maandag 21 september 2009

SICILIAANS REISVERHAAL


SICILIAANS REUISVERHAAL
De reden dat hier gedurende enkele tijd zo goed als niets gepost werd, is gewoon dat we er even tussenuit geknepen waren, richting. Sicilië, het land waar de citroenen bloeien, op een uurtje vliegen van Rome-Ciampino. In deze periode van het jaar is het daar zo goed als toeristen-vrij, en dus terug ter beschikking van het eigen volk eerst, met hier en daar nog een verloren gelopen uitheemse natuur- of cultuur liefhebber..
Wij kunnen nu getuigen van uit de eigen ervaring: Sicilianen zijn gul, gastvrij en werkzaam. Al helemaal geen messentrekkers of maffia-bazen, zoals de Oude Media ons sedert mensengeheugnis (met kwaad opzet?) doen geloven. We zagen nijvere boeren aan het werk, die laadbakken vol druiventrossen lijk mieren door de velden naar huis sleepten. Bij ons in Vlaanderen rijden/reden de boerenkarren op dezelfde manier rond, geladen met suikerbieten. Wij zagen, zo ver het oog reikte, wijngaarden met eet-druiven, wit of rood, beschermd door plastic zeilen tegen regen en hagelslag. Maar, ervaren als boeren ervaren kunnen zijn, aan de straatkant noodzakelijkerwijze beschermd door solide afsluitingen, tegen plukgrage voorbijgangers-handen….
We waren in de wondermooie stad Palermo, waar dank zij het links stadsbestuur, sommige straten en pleinen weer vol lagen met niet niet-opgehaald huisvuil. Waarom deed ons dat automatisch denken aan sommige wijken in Antwerpen? Daar tegenover was de baai uitgevend op de hemelsblauwe Middellandse Zee, dank zij de natuur en niet de mens, wondermooi in al zijn rustgevende pracht. Een aanradertje voor wie zuivere berglucht wil inademen, vermengd met de weeë geur van verse vis en zout zeewater. Dat men de stinkstad Charelroi ‘Palermo aan de Maas’ heeft durven geven, is een belediging voor het echte Palermo, die alleen met bloed ka uitgewist worden. Met evenveel emmers bloed als er letters zijn in de naam P A L E R M O, zijnde zeven, een heilig getal. Wat als heilig gevoel aansluit met de vele legenden en verhalen die tot op heden zijn blijven hangen over dit almachtig mooie eiland en al zijn veroveraars doorheen de eeuwen.. .
Ik weet wel waar de Westerse wereld en de progressieve linkie-winkies hun idee halen om Palermo met Charleroi te vergelijken. Wij echter zijn niet in die buurten geweest van drugs en hoererij. Wij, we zagen stoere bonken van zeemannen uitvaren op kleurrijke ranke visserssloepen, terwijl rumoerige straatbengels voetbalden op het pleintje beneden de kliffen waar de verwende toerist nooit een voet zet en waar dus de eenzame bezoeker (wij) door zowat iedereen bij het vallen van de avond, met een verbaasd-vriendelijk ‘buona serata’ (’n goe avondje) wordt begroet. En waar de luidruchtige rondom-rond rondborstige Siciliaanse mamma’s in de open deur aan hun kookpot staan, in luide samenspraak met zoonlief die in het invallend duister, binnen geroepen wordt om te eten…
We zagen elders op duizelingwekkende hoge rotsplatteau’s Griekse prachtplaatjes in oude stenen kapitelen en slanke zuilen die de eeuwen trotseerden (Tempelvallei Agrigento) en hadden van hoog op ruwe bergtoppen gelegen stadjes, diep beneden ons de vele wondermooie vergezichten over kleine ingesloten vissersstranden (Belvédère). We liepen in Syracuse over dezelfde straattegels als Archimedes, die, toen hij ooit eens in bad stapte, de ontdekking van zijn leven deed door eenzelfde volume water als zijn eigen lichaamsvolume, te zien wegstromen, en daarop naakt door de straten liep, met de uitroep: ‘Eureka’ (ik weet het!), wat alleen bewijst dat hij ofwel niet van de slimsten was, ofwel niet veel in bad ging…...
Het mag ook genoteerd worden, dat wij in al die steden tamelijk veel Vlaams hoorden….waaruit wij konden besluiten dat in die periode van het jaar, dus na de warme hete zomer, onze landgenoten slimmer waren dan de meeste Italianen..
Wij zijn niet anders dan vele andere mensen, die o zo dikwijls plannen om naar een bepaald vacantie-land terug te keren. Hebben wij ook al zo vaak gedacht, maar zoals de meesten, nooit gedaan! Sicilië echter zal de uitzondering zijn. De zware Siciliaanse rode wijn is als bloed- en kardinaal-rood met hemelse afdronk…Wij zijn voor altijd verliefd op het prachtige landschap, op de slanke volbloedige Siciliaanse madonna’s, op de gezellige, gastvrije mensen die, veel meer dan de gewone Italiaan, polyglot durven zijn. Men hoort er vlot zowat alle Europese talen, evengoed in elk klasse-hotel als in de gewone bistro. Zo wat iedere beschaving die wij kennen, is hier voorbij getrokken. Al moet hieraan toegevoegd worden, dat de Muzelmannen, toch een van de naaste buren, het maar korte tijd hebben uitgehouden: van de late jaren 600 na Chr. tot 831, toen ze door de Normandiers (hoe bestaat het!) verjaagd werden, en die hier een vele honderden jaren durend Rijk stichtten.
Voor wie mij niet gelooft: ga en overtuig Uzelf, voor weinig geld! Ryanair vliegt in een goede 2 uur op Trapani, de meest Westelijke stad van het eiland. Kom als de citroenen bloeien, of de amandelbomen, die met hun witte bloesems ganse valleien omtoveren in geuren en kleuren. Reserveer Uw hotel via www.venere.it (voor een enorme korting) en geniet van een verfijnd verblijf in een 5-sterrenhotel aan halve prijs…U ondergaat in Hotel nH BAGLIO ONETO RESORT als verfijnd geprivilegieerd burger de Middellandse Zee in een reusachtig authentiek wijnkasteel, gelegen sedert de oudheid boven een van de kleine haventjes, halfweg tussen Trapani en Marsala. Dat hier ooit Muzelmannen waren, vindt U terug in de naam van deze laatste stad (March-al-Allah, stad van Allah), alhoewel we kunnen getuigen dat er op Sicilië niet veel aanhangers van dezelfde Allah leven. Waarschijnlijk wegens niet plunderbaar en uitzuigbaar genoeg, Wegens misschien zo arm als Job, of misschien wel wegens het weerwerk tegen vreemde overheersers waaraan de Sicilianen eeuwenlang hebben moeten bieden. Die messentrekkers-reputatie, moet U weten, heeft toch ergens zijn oorsprong. Dergelijke weerstand is niet graag gezien door Moslim-messentrekkers. Die trekken slechts messen tegen weerloze slachtoffers! .Vandaar het zo goed als moslim-vrij zijn. Alhoewel, door de nabijheid van de eilanden rond Lampedusa, Sicilië een doorvoerhaven naar Europas is van allerlei vreemde Afrikaanse en Aziatische gelukzoekers. Er is in Syracyse zelfs een afgeschermde afzonderlijke pier met aanlegsteiger voor deze ongenode ‘toeristen’…
Dat arm zijn van de Siciliaanse mens zijn zal waarschijnlijk veranderen, als eenmaal de plaatselijke Lange Wapperbrug tussen de tip van de Italiaanse laars en het eiland over de Straat van Massina zal voltooid zijn (2015). Van op de kliffen van de versterkte havenstad Messina ziet men de mensen kuieren en de auto’s rijden in de straten aan de overkant.
Mag het even benadrukt worden, dat deze fameuze brug (de langste en hoogste van Europa) een realisatie is van de regering Berlusconi II? Deze oude plannen werden decennia lang door de linkse potentaten in Rome en Merssina, toen die aan de macht waren, in de ijskast gestopt… want niet welgevallig voor de plaatselijke maffia-syndicaten, die de eeuwenoude ferry-diensten al afgeschaft zagen.
Arrivederci, Sicilia!

Geen opmerkingen: