woensdag 8 juli 2009

NATIONALE FEESTDAG


NATIONALE FEESTDAG

11 juli-boodschap Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV)
11 juli 2009 is voor het Overlegcentrum van Vlaamse verenigingen niet alleen een feestdag maar ook een gelegenheid om de communautaire actualiteit kritisch te beoordelen.
De resultaten van de laatste Vlaamse verkiezingen maakten duidelijk dat bijzonder veel Vlamingen een grote staatshervorming willen. Het OVV beklemtoont daarbij onder meer het volgende:

• De Vlaamse regering en het Vlaams Parlement moeten de huidige bevoegdheden maximaal benutten. Ze moeten deze bevoegdheden ook uitbreiden.

• Deze uitbreiding moet belangrijk zijn: Vlaanderen moet in tewerkstelling, sociaal overleg, sociale zekerheid (bijvoorbeeld gezinsbeleid en gezondheid), energiebeleid en buitenlandse handel ruime autonomie moet verwerven, zodat een politiek kan gevoerd worden op maat van onze behoeften. Dat vereist regelgevende én fiscale autonomie.

• De Vlaamse partijen moeten ook loyaal zijn aan hun afspraken (van 1999, 2003, 2004 en de komende regeringsverklaring) via hun vertegenwoordigers in Kamer en Senaat. De Vlaamse verkozenen daarin mogen federale maatregelen die strijdig zijn met Vlaamse afspraken nooit goedkeuren.

• Om de sociale doelstellingen een eigen Vlaamse invulling te geven, is meer geld nodig. De Vlaamse deelstaat moet daarom meer directe belastingen kunnen heffen. Nationale belastingen moeten evenredig verdwijnen.

• De economische crisis vereist snelle én verregaande maatregelen. Zonder een grondige staatshervorming zijn die evenwel quasi onmogelijk.

• Er kan geen sprake zijn van een Vlaamse inspanning om de federale regering uit het financiële slop te halen, zonder een grondige en fundamentele staatshervorming.

• Er kan geen sprake zijn van een bijkomende financiering van het Brussels gewest, zonder een grondige staatshervorming, zonder een duidelijk inzicht in de werkelijke financiële lasten én lusten van het gewest, zonder bijkomend opportuniteitsonderzoek in het licht van de wereldcrisis, en zonder stopzetting van de stiekeme ontvreemding van hoofdstedelijke middelen ten voordele van de Franstalige gemeenschap.

• Ook Brussel moet onder toezicht gezet worden: haar beheer is dermate ondermaats én de huidige discriminaties van Vlamingen dermate stuitend maatregelen zich opdringen.

• De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ten slotte moet gebeuren zoals de hoogste rechtsinstanties beslisten. Dus zonder bijkomende onderhandelingen, zoniet kunnen er geen geldige Belgische verkiezingen worden gehouden.

Kortom, Vlaanderen moet NEE leren zeggen tegenover de aanhoudende Franstalige eis tot behoud van privileges.

Huguette De Bleecker-Ingelaere Voorzitter OVV

Opmerking
Heeft U er op gelet, op de titel van dit stukje?
Er staat niet ‘Vlaamse Nationale Feestdag’, maar ‘Nationale Feestdag’, omdat er maar die ene meer is. De rest ligt op de schroothoop van de Geschiedenis en zal dus binnenkort afgeschaft mogen worden, want vervangen door ELF JULI….
Dan zou er bijvoorbeeld voor die ene dag, naast elke Leeuwenvlag, ook een vlag met de ‘Goede Dag’ op mogen wapperen. Om de Vlamingen (en de ganse wereld) te herinneren aan de dag dat er niet met de zweep, maar met de ‘Goede Dag’ op de Franscouillons werd gemept….

Geen opmerkingen: