donderdag 6 augustus 2009

EENDRACHT MAAKT MACHT



EENDRACHT MAAKT MACHT

Arm der wet is taalgevoelig
België is niet twee keer zo veilig als Nederland of Frankrijk en de dienstverlening van de politie is hier niet dubbel zo goed. Op basis van de naakte cijfers zou je dat nochtans verwachten, zegt kamerlid Ben Weyts (N-VA). 'Met 39 agenten per tienduizend inwoners zijn er in België bijna twee keer zoveel agenten als in Nederland (23 per 10.000 inwoners) en Frankrijk (22).' Dat blijkt uit cijfers die hij kreeg na een schriftelijke vraag aan ex-minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) en groeiprognoses voor onze buurlanden.

Dat er een kloof was tussen het aantal lokale agenten in Vlaanderen en Wallonië is al langer geweten. De nieuwe cijfers tonen aan dat die in de laatste vijf jaar verre van weggewerkt is. In Wallonië zijn er per tienduizend inwoners 27 agenten, dat is één agent per 371 inwoners. In Vlaanderen zijn dat er 23, goed voor één agent per 435 inwoners. Het gaat om een verschil van 17,4 procent. 'Als ik vergelijk met de cijfers die Geert Bourgeois (N-VA) in 2004 opvroeg, blijkt dat de kloof nog een half procent groter is geworden.' Dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 48 agenten per 10.000 inwoners heeft, wijt Weyts aan de grootstedelijke context en de bijbehorende hogere criminaliteit.

Ook in de steden en gemeenten zijn er opvallende verschillen. Antwerpen heeft een kwart minder politieagenten per hoofd dan Luik en zelfs minder dan de helft van het aantal agenten in Brussel. 'Nochtans worden er in Antwerpen 40 procent meer criminele feiten vastgesteld dan in Luik, en bijna evenveel als in Brussel', zegt Weyts.

De verschillen tussen plattelandsgemeenten zijn er niet minder om. De politiezone van Hamont-Neerpelt-Overpelt heeft met 43.000 inwoners amper 56 lokale politieagenten. De gemeente Hoei - waar PS-burgemeester Anne-Marie Lizin tot begin dit jaar de plak zwaaide - heeft een inwoneraantal van minder dan de helft, maar heeft wel 85 agenten in dienst.

Weyts legde de cijfers die hij van De Padt kreeg voor de aardigheid ook eens naast gegevens over de oppervlakte van de provincies, het aantal criminele feiten en de werkloosheidsgraad. Volgens zijn berekeningen is er een grotere correlatie tussen het aantal agenten en de werkloosheidsgraad, dan tussen het aantal agenten en het aantal criminele feiten.

De N-VA'er besluit daaruit nogal soepel dat de lokale politie in Wallonië ingeschakeld wordt in een 'socialetewerkstellingspolitiek'. 'Met een beetje gezond verstand zou je toch meer politieagenten verwachten waar er meer criminaliteit is? In België dus niet. Hier moet je in de eerste plaats Franstalig zijn. Hier krijgt Luxemburg meer agenten per hoofd dan Vlaams-Brabant, terwijl er in Vlaams-Brabant drie keer meer criminele feiten worden vastgesteld.'

Bij de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), erkent men dat er een hoge politiedichtheid is in ons land. 'Dat is een van de punten die besproken zullen worden bij de evaluatie van de politiehervorming, in het najaar.'
Auteur: Peter De Lobel in DS 5/8
Boeketje Digitalis/Rozen +Doornen

Vraag: hoe wordt de werkloosheid opgelost in Wallonië?
Antwoord : de werkloosheid in Wallonië wordt opgelost door van de werklozen ofwel ambtenaren te maken ofwel politiemensen.

Wat meteen uitlegt waarom de pensioenen in Wallonië zoveel hoger liggen…

Vraag: hoe en waarom legt U uit dat Vlamingen dat niet weten/wisten?
Antwoord : omdat de Vlaamse beleidsmensen dat zoveel mogelijk camoufleren, de kleur-syndicaten op kop….die zoiets verkopen als ‘solidariteit’.

Vraag : wat zullen de Vlamingen nu doen?
Antwoord: de Vlamingen zullen nu wat harder werken om dat te kunnen betalen.

Vraag: wat zou er gebeuren moest Wallonië plots zelfstandig zijn?
Antwoord: moest Wallonië plots zelfstandig worden, zijn er ’s anderendaags geen ambtenaren noch politiemensen meer, zelfs zou er zo goed als geen enkele werknemer meer zijn, alleen nog werklozen.

Vraag: is dat de reden waarom de Wallo/Bruxelaars ‘demandeurs de rien’ zijn?
Antwoord : dat is de enige reden, buiten hun Koningshuis.

Vraag : wat komt het Koningshuis doen in deze redengeving?
Antwoord : omdat het Koningshuis het voorbeeld bij uitstek is van mensen die breed willen leven zonder werken, op kap va de Vlamingen.

Vraag (slot) : wie wil dat alles veranderen ten goede?
Abtwoord: alleen dat miljoen doorbijters van het Vlaams Belang willen dat alles ten goede veranderen, en daarom worden zij als pestlijders afgezonderd in een ‘cordon sanitaire’.

Geen opmerkingen: