vrijdag 7 augustus 2009

EIGEN VOLK MEEST


EIGEN VOLK MEEST ?
Welvaart en de nieuwe babygolf

demografie — BRUSSEL - Hoe rijker een land wordt, hoe lager het geboortecijfer? Nee, in de meest ontwikkelde landen worden weer meer baby's geboren.
In de meest ontwikkelde landen worden de jongste tijd weer meer baby's geboren, en meer dan in de subtop van iets minder ontwikkelde landen. Er lijkt een direct en verrassend verband te bestaan tussen het ontwikkelingsniveau en het geboortecijfer. Dat schrijven onderzoekers uit de Verenigde Staten en Italië in het vakblad Nature.

In de twintigste eeuw is de toename van de welvaart in de ontwikkelde landen samengegaan met een sterke daling van het geboortecijfer - een daling die in sommige rijke landen zo sterk was dat de bevolking er aan het krimpen is gegaan. Dat was goed en slecht nieuws: enerzijds betekent minder baby's minder CO2-producenten en een verlichting van de overbevolking, maar anderzijds betekent het ook minder toekomstige werknemers en belastingbetalers om de pensioenen van de wél nog talrijke oudere generaties te betalen.

Hoe rijker, hoe minder kinderen, leek lange tijd de regel te zijn. Maar dat gaat maar op tot een zeker niveau van rijkdom. Zodra die drempel wordt overschreden, neemt het geboortecijfer weer toe, blijkt uit het onderzoek van Mikko Myrskylä en Hans-Peter Kohler van de University of Pennsylvania en Francesco Billari van de Università Bocconi in Milaan.

De onderzoekers keken niet gewoon naar de rijkdom van een land, maar naar een bredere maatstaf voor welvaart en ontwikkelingsniveau, de 'human development index' (HDI) die gehanteerd wordt door de Verenigde Naties. De HDI houdt rekening met onderwijs, levensverwachting en inkomen. Tot een HDI van ongeveer 0,9 daalt het geboortecijfer, maar daarboven begint het gemiddeld weer te stijgen. Die trend is heel duidelijk bij de meest ontwikkelde landen, zoals Australië (0,966), Noorwegen (0,961) of Nederland (0,945). België scoort een niet onverdienstelijke 0,94. Een verklaring ligt mogelijk in maatregelen in die landen die het gemakkelijker maken voor vrouwen om kinderen en beroepsleven te combineren, zoals georganiseerde kinderopvang.

De onderzoekers denken dat de bevolking van de rijkste landen op lange termijn minder zal dalen dan verwacht. (sts) in DS

Boeketje Digitalis.
Zie titel : zou dat geen prachtige tweede slagzin kunnen worden, over de oude heen van ‘Eigen Volk Eerst’, dat men nu overal zou zien verschijnen ‘Eigen Volk Meest’…Het is zelfs een slagzin gratis aangeboden aan de nieuwste Vlaamse regering, die een verhoogde kinderbijslag in het vooruitzicht heeft gesteld, waartegen de Wallo/Bruxelaars zo tegen zijn…
De slagzin is duidelijk voor wie hem wil begrijpen, als een soort tegengewicht tegen de geboortegolf van de vele migrantenkinderen. Alleen zou men dan moeten voorzien, dat deze, vermits geen volbloed Vlamingen, niet in aanmerking kunnen komen. Want blijkbaar hebben die geen behoefte aan een aanmoediging, aan om het even dewelke. Integendeel, om logisch te zijn, zouden ze moeten..ontmoedigd worden. Wat op termijn zou zorgen voor een geduldige indijking van de overlast…En wie kan er trouwens iets op tegen hebben, dat de Vlamingen doen met hun eigen centen waar ze zin in hebben? .
Ik hoor zo reeds het gehuil opgaan, van ’de anderen’, die op die manier dreigen, eveneens op termijn, hun kiezers kwijt te raken…
‘Eigen volk meest’ - het beste middel om de Begroting terug in evenwicht te brengen door het behoeden (redden?) van de sociale vangnetten….
Zwaar discriminerend en racistisch? Ja, een beetje. Hemdje is nader dan het rokje! Maar toch nog niet zo erg discriminerend als in communistisch China, waar de stelregel van één kind per gezin decennia lang de stelregel is/was….Wat goed is voor de Chinezen, is ook goed voor den dezen…..
In bijkomende orde zit het er misschien in, dat er op termijn ook meer ‘roepingen’ zouden kunnen zijn, want naarmate er meer ‘elite-kinderen’ geboren worden, zal de noodzaak aan een diepere geloofsbeleving ook spoedig blijken…..Niet mogelijk om allemaal de zaak van vader over te nemen…Oplossing: geestelijke stand. Wat zou meebrengen dat vele oude leuzen opnieuw zouden kunnen opgediept worden. Om er maar ene te noemen : ‘Een zedelijk volk is een groot volk’.
Goed om zich af te zetten tegen de heersende vervlakking. Maar hoe dat te rijmen valt met de burgerlijke moraal, is een vraag die ik overlaat aan …de burgers. Zodat de cirkel rond is, en deze zich opnieuw kunnen inzetten voor de bekamping van traditioneel ‘rechts’.
Hopelijk is ‘traditioneel rechts’ dan ook slimmer geworden…en minder verslaafd aan Rome-prietpraat, en zijn de burgerlijken dan ook minder agressief. Zodat, misschien zelfs in een ‘Herenigde Republiek der Vrije Nederlanden’ vrijzinnigheid naast calvinistisch en christelijk iedereen kan samenwerken om de oude glorie van de Gouden Eeuwen terug te vinden…
Meisjes en Jongens, wat is het leven mooi! Elk zegge het voort: ‘Eigen Volk Meest!’….

Geen opmerkingen: