maandag 21 september 2009

HOOFDDOEKEN HEBBEN OGEN GEOPEND

HOOFDDOEKEN HEBBEN OGEN GEOPEND

Waarom ik geen lampenkap op mijn hoofd zet

Journalist met rust Tessa Vermeiren stelt dat de Baas over Eigen Hoofd-slogan gekaapt is door een fanatieke minderheid. Zij is coauteur (met Yamila Idrissi) van Kif-Kif, aan de ander kent men zichzelf. Met het nieuwe schooljaar begon een nieuw hoofddoekendebat, dat met het nieuws over de inbraak in het atheneum van Hoboken een grimmig kantje kreeg. Tessa Vermeiren herdefinieert de hoofddoekenkwestie als onderwijsdebat, en heeft voor de verkozen Belgen van andere afkomst een zeer dringende vraag: "Wat vinden zij ervan dat in beide Antwerpse scholen samen zo'n tweehonderd leerlingen onwettig afwezig zijn sinds 1 september?"
Schooldirectrice Heremans stuurde vorige zaterdag nog een terecht verwijt naar de Antwerpse schepen van Onderwijs, die in deze zaak zwijgt als vermoord. Logisch, meisjes zijn economisch minder belangrijk dan een Lange Wapperbrug
Toen het hoofddoekenverbod op eenzijdige wijze werd afgekondigd aan de Antwerpse stedelijke loketten, heb ik het Boeh!-platform gesteund. Omdat dit Baas over Eigen Hoofd (een diverse groep feministen, gesteund door onder meer Vrouwen Overleg Komitee, Minderhedenforum, Federatie van Marokkaanse Verenigingen en AEL, nvdr) voor mij inderdaad betekende en betekent dat men vrij was en moest kunnen zijn om een hoofddoek te dragen maar ook en niet minder om er geen te dragen.

De discussie die nu over de hoofden van de Marokkaanse Boeh!-vrouwen heen gevoerd wordt, en waarin zij bijna een alibi-rol toebedeeld krijgen door hun gemeenschap, gaat op dit moment echter veel verder. Een ludieke actie aan de schoolpoort op 1 september, daar kon ik in komen. Al zou ik er geen moment over gedacht hebben om met een lampenkap of een vergiet op het hoofd hun rangen te vervoegen. Vergieten, bunny-oren (oh ironie!) en lampenkappen zijn immers van een heel andere orde dan hoofddoeken.

Hoofddoeken zijn, net als keppeltjes of tulbanden, religieuze symbolen. Hoe je het ook draait of keert. Religie en het belijden daarvan maakt deel uit van iemands identiteit, jazeker. Net zo goed als het verzaken aan god of gebod tot iemands identiteit behoort. Dat heet godsdienstvrijheid en behoort tot de fundamentele rechten van de mens. Maar godsdienst is een privézaak. En elk onderwijsnet heeft het recht om zijn regels vast te leggen, zo is dat wettelijk bepaald.

Als puntje bij paaltje komt, heeft ook de moslimgemeenschap het recht eigen scholen in te richten, waar de wetgever dan weer het recht heeft om de grenzen te bepalen, waarbinnen dat onderwijs gegeven moet worden. Maar dat is een langdurige en kostelijke procedure. De Vlaamse Gemeenschap heeft ook het recht op controle van die scholen. Dan kan het gebeuren dat, zoals in Nederland onlangs een moslimschool in Amsterdam haar subsidies ingetrokken zag, omdat ze handelt en onderwijst in strijd met de rechten van de mens, en met de wetten van het land.

Hypocrisie alom
Dat de directrices van de athenea van Hoboken en Antwerpen nu de volle laag krijgen, en de zware last van het verzet in hun eentje moeten torsen, is het gevolg van de alom heersende hypocrisie in álle netten van het onderwijs. Zo kan het in het vrij onderwijs gebeuren dat men een lerarenopleiding volgt mét hoofddoek maar niet aan een stageplaats of een aanstelling raakt zonder dat men die hoofddoek afzet. Karine Heremans stuurde vorige zaterdag nog een terecht verwijt naar de Antwerpse schepen van Onderwijs, die in deze zaak zwijgt als vermoord. Logisch, meisjes zijn economisch minder belangrijk dan een Lange Wapperbrug...

Door het niet bepalen van een standpunt in alle netten heeft men de toestand laten verrotten. Deze discussie is onderdeel van een veel breder probleem, vooral in onze steden. Het kan toch niet zijn dat een meisje (of een jongen) haar of zijn schoolkeuze ¿ en dus haar of zijn toekomst ¿ laat bepalen door het feit dat hoofddoeken mogen gedragen worden op een bepaalde school. Door het feit dat hij of zij moslim is, en blijft negeren dat dit land in hoofdzaak lauw of helemaal niet godsdienstig is en daar ook naar leeft en zijn gemeenschap naar inricht, met respect voor andere gezindten, maar zonder valse eerbied.

Bij de tweede, derde generatie moslims in Vlaanderen, zijn er inderdaad steeds meer mannen en vooral jonge vrouwen, die zich in de eerste plaats definiëren als "moslim" of "moslima". Die te allen prijze willen vasthouden aan uiterlijke symbolen. Het verbaast me niet, al verdriet het mij, dat die jonge vrouwen die universitaire studies deden, een academische loopbaan hebben of zelfs voor een grote werkgeversorganisatie werken, dat zien als het meest wezenlijke onderdeel van hun toch wel complexe identiteit.

Wij zelf hebben ook sterk de neiging zo naar hen te kijken. Toen bijvoorbeeld Maryam H"madoun van Boeh! vorige week in Volt mee discussieerde over het hoofddoekenverbod, werd ze ook alleen bestempeld als lid van die groep. Dat ze assistent is aan de UA, Economische Wetenschappen, werd niet gezegd.

Voor het eerst zijn bij de laatste verkiezingen heel wat Belgen van een andere afkomst verkozen, die niet de klassieke token-allochtonen zijn. De traditionele vertegenwoordigers van de migrantengemeenschappen hebben het vaak niet zo begrepen op deze intellectuelen en de Vlaamse kant heeft de neiging ze op een verhoogje te zetten. Het zijn inderdaad Belgische en Vlaamse burgers, die actief willen zijn in het uitbouwen van een nieuw, divers Vlaanderen.

Op dit moment is van hun kant in de publieke ruimte vooral een oorverdovende stilte waar te nemen. Behalve Meryem Almaci van Groen!, die zich in juni al in het hoofddoekendebat mengde, hebben we niets van hen vernomen terzake.

Ik zou hen graag de vraag willen stellen, wat zij ervan vinden dat in beide Antwerpse scholen samen zo'n tweehonderd leerlingen onwettig afwezig zijn sinds 1 september? Imam Nordine Taouil heeft zijn eerste dreigementen over het thuishouden van leerlingen dan wel ingetrokken in de Zevende Dag in het heetst van de strijd. Maar dat is slechts schijn. Effectief zie je aan de scholen de moeders en "zusters" van kop tot teen gehuld in het zwart, met niqab en handschoenen, hun best doen om meisjes toch weg te houden van school. Hun mannen bedreigen leerkrachten en directie met niet mis te verstane gebaren.

Is het niet hoog tijd dat deze groep gestudeerde mensen van allochtone afkomst luidop zegt dat niets belangrijker is voor de toekomst van een kind dan de school? Dat godsdienst een onvoldoende basis is om een geslaagde toekomst op te bouwen?
Ik hoop dat ze dat in hun gemeenschap wel op een discrete wijze doen, dat ze proberen olie op de golven te gooien. Maar ik verwacht van hen eigenlijk ook een publiek statement en druk op de onderwijsnetten om een positie te bepalen. Zij kennen het terrein het best.

Laat dat standpunt dan dusdanig zijn dat iedereen weer naar de school kan die het beste bij zijn talent past en die hem de beste toekomstkansen biedt. En laat jonge mensen in alle rust studeren en vooruitkomen in het leven. Deze hele uit de hand gelopen hoofddoekenrel is meer dan een pas op de plaats, dit is een gigantische stap terug.

Boeh! vraagt op dit moment financiële steun aan sympathisanten buiten de moslimgemeenschap om een juridische procedure te starten en het recht op het dragen van een hoofddoek op school af te dwingen. Ik vrees dat die meiden in hun passie en hun vurigheid, want ja, de meesten van hen zijn feministen mét een hoofddoek, niet beseffen dat hun actie gekaapt is door een fractie van hun gemeenschap die veel minder open is en een veel minder brede kijk op de wereld heeft dan zij.

Ook zij zouden op dit moment al die jongelui die thuis zitten, terug naar school moeten sturen en tegen de vaders, de moeders en de imams durven zeggen dat deze gepolariseerde toestand niemand een stap vooruit helpt. Dat het meer deuren sluit dan er met veel geduld, idealisme en inzet ooit geopend zijn.

08/09/09 11u31 in DM

Boeketje (bloeiende) Digitalis.
Even een paar citaten belichten…
"Wat vinden zij ervan dat in beide Antwerpse scholen samen zo'n tweehonderd leerlingen onwettig afwezig zijn sinds 1 september?"
Digitalis: de ware aard van het beestje, eenmaal voor het oog van de weldenkende burger boven gekomen, moet dit voorlopig weer onderduiken. Maar als proefballonnetje is het (voor Kif-Kif) geslaagd: de Muzelmannen hebben hun forsballen getoond. Nu is het (voorlopig) genoeg geweest….
Door het feit dat hij of zij moslim is, en blijft negeren dat dit land in hoofdzaak lauw of helemaal niet godsdienstig is en daar ook naar leeft en zijn gemeenschap naar inricht, met respect voor andere gezindten, maar zonder valse eerbied.
Digitalis: hier vindt U de klassieke linkie-winkie truuk terug. In een lange zin vol halve waarheden of hele leugens, indoctrineert men de lezer op een geniepige wijze, door uitdrukkelijk te stellen, wat alleen hun eigen mening is, dat onze gemeenschap lauw of helemaal niet godsdienstig is. Om correct te zijn, had men de zin als volgt moeten formuleren : …’of helemaal niet godsdienstig is, alhoewel onze samenleving in geheel Europa fundamenteel christelijk is, wat met de dag minder blijkt’….
nieuw, divers Vlaanderen.
Digitalis : wat een kemel van een verspreking! Door deze zinsnede, die echt niet verstandig is in hun geval, leggen ze hun ware bedoeling bloot: ze willen een nieuw, divers Vlaanderen. Wat dus wil zeggen dat ze er aan werken om de bestaande eeuwenoude samenleving drastisch te wijzigen door de import van volksvreemde elementen. Zij willen een nieuw, divers Vlaanderen, boven de hoofden van de eigen oorspronkelijke bevolking, zodat zij zelf de nieuwe heersers worden, waarschijnlijk in het zadel geholpen door de Islam.
Deze hele uit de hand gelopen hoofddoekenrel is meer dan een pas op de plaats, dit is een gigantische stap terug.

Dat het meer deuren sluit dan er met veel geduld, idealisme en inzet ooit geopend zijn.
Digitalis: nu ze zelf inzien dat hun haring (nog) niet braadt, wordt het wachtwoord gegeven om terug in hun schelp te kruipen. Immers, de ganse bevolking met gezond verstand heeft stelling genomen door in te zien dat de moslim-gemeenschap er op uit is om overal hun wil op te dringen en baas te spelen. Stappen terug zetten, en een met veel geduld, idealisme en inzet geopende deuren terug sluiten is duidelijk genoeg. Met straks het sluiten van de in alle toonaarden bezongen en geloofde Ramadan met het Suikerfeest, zal de samenleving wel degelijk op een nieuwe portie ‘godsdienst van de vrede’ getrakteerd worden. Dit ter compensatie van de toegeslagen deuren, die meteen weer op een voorzichtige kier zullen geopend worden.
De linkie-winkie’s zien dus in dat er van tactiek moet veranderd worden. Tot net zo lang denken ze, dat de samenleving weer ingedommeld is. En misschien opgeschrikt wordt door een paar bom-ontploffingen. Want vergeten we niet: er zijn de bedreigingen en de gebaren van het keel-oversnijden. De Islam is altijd en ten allen tijde gewelddadig. Komen er geen bommen, dan misschien enkele honderdtallen brandende auto’s, of een hernieuwde golf van groepsverkrachtingen. De Immams zijn veelkoppige draken….die zich bij die ene nederlaag niet goedjunstig zullen neerleggen.
Wait and see!
Want ondertussen worden (zeer toepasselijk in Islam-discussies) de messen geslepen en is er een Auditeur bij de Rechtbank die, uit vrees de moslims te mishagen, stelling neemt tegen het hoofddoeken-verbod…Vrijdag volgt de uitspraak. Met juridische spitstechnologie omheen de hete brij draaiend, vindt die waarschijnlijk rode rechtsgeleerde de individuele vrijheid van elke school onwettig….Daar kan ik inkomen. Want het zal, in voorkomend geval, de linkie-winkie-Overheid verplichten een gezamenlijk standput in te nemen voor alle 700 scholen van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs. Zij zullen dus kleur moeten bekennen – anders gezegd, om het even de uitspraak, de nederlaag van de Antwerpse ‘godsdienst’-fanaten staat op lange termijn bij voorbaat vast. Tenzij de Overheid de verkeerde beslissing neemt, door de hoofddoeken toe te laten, wat dan gelijk zou staan aan de hernieuwde opgang van het Vlaams Belang. Cfr Geert Wilders in Nederland. Hoe radicaler de Overheid optreedt in het voordeel van de Islam,, hoe groter het succes van de PVV…
*******
Bovenstaand artikel is een paar dagen in de pipe-line blijven steken. Ondertussen is het stof wat gaan liggen, zelfs al mocht van zijn minister, de Grote Baas van de Staatsvuiligheid in Terzake komen uitleggen dat Meneer de Imman een vuige Moslim-extremist was. Deze bom werd tot een voetzoekertje herleid, door de herrie rondom de kinder-opvangster uit Hoboken die volgens de BRT een ongezonde nieuwsgierigheid aan de dag legde voor de verzwegen en weggemoffelde kantjes van WO II. ELVEEBEE heeft daarover een prachtig stukje gecomponeerd op zijn weblog. Meer dan lezenswaard!
Wat Digitalia denkt over deze mensen (man & vrouw)? Dat het een schande is dat het VB ze als lid geschrapt heeft, en op die beslissing best zou terugkeren door ze levenslang een gratis lidkaart te bezorgen! De repressie ligt al meer dan 60 jaar achter ons, en het is erg als de eigen mensen optreden in de plaats van de auditeur. Het CGKR zou actie ondernemen om deze gebroodroofden voor de Rechter te slepen? Veel beter is de suggestie van een lezer bij ELKVEEBEE dat er een hulpfonds zou opgericht worden om deze mensen (man & vrouw) toe te laten de BRT en alle geschreven Oude Media voor de Rechter te dagen wegens valse naamdracht, huisvredebreuk, schenden van de privacy en het publiceren van lasterlijke aantijgingen.
Men kan nooit het licht van de zon negeren! Hitler en zijn trawanten hebben, naast hun onnoemelijk kwaad, ook veel goed gedaan. Tewerkstelling, autowegen, Volkswagen, sociale wetten, betaald verlof, enz. Als ik dat beweer, ben ik in het goede gezelschap van Sir Winston Chruchill, die tot in 1939 betreurde dat Good Old Brittain geen HERR Hitler had. Het was pas later dat hij die dat respectvolle HERR achterwege liet. Om mij te verifiëren volstaat het zijn ‘Memoires’ te lezen….Ten andere, zelfs de toenmalige linkie-winkies zwegen over de Führer aller Germanen, de Duitse SocvialistenFührer, oorverdovend, tot Operatie Barbarossa van start ging, en die ineens verdomde Führer nu ook hun eigen afgod Stalin ging vermorzelen….Naarmate de oorlogskansen verminderden werd Naz-Duitsland wreder en wreder, en werd het het wreedst toen, naar het einde toe, bleek dat er geen eerlijke vredesonderhandelingen noch vrede door vergelijk meer mogelijk waren. De Joodse lobby in de USA wilde immers van Duitsland één groot aardappelveld maken (de Morgentau-doctrine)…Door als beul van het Joodse Volk op te treden, en dat van kwaad naar erger, was het onmenselijk maar o zo begrijpelijk in de ogen van een waanzinnige socialistische kaviaar-elite, die met het uur voor zichzelf de afgrond zag naderen…Het bloedrode Duitsland ging ten onder in vuur en fosfor, de wereld kon weer herademen.
Sedert WO II is de ganse wereld nooit meer dezelfde geweest. De wereldmacht ‘Engeland’ is verarmd en uitgebloed, van de kaart geveegd, de reus op lemen voeten (USSR) die de wereld deed beven en wreder is geweest dan de Nazi’s, is uiteen gespat en vernietigd. Amerika is toen met de wereldhegemonie en de buit gaan lopen. Tot nu, in onze dagen. Tot de Islam de macht met behulp van de eerste zwarte Amerikaanse president, zal overnemen, zodat het Avondland terugzinkt in de lethargie van een vroeg-middeleeuwse woestijn-samenleving.

Geen opmerkingen: