wel, Monseigneur, heeft een (nieuwe) kerk met 2.850 zitplaatsen, die iedere zondag volzet zijn…..Zegt U dat niets? Maar misschien heeft U, uit racune, liever dat bij ons dat moskeeën vol zitten. Niet op zondag, uiteraard, maar op vrijdagavond. Netjes meegenomen om vanaf 13 uur niet meer te moeten werken….Joden tenminste gebruiken voor hun erediensten de Sabbat, d.i. de Zaterdag, wat ons, in de Engelse werkweek, niet eens kan bommen….
Nu ik, bij het einde van dit stukje, alles op ’t gemakske eens herlees, valt mij een andere schrikbarende gedachte in…..Met die minimale cijfers (5% volwassen Muzelmannen) in de statistieken: … Dat Onderzoeksinstituut is toch niet bezig met zeem aan onze baard te smeren. Ons de tegenstrever te doen onderschatten, om zo de buit beter te kunnen binnenhalen….Want pas op! Er kan veel door de beugel…’in het belang van het land’…..
Nadenken, mensen, papier is verduldig! .

Geen opmerkingen: