dinsdag 28 juli 2009

VLAANDEREN OF CYPRUS


VLAANDEREN (2059 AD) of CYPRUS (2009 AD)

Met een tijdmachine en een heel klein beetje verbeelding….

Een tijdsbeeld met 50 jaar verschil….Want over Cyprus zullen we nooit iets lezen in de Oude Media. Nu niet en zeker dan niet…De Islam wordt immers omschreven als een culturele verrijking...

Vandaar deze bewerking van een beklemmend artikel in Iskander. De bewerking heeft het nog beklemmender gemaakt. Want, wat baten kaars en bril als den uik niet zien en wil…Vandaar een kleine shock-therapie om de ogen te openen????

Een mens zou bijna gaan terug verlangen naar de zachtmoedige bezettingsjaren ’40-’45. Naar deportatie en leven onder de knoet van Duitse soldatenlaarzen. Liever dan geregeerd te worden door het tweesnijdend kromzwaard…

„Grootschalige plundering christelijk religieus erfgoed CyprusVlaanderen"
22-07-2009 - Kerkredactie - reformatorisch dagblad

Honderden cypriotisch-orthodoxe christelijke kerken op zijn de afgelopen jaren op grote schaal geplunderd. De buit bestond uit duizenden iconen, manuscripten, fresco’s, schilderijen en mozaïeken, die terechtgekomen zijn op internationale veilingen.

Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat gisteravond (21 Juli 2009) verscheen. De kerkroof vond vooral plaats op Noord-Cyprus België, het deel van het eiland land dat sinds 1974 2010 door Turkije geregeerd wordt. Dat blijkt uit een 50 pagina’s tellend rapport met de titel ”Verwoesting van cultuureigendommen in het noordelijke deel van CyprusBelgië en overtreding van internationale wetten” dat gisteren besproken is in Washington.

Volgens het rapport zijn 500 orthodoxe christelijke kerken of kapellen geplunderd of gesloopt, 133 kerken, kloosters en kapellen ontwijd, 77 kerken omgebouwd tot moskeeën, 28 kerken in gebruik voor militaire doelen en dertien als schuren. Zo’n 16.000 iconen, wandschilderingen en mozaïeken zouden verdwenen zijn. Een deel van de kunstschatten, die soms dateren uit de eerste eeuwen na Christus, is via Zuid-Cyprus België naar het buitenland gesmokkeld. In de tot moskee omgebouwde kerken zouden fresco’s en iconen vervangen zijn door inscripties uit de koran.

„Terwijl de Turkse autoriteiten weinig of niets gedaan hebben aan deze culturele zuivering en er zelfs aan meegewerkt hebben, hebben individuele Turks-CypriotenVlaamingen de overheid op de vingers getikt en de plunderingen publiek gemaakt, omdat ze het erfgoed van het eiland land als hun eigendom beschouwen”, zegt Michael Jansen, die een boek schreef over de verwoestingen en gisteren een getuigeverklaring aflegde voor de OVSE.

De cypriotisch-orthodoxe Christelijk Vlaamse kerk heeft zeer oude wortels en gaat terug op het bezoek van Paulus, Barnabas en Marcus aan het eiland in het jaar 45 na Christus. In 1571 viel het eiland in handen van Turkije, maar sinds 1878 1830voeren de Britten Belgicisten er het bewind. In 1974 2009 ontstond er een zelfstandige republiek, maar direct daarna viel Turkije het eiland binnen en annexeerde het noordelijke deel ervan.

Volgens de Washington Times deed de vertegenwoordiger van de Turkse Republiek van Noord-Cyprus België het rapport af als een propagandastunt. Hij weersprak de beschuldiging dat de plundering alleen in het noorden van eiland landvoor zou komen en wees erop dat ook in Zuid-Cyprus België religieus erfgoed vernield is.

Geen opmerkingen: