zondag 26 juli 2009

OVER COLLEGA'S ACCOUNTANTS


OVER COLLEGA’S ACCOUNTANTS

OPINIE

600 artificiële bvba’s lieten toe om minstens 5000 buitenlandse families op illegale wijze te “regulariseren”
Dit artikel verzenden

De staat is sinds 2004 voor zowat 30 miljoen euro opgelicht via de oprichting van meer dan 600 vennootschappen die werden opgezet door boekhouders en notarissen zonder veel scrupules. Dat staat in de kranten van de groep Sud Presse. Het onderzoek, dat gevoerd werd van Neufchâteau tot Brussel, begon in 2005. Het dossier is momenteel in handen van een Brusselse onderzoeksrechter.
De praktijk bestond erin dat een bvba werd gecreëerd waarvan de officiële oprichters, stromannen van boekhouders, zich bij de notaris aanboden met een echt bankattest, volgens hetwelk ze een wettelijk bedrag van 6.200 euro zouden hebben.
De bvba’s lieten vervolgens buitenlanders overkomen door hen (valse) documenten te geven op basis waarvan de gemeente hen inschrijvingspapieren bezorgde voor de Dienst Vreemdelingenzaken. De buitenlanders konden zo hun verblijf regulariseren. Uiteindelijk kregen de werknemers een C4, zodat ze konden rekenen op onder meer werkloosheidsuitkeringen.
Sinds het systeem werd opgezet, werden meer dan 600 ondernemingen als dusdanig opgericht. Via de praktijk konden minstens 5.000 buitenlandse families worden "geregulariseerd", zei Sud Presse. Sinds 2004 werd de staat zo "opgelicht" voor ongeveer 30 miljoen euro.
Momenteel ziet het er niet naar uit dat de uitkeringen zullen kunnen gerecupereerd worden. De Brusselse onderzoeksrechter is enkel gevat voor het sociale luik, en mag niet buiten dat kader gaan.
Commentaar: Het zou onbegrijpelijk zijn als hier niet bijzonder streng zou opgetreden worden en niet alles in het werk zou gesteld worden enerzijds om de regulariseringen ongedaan te maken en de onterechte bedragen te recupereren. Families die ter goeder trouw waren moeten/kunnen een beroep doen op een advocaat om hun goede trouw te bewijzen. Als ze dit niet kunnen, is er werkelijk geen enkele reden waarom ze zouden moeten geregulariseerd blijven. En hoe dan ook, de bvba’s zelf kunnen niet hard genoeg aangepakt worden.

Dit artikel beantwoorden via hun website :
http://www.foyer.be/?lang=nl&pageb=article&id_article=6996

Digitaliaanse Diverse Divergentia
Deze berichtgeving vinden we niet in de kranten, en zeker niet bij de TV, tenzij ‘omfloerst’en met veel slagroom bovenop. Het zijn weer de speurneuzen van Angeltjes die de kat de bel aanbonden. Waarvoor duizendmaal dank….
Zeker weten dat de Heer Onkelinx-Uytendinges, van beroep advocaat maar dan uitsluitend voor alles wat links en corrupt is (wat bijna synoniem is), hier een goede boterham met flink beleg zal aan verdienen. Wedden dat hij nu al flink gevorderd is in zijn zoektocht naar procedurefouten, met het oog op de nietigverklaring van gans het onderzoek?!
Ja Sire, als onderaannemers van onze Vlaamse ‘solidarité’ zijn de Walen gewiekste ondernemers om op hun beurt, desnoods met een zijsprongetje, deze ‘solidarité’ door te spelen naar kandidaat-nieuwe-belgen-van-overal……Misschien zelfs met medehulp van het Revisorenkantoor Daerden/Luik, gespecialiseerd in stemmenzoekers. Een paar (of meerdere? Mogelijks maar ene?) accountants die de carrousel opzetten, uit grof geldgewin, of uit naïviteit en de bal gaat het rollen….Misschien was die man wel een ijverige PS-mandatris, of een syndicaal afgevaardigde, en dus onschendbaar…
Zonder iemand te willen op verkeerde gedachten brengen, hierna bij wijze van proef, een korte schets van het bedrijfsleven…Een vennootschapje oprichten (zonder risico’s) is, goed geweten, een fluitje van nog geen halve cent. Men neme ergens de tekst van om het even welke notariële stichtingsakte en maakt daar een proper kopietje van, voorzien van de nodige personele wijzigingen. Men begeve zich naar de Bank met (vroeger) 250.000 BEF (voor een paar uur) ten einde een bankattest te bemachtigen, waarop staat dat het wettelijk minimum kapitaal volstort is.. Elke Notaris zal met vreugde Uw akte ‘verlijden’ en in de kortste keren in het Staatsblad doen verschijnen. BTW-nummer en RSZ-nummer worden U zo maar toegekend, onder het motto ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’….En dan kunt U beginnen ‘werkgevers-attesten’ en C4-formilieren uit te delen, fout : te verkopen….Natuurlijk dient U te werken met een stroman, liefst een arme djoos, die als de fraude na een paar jaar aan het licht komt, in Uw plaats op het bankje zal gaan zitten…
Heeft U nu een misdrijf gepleegd? Neen, natuurlijk niet. U heeft alleen de begane paden op een creatieve manier ingevuld, om Uw medemens aan de nodige papieren te helpen!

Geen opmerkingen: