zaterdag 4 juli 2009

KONINKLIJKE DOTATIES

KONINKLIJKE DOTATIES (Deel 2)

Het kan dus nog

Uitgerekend op de viering van hun vijftigste huwelijksjubileum hebben de vorsten een onverwacht cadeau gekregen van de werkgroep die binnen de Senaat over hun dotaties een nieuwe regeling zocht. Over die dotaties was de afgelopen jaren heel wat te doen, want het idee dat de gemeenschap vrij royaal moest instaan voor het levensonderhoud van telgen van het koninklijk geslacht die geen enkele kans maakten om de troon te bestijgen was bijzonder omstreden.

De dotatie voor prins Laurent bijvoorbeeld, misschien nog te aanvaarden in de tijd toen hij nog tweede in lijn was, is dat niet langer nu hij op de twaalfde plaats staat. Iets waarvoor hij eeuwig woedend zal blijven op zijn oom Boudewijn, die met de afschaffing van de Salische wet ook vrouwen tot de troon toeliet, en zo meteen elf andere nakomelingen tussen hem en de troon schoof. Want dan schrijft de logica voor dat ook de elf tussenliggende troonpretendenten van zo'n dotatie zouden kunnen genieten.

Zelfs in het koninklijk paleis zagen ze in dat je dat niet kunt verkopen en toen van daaruit het discrete signaal kwam dat er 'te klappen' viel, kon er eindelijk een serene discussie plaatsvinden. Dat was niet vanzelfsprekend, want nog maar een paar jaar geleden kon het punt niet eens geagendeerd worden, laat staan besproken. Het koningshuis en zijn - financiële - werking bleef immers lang een taboeonderwerp. Daar is gisteren een einde aan gekomen en zowaar met een ingrijpend compromis.

De leden van de koninklijke familie die vandaag van een dotatie genieten, mogen die blijven houden, zolang ze niet cumuleren met andere inkomsten. Aangezien het hier om een verworven recht gaat, is daar ook weinig tegenin te brengen. Maar in de toekomst zal de lijst beperkt blijven tot de koning zelf en zijn vermoedelijke troonopvolger. Concreet betekent dat prins Filip en zijn oudste dochter Elisabeth. De andere nakomelingen zullen, zoals wij allemaal, zelf de kost moeten verdienen, wat gezien de talrijke connecties van de familie in de meest diverse milieus geen probleem zou mogen opleveren.

Op termijn zal deze nieuwe regeling zelfs een gunstige invloed hebben op de reputatie van de koninklijke familie. Maar de meest verheugende vaststelling bij dit voorstel is dat er eindelijk nog eens over een heikel punt, waar royalisten en republikeinen, en noord en zuid nog maar eens tegenover elkaar stonden, er toch een compromis bereikt kon worden. Dat was in dit landje alweer een hele tijd geleden.
Bron DM
Commentaar
Zelden zo’n mooi staaltje v o l k s v e r l a k k e r ij meegemaakt.
Men stelt hier een rauwe holf-up voor als een daad van nobel eerbetoon van ee verknochte bevolking aan haar Souvereinen, die daarenboven zou ingegeven zijn door rationele overwegingen. Oef! Is die lastige kaap van de gecontesteerde ‘dotaties’ eindelijk genomen! En dat komt, na veel lange en vooral kostelijke vergaderingen van een groep Wijzen. Precies alsof de Monarchie, die ook kan rekenen, daar nergens de hand zou in gehad hebben. Immers: weten ze zelf, hoe zouden ooit de toelagen voor de rij telgen van Fluppe de Taaie den volke verkocht kunnen worden! Beter daar een mouw aan te passen, binst de kinderen nog onmondig zijn, het geheel ingepast in een ‘voorstel’ dat als een besparing moet klinken….
Trouwens, heel die combine rond die ‘Salische Wet’, gezien in het licht van deze regeling, waarbij de ‘besparingen’ toegespitst blijkent te zijn rond de persoon van Elisabeth, zien er niet goed uit voor de Fluppe. Best dat hij niet van de slimste is, als daar niet zijn Koninklijke Mattil ware. Binnen 10 jaar is dat kind meerderjarig en kan ze de troonopvolging waarnemen, als Albeèr, eenmaal op gezegende leeftijd, troonafstand zou doen. Zo zou de Fluppe tussen twee stoelen vallen….
Trouwens, al die plannen, waartoe zijn ze goed? Het Koninkrijk zal tegen dan al lang uit armoede uit elkaar zijn gevallen…Als, eenmaal ze voor eigen rekening rijden, de Franscouillons het Konigdom zouden willen in stand houden, ziet het financieel plaatje voor de Coburgers er echt niet goed uit!
Maar heel de moerlemeie van de gewijzigde dotaties (O, wat zijn we opgelucht) s, zoals gezegd, pure volksverlakkerij. Immers, er verandert niets aan de bestaande toestand, zeker niet voor de eerstvolgende 10 jar. Die buit is alvast binnen, zullen ze in Laeken gedacht hebben. En 19 jaar in den belziek is een eeuwigheid!
Trouwens, maar dat is glazen bol kijken, is er niets dat er op wijst dat Albeèr er het bijltje zou bij neerleggen voor zijn 92ste….Dat is 20 jaar te rekenen van nu. We leven immers allemaal veel langer! Zijn ‘pensioentje’ immers is niet te versmaden! Desnoods zal men hem on Laeken kunstmatig in leven houden…Ondertussen zal Elisabeth, eenmaal 18 jaar geworden, ook in aanmerking komen voor een zoveelste ‘dotatie’, JaJa, Fabi zal zijn weg gevallen, maar Laurent en Astrid zijn er nog altijd..En die kunnen ook, net als hun vader lang héél lang blijven leven…
En met zo’n oplossing, zo doorzichtig als carbonpapier, paait men de bevolking!? Het cynisme druipt er zo van af! Immers, het ‘nieuws’ wordt v oorgesteld op de dag van het Gouden Jubileum van Albeèr en Pola, zodat het overkomt, en zelfs zo geformuleerd wordt, als een geschenk voor de Gevierden…
Een geschenk, betaald met het zweet van nog eens een paar generaties landgenoten….

Geen opmerkingen: