zaterdag 24 oktober 2009

BENNO BARBARD BINNENSTE BUITEN

BENNO BARNARD BINNENSTE BUITEN

…Binnenste buiten gekeerd, met ?? ,…waarmee bedoeld wordt: 180° gekeerd voor de aller individueelste impressie van mijn aller individueelste emotie.
Ooit had (sorry voor de rancuneus klinkende herhaling) dat bekakt dominees-zoontje fameus in mijn rapen ge…beten, toen de lapzwans in 1999 mijn dichter-idool (Guido Gezelle) herdacht 100 jaar na zijn dood, deze eerst met veel bombarie in en zelfs onder de grond hoonde, maar, toen hij vaststelde hoezeer zijn boodschap misviel, rap terug krabbelde als een betrapte gauwdief..Zeggende dat het zò niet bedoeld was, en dat de Vlamingen toch wel weinig gevoell voor ironie hadden….Sindsdien kon die man in mijn ogen niets goed meer voortbrengen. Zeker geen stukje mest! Ik weigerde ook maar één woord van hem nog te lezen en stak mijn mening niet onder stoelen of banken. Hij zal er waarschijnlijk geen letter minder voor verkocht hebben….
Maar het is een ezel die nooit van gedacht verandert!
Of beter: mijn mening is niet veranderd, de ontboezemingen van de persoon in kwestie zijn veranderd. Barnard is een man van mijn hart geworden! .
Het is dan ook met vreugde dat ik hieronder een tekst van hem verder doorgeef. In de hoop dat hij binnenkort niet nogmaals een bocht van 180° maakt…Als Heel-Nederlander d.i. behorend tot de Nederdietse volksstam, moet men met bepaalde Hollanders inderdaad voorzichtig omgaan. Denk maar aan 1830…Voornamelijk als zij ondertussen niet alleen naast de moedermelk en het calvinisme, ook nog de Bourgondische levenswijze hebben ingepikt.
Maar goed! Mijnerzijds is de strijdbijl bedgraven en ik ben geneigd betrokkene zelfs behulpzaam te zijn als men hem, liever vandaag dan morgen op een sokkel wil plaatsen. Als zijn eigen strijdmakkers hem al naast Filip DeWinter zien bewijst zulks dat die man iets in zijn mars heeft! Alleen valt mij zijn grote belezenheid een beetje tegen. Die man leeft niet van schrijven, hij leeft van lezen! En wie daarmee zijn dagelijks brood kan verdienen, is een groot man!

Dagboekgedachten (12) [
19-10-2009 - Benno Barnard - knack
Benno Barnard is formeel: 'Ik beoefen ideologiekritiek - dat is het tegendeel van racisme.'
Voor mijn boek over Engeland heb ik in 2005 een reisbeurs ontvangen van 3000 euro. Dat wil zeggen: ik heb 2700 euro gekregen. Nu 'Een vage buitenlander' eindelijk ter wereld is gekomen (als iedereen met zoveel horlogemakersprecisie aan een boek prutste als ik verschenen er heel wat minder boeken) is het Vlaams Fonds voor de Letteren verplicht mij om 'de orginele bewijsstukken betreffende de gemaakte reiskosten' te vragen, alsmede om 'een reisverslag van (mijn) reis naar Engeland'. Dit voor de uitbetaling van de resterende 10 procent. Het Fonds heeft namelijk 'een bewijsplicht aan het Rekenhof in verband met de aanwending van verleende subsidies'. Bewijsstukken stricto sensu bezit ik niet - het ligt niet in mijn ongeduldige en romantische karakter om treinkaartjes en dergelijke meer te bewaren. Maar me dunkt dat het enige ware bewijsstuk mijn boek is, dat immers onmogelijk geschreven had kunnen worden zonder al deze reizen. Gelukkig hebben ze humor bij het Fonds en volstaat een verklaring op eer. Maar ik weet nu dat er ergens bij het Rekenhof een mutatie rondwriemelt, iemand die het lot van Gregor Samsa heeft ondergaan, een kever met fosforescerende dekschilden, een lid van de ondersoort Necrophorus Calculus, in wiens kopje de waanzin huist.
Dinsdag (hoofdpijn van de centrale verwarming) Heden bij het voetbal van mijn zoon: een vader vraagt of ik in Boedapest (waar ik de voorbije week was) 'lekker gepoept heb', en nog het een en ander in haha-kerels-onder-elkaar-stijl. Joviale klap op mijn schouder. Zijn vrouw arriveert. Ik wil haar de wang kussen, zoals onder de ouders algemeen gebruikelijk. Ze deinst achteruit en zegt tegen mij, westerse aanrander: 'Pas de bises!' Alstublieft: de islamitische man-vrouw-moraal in één anekdote.
Woensdag ('de oktoberzon is een kille vrouw die zich spiegelt in de zonnebloemen'... zou die metafoor Herman de Coninck bevallen zijn?) Een interview met de Gentse politicoloog prof. Dr. Sami Zemni in Knack. Aardige, intelligente kop op de foto, iemand om een pint mee te pakken. Helaas gaat het over het vermaledijde onderwerp, de ideologie van een analfabeet die in de woestijn groot aanzien geniet. In de tweede alinea valt mijn naam al. 'Als mensen van links, zoals Benno Barnard en Wim van Rooy, beginnen te schrijven dat Filip Dewinter gelijk heeft over de islam, dan wordt het gevaarlijk. Zo is het antisemitisme ook groot geworden. Ik zeg niet dat de jaren dertig van de vorige eeuw zich aan het herhalen zijn...' De retoriek is een groot wiel waaraan die slimme Sami draait tot hij de moslim in een Jood heeft veranderd, tot de ideologiekritiek op zijn kop is gezet en eruitziet als racisme: 'Dat sommige mensen vandaag durven te beweren dat elke moslim per definitie gewelddadig is en voorgeprogrammeerd om te doden - dat vind ik hallucinant.' Ja, dat vind ik ook hallucinant, net als de onverteerbare insinuatie dat de criticus van de islam 'per definitie' een moslimhater is. Voor de rest is alles wat deze geleerde man zegt dubbelzinnig, vaag, wazig als een beslagen spiegel en troebel als een vijver vol rottende bladeren. 'Ik ben zelf weliswaar niet echt gelovig,' zegt hij bijvoorbeeld. Dat betekent: tegenover u poseer ik als een kind van de moderniteit, maar tegenover mijn geloofsgenoten ben ik een goeie moslim. Zijn enige heldere mening formuleert hij over de slaapkamer: daar loopt de islam inderdaad een beetje achter, maar het westen is de voorbije veertig jaar dan ook bijzonder snel geëvolueerd. Dat wordt de kop van het interview. Een hele opluchting! Wat zouden we ons immers zorgen maken om de seksuele habitus in islamitische slaapkamers? Instemmend knikken de intellectuelen. O talent van boekenlezers om jullie gezonde boerenverstand te verzuipen in de verleidelijk spiegelende rivier van de drogreden!
Donderdag (gelukkig vond Herman het kitsch, hij was bepaald kritisch in mijn droom) Doordenkend over professor Zemni's woorden - het is weer Deutschland und kein Ende . Mensen als Wim en mij in verband brengen met 'de jaren dertig' is - even afgezien van de islamitische sympathie voor het nazisme - zo beledigend dat wij maar eens naar het Centrum voor Dinges en Dinges moesten stappen. Iedere halvegare die zijn poten uitsteekt naar een gekleurde burger moet opgesloten worden; ik zou zelfs die rotpuber met het opgeschoren kopje verdedigen als ik kon. Het probleem ligt heel anders: iedere moslim is een reagens waarin een zekere dosis islam wordt gedruppeld. Maar welke stoffen mengen de omstandigheden daardoorheen? Ontploft het mengsel dan?
Vrijdag (alle dichters zijn ijdeltuiten; ons ras is op een bijzonder moment gecreëerd, anders zijn we onverklaarbaar) Opgemeld Centrum heeft twee keer krachtdadig moeten ingrijpen om KifKif ertoe te bewegen negationistische en antisemitische teksten van zijn forum te verwijderen. In de Raad van Bestuur van KifKif zetelt Sami Zemni.
Zaterdag (het leven woedt als een zonnestorm om me heen) Eind negentiende eeuw was Duitsland, met dank aan Bismarck, het enige land ter wereld met een sociale zekerheid. Weinig ontwikkelde verachters van het Duitse genie weten dat, zoals ze ook niet weten dat Frankrijk na de annexatie van Elzas-Lotharingen in 1918 gedwongen was een sociale zekerheid naar Pruisisch model in te voeren, omdat die verworvenheid onmogelijk van de nieuwe Franse staatsburgers afgepakt kon worden en evenmin aan de rest van de Fransen onthouden. Dit ter attentie van wie meent dat er ten oosten van de Rijn hoofdzakelijk mensen met criminele chromosomen geboren worden. Vrienden en vijanden! Ik beoefen ideologiekritiek - dat is het tegendeel van racisme.
Bron Iskander
Pssst
Is onze vriend geen lieve man? Op de manier waarop hij de Fritzen op het schavotje tilt! Meisjes en jongens: dat Bismarck-spook zal nog bloedrode gensters veroorzaken! Want niets kwetst meer dan de waarheid! Sociale voordelen, dat is toch de schepping van de socialisten! Tobback heeft er zelfs ooit een verkiezing mee gewonnen :’Omdat wij nodig zijn’….
Al vliegt de leugen nog zo ver, de waarheid achterhaalt hem wel….
Pssst II
Wat zou Benno Barnard bedoelen met ‘de ideologie van een analfabeet die in de woestijn groot aanzien geniet’….
Kan volgens mij niet gaan over de Profeet, want de zin staat in de tegenwoordige tijd. Ha die Benno! Hij bedoelt waarschijnlijk Osama Bin Landen! Dat is inderdaad ub het Westen niemands vriend….Ziet U wel! Het Centrum van Dinges en Dinges heeft geen enkele reden om in gang te schieten! Dat zij hun eigen KifKif op de vingers moeten tikken : heeft iemand daar al van gehoord?
Stond bovenstaand artikel wel in Knack en niet in ’t Pallieterke?

Geen opmerkingen: