woensdag 12 augustus 2009

DE LAATSTE BLIJE (?) DAGEN


DE LAATSTE BLIJE (?) JAREN

Mohamed veruit populairste babynaam in grote steden
woensdag 12 augustus 2009 09:05
Mohamed is veruit de populairste naam voor baby’s in de vier grote steden van Nederland. Ook staat de naam van de islamitische profeet, anders dan vaak gemeld, ook landelijk in de top twintig.
Dat blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op aanvraag van elsevier.nl.

De kwestie is weer actueel nu Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma (beiden PVV) maandag Kamervragen hebben gesteld naar aanleiding van een bericht in The Daily Telegraph waaruit bleek dat in 2050 een vijfde van de inwoners van de Europese Unie moslim zal zijn.

Geboortecijfer
Een van de vragen was wat de populairste babynamen in de vier grote steden en in heel Nederland zijn, met het oog op het hoge geboortecijfer onder allochtonen.

Uit de gegevens van de SVB blijkt dat in de vier grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – Mohamed (en de variaties erop onder jongens veruit de meest gegeven naam is.

In Den Haag staat deze zelfs op plek 1, 2 en 5 in de top vijf. De naam werd in 2008 ruim drie keer zoveel gegeven als de op een na populairste jongensnaam: Jayden.

Grote afstand
Ook in Amsterdam is de roepnaam mateloos populair. In de hoofdstad nemen Mohamed en Mohammed de plaatsen 1 en 4 in. Rayan, Adam en Max volgen op grote afstand.

In Rotterdam is Jayden de meest geliefde naam onder ouders, maar als de verschillende spellingen van de islamitische profeet samengevoegd worden, blijkt deze naam wederom de onbetwiste nummer een.

In Utrecht, de vierde stad van Nederland, staat Mohamed ook aan kop, maar wordt op de voet gevolgd door Adam, Lucas, Stijn en Daan.

Zestien
Ondanks zijn populariteit komt de naam landelijk nooit in de top twintig van jongensnamen voor, maar dit komt door de verschillende manieren waarop de naam wordt gespeld.

Worden de vier meest voorkomende variaties op de naam samengevoegd, staat de naam van de profeet op plek zestien, net onder Luuk, en boven oer-Hollandse namen als Gijs en Jan.
Door Jeroen Langelaar in Elsevier
Boeketje Digitalis versterkt met Sominferia
Wie van U kent er nog het spreekwoord: ‘Als de berg niet gaat tot Mohammed, gaat Mohammed tot de berg’….
Welnu, zoals blijkt uit bovenstaand stukje over de situatie in NL, maar in Vl zal het niet anders zijn, moeten ij helemaal niets doen. De berg vreemdelingen hadden wij al, nu komt ook nog Mohammed….
Venijnig vraagje: hebben al die Mohammeds geen zusjes?
Domme vraag natuurlijk, maar gezien de ondergeschikte rol van die wezentjes, zijn ze alleen maar van belang voor de reproductie. Dit is gewoon een rekenkundig doordenkertje…om een beetje de dag des Oordeels beter te berekenen...

Geen opmerkingen: