vrijdag 31 juli 2009

KOSTPRIJS VAN EEN KONING


KOSTPRIJS VAN EEN KONING

Koning Albert kost u 3 euro
Belgische vorst is 1,30 euro duurder dan Franse president — Het koningshuis kost iedere Belg 3 euro per jaar. Daarmee is onze koning Albert 1,30 euro duurder dan de Franse president Sarkozy. Die kost elke Fransman slechts 1,70 euro per jaar.
Fans van de afschaffing van de dynastie zullen het graag horen. Uit een berekening van Trends-Tendances blijkt dat een koning meer kost dan een president. Dat wil zeggen: als je de cijfers van België naast die van Frankrijk legt. Het budget van het Parijse Elysée bedraagt 112,5 miljoen euro, terwijl dat voor het Belgische koningshuis 31,6 miljoen euro is. De republiek kost dus heel wat meer. Tot je het aantal inwoners erbij betrekt. Dan blijkt dat elke Belg 3 euro betaalt voor Albert, terwijl elke Fransman slechts 1,70 euro betaalt voor Sarkozy.

'Een leuk cijfer, dat iedereen die zich stoort aan ons koningshuis goed zal uitkomen', reageert VTM-royaltyspecialiste Kathy Pauwels. 'Want als je Belgen vraagt naar wat er mis is met het koningschap, gaat het altijd om wat het ons kost. De koning beseft dat zelf ook maar al te goed. De dotaties zijn onlangs al aangepast. In de toekomst zal er zeker en vast nog een grotere transparantie komen. Want daar schort het bij ons nog aan. In Nederland en Engeland is er veel meer duidelijkheid over de werkingskosten van het koningshuis.'

Begin juli keurde de Senaat inderdaad nog de aanbevelingen over de dotaties aan de leden van de koninklijke familie goed. Bij het aantreden van een nieuwe koning krijgen enkel nog de vermoedelijke troonopvolger, de afgetreden koning en de echtgenoot of echtgenote van de koning of van de vermoedelijke troonopvolger een dotatie.

Maar voor veel Belgen gaat dat nog niet ver genoeg. Uit een onderzoek begin deze maand bleek dat een derde van de Belgen voorstander is van een volledige afschaffing van de koninklijke dotaties. Liefst zeventig procent vindt dat er veel te veel belastinggeld naar het koningshuis gaat.

Nu krijgt koningin Fabiola bijvoorbeeld nog 1,5 miljoen euro, prins Filip 1 miljoen, en is er 353.000 euro weggelegd voor Astrid en 350.000 euro voor Laurent. De werkelijke kosten van ons koningshuis liggen trouwens wellicht nog een stuk hoger, want het cijfer van 31,6 miljoen euro is slechts een schatting, waar onder meer de kosten van de paleizen in Brussel en Laken niet in zitten. Het Nederlandse koningshuis kost, ter vergelijking, 111,9 miljoen euro, of 6,80 euro per inwoner.


• Auteur: Hans-Maarten Post in DS

Digitaliaanse Diverse Divergentia
Zou men eens eindelijk willen beginnen de waarheid zeggen?. Die zou natuurlijk niet aangenaam zijn voor al wie niet tot het gewone ‘volk’ behoort. Voor dat gewone volk zou het een opluchting zijn. Want wij noch zij weten namelijk op geen 1.000 jaar hoeveel die heel die tramelant kost.

Zien de Oude Media dan niet hoe ridicuul ze schrijven en begrijpen ze dan werkelijk niet dat de lezers afhaken omdat ze dergelijke onzin niet meer wensen te financieren?
Komt daar nog bij, als toppunt van debiliteit, dat de De Standaard tot voor kort het dagblad was voor intellectueel Vlaanderen! Akkoord, nieuwe meesters, nieuwe wetten. Maar het masochisme ten spits drijven om zo vlug mogelijk de eigen ondergang te bereiken is…geen masochisme meer, maar opzettelijke zelfdestructie.

En trouwens, beste mensen, heel dat tricolore gedoe : in stand houden Ja/Neen, kostprijs, populariteit, enz, is eenvoudig op te lossen. Voer zoals vroeger de zittende knikkende negerbeeldjes weer in, met een tam-tam tussen de knieën, waarin gleuf voor muntjes, U weet wel, dat negertje op de toonbank, naast de kassa, dat bij ieder muntje met het kopje begon te wiebelen…Financier ze met hopen met het Koning Boudewijnfonds en plaats ze in elke neringdoenerij, waar een kassa staat, weer in.

Opgelost! Zowel als voortdurende populariteitstest als voor de financiering, die dan geschiedt door alleen de koningsgezinden, en niet door iedereen, gewild of niet….

Geen opmerkingen: