woensdag 21 oktober 2009

BLOEMEN EN KRONEN VOOR T PALLIETERKE

BLOEMEN EN KRONEN VOOR ‘T PALLIETERKE

't Pallieterke van de Amerikaanse televisie

De Morgen-correspondent Tom Vandyck over de openlijke vijandschap tussen Fox News en de Democraten. Het Witte Huis is niet langer on speaking terms met de zender Fox. Het verschil tussen 't Pallieterke en Fox, schrijft Tom Vandyck: "Fox News is de grootste nieuwszender van Amerika".
Overdag brengt Fox min of meer objectief nieuws. 's Avonds gaat de zendtijd naar een stoet van ultrarechtse schreeuwlelijkerds die de voorbije acht jaar onomwonden cheerleaders waren voor de regering van George W. Bush

Ambiance in het Amerikaanse medialandschap. De regering-Obama heeft de oorlog verklaard aan de pro-Republikeinse televisienieuwszender Fox News van de Australische mediamogul Rupert Murdoch. Daarmee doet Obama wat tot voor kort weinig Democraten aangedurfd zouden hebben: openlijk de strijd aangaan met de machtige conservatieve propagandamachine. Zijn achterban is daar ten zeerste mee opgezet, net als Fox zelf. Hoe harder de Democraten Fox aanpakken, hoe meer kijkers.

Voor wie het nog nooit met eigen ogen heeft mogen aanschouwen: Fox News is de rechtse CNN. Of, scherper gesteld, 't Pallieterke van de Amerikaanse televisie. Overdag brengt de zender min of meer objectief nieuws. 's Avonds gaat de zendtijd naar een stoet van ultrarechtse schreeuwlelijkerds als Bill O'Reilly, Sean Hannity en de rijzende ster Glenn Beck. Die lui waren de voorbije acht jaar onomwonden cheerleaders voor de regering van George W. Bush. Sinds het aantreden van Barack Obama winden ze minder doekjes om hun beweegredenen dan ooit. Fox News is een instrument om de president het leven zuur te maken.

Fox News zat mee achter de Tea Party-protesten die sinds april gehouden werden tegen de regering-Obama. In naam waren dat uitingen van spontane volkswoede tegen hogere belastingen. In de praktijk gebruikte Fox ze als een middel om het meest paranoïde segment van de aangebrande rechtervleugel op te ruien, daarin gesteund door de Republikeinse partij en lobbyfirma's van onder andere de farmaceutica- en energie-industrie, die vaak door Republikeinen geleid worden.

Resultaat: op de town hall meetings over gezondheidszorg die president Obama en andere Democratische politici in augustus hielden, daagden meer dan eens lui met vuurwapens op. Een groot geluk dat daar geen ongelukken van kwamen.

De Tea Party-beweging heeft ook een bijzonder onwelriekend racistisch randje. Op de grote anti-Obamabetoging in Washington begin september kon je niet naast de manifestanten kijken die borden droegen waarop Obama vergeleken werd met een uit de zoo ontsnapte gorilla, of die hem aanmaanden terug te keren naar Afrika. Fox News werkte flink mee aan het acceptabel maken van zulke oprispingen. "Deze kerel is een racist", zei Glenn Beck eind juli over Obama. "Deze president heeft zich keer op keer laten kennen als een man die een diepe haat draagt voor blanke mensen en hun cultuur."

Zoals gezegd: dat is het niveau van 't Pallieterke. Het verschil is echter dat Fox de grootste nieuwszender van Amerika is. De invloed van Fox is dan ook onmiskenbaar. Volgens een studie uit 2003 van de universiteit van Maryland geloofde tachtig procent van de Foxkijkers destijds de foute claims van de regering-Bush dat het Irak van Saddam Hoessein massavernietigingswapens had en banden met Al Qaida. Van de mensen die dat geloofden, stond 86 procent achter de oorlog. Recenter toonde een peiling van de televisiezender NBC en de krant The Wall Street Journal aan dat 75% van de Foxkijkers geloofde dat de regering-Obama death panels zou instellen om bejaarden en gehandicapten hun gezondheidszorg af te pakken. Ook dat was een indianenverhaal dat Republikeinse politici lanceerden en Fox News eindeloos herhaalde.

Geen wonder dus dat Anita Dunn, de communicatiedirecteur van het Witte Huis, Fox News vorige week "De communicatiedienst van de Republikeinse partij" noemde. Dat het Witte Huis de grootste nieuwszender van het land in zulke termen de wacht aanzegt, is politiek niet zonder risico's. Maar zo gek veel heeft Obama niet te verliezen, want Fox lust hem sowieso niet. Het was evenmin alsof de president, die zich de laatste maanden door iedereen laat interviewen behalve door Fox, er niet voor had gewaarschuwd. In zijn grote gezondheidszorgspeech in het Congres begin oktober had hij al aangekondigd dat hij zij die zijn plan verkeerd voorstellen bij naam zou noemen. Vandaar dat Fox nu de kop van Jut is.

Niet dat men dat bij Fox News zo erg vindt overigens. Amerikaanse ultraconservatieven worden gedreven door achtervolgingswaanzin. Zelfs toen ze het Witte Huis en beide huizen van het Congres in handen hadden, gedroegen ze zich als een onderdrukte minderheid. Nu de politieke verhoudingen omgekeerd zijn, is de paranoia nog groter. Vandaar dat Foxfans nu nog massaler en fanatieker kijken, in de vaste overtuiging dat die de enige bron van waarheid is in een land dat door een extreemlinkse samenzwering naar de haaien geholpen wordt.

En Obama? Die kan een robbertje moddercatch met Fox best gebruiken. Nu de prille romance voorbij is, wordt hij door de linkervleugel van zijn eigen achterban vaak op niet meer dan lauwe gevoelens onthaald. Obama's onwil om George Bush' folteraars te straffen, zorgt bij links bijvoorbeeld voor heel wat misnoegd gegrom. Ook in de gezondheidszorg wordt hem verweten dat hij te veel het centrum opzoekt. Maar wie zijn mouwen wil opstropen voor een partijtje boksen met het propaganda-apparaat van de vijand, die mag bij links op meer dan een klein beetje applaus rekenen. Iedereen blij, met andere woorden.
19/10/09 11u14

…..Fox waarschuwt voor het linkse gevaar die dreigt Amerika naar de knoppen te helpen….

Boeketje Digitalis
(met lintje in Zwart-Geel)
En met zo’n redenering wordt Fox vergeleken met ’t Pallieterke. Wat enerzijds een eer is (Klein Duimpje naast Gulliver) en anderzijds… een nog grotere eer moet zijn! Want het moet gezegd : er is maar één opinieblad die het links onheil durft aan te klagen. Dat is de eer van de eenzame bergbeklimmer die volhoudt tot de top bereikt is.
Nu moet ik mij de vraag stellen of de hoernalist van dienst wel zelf gelooft wat hij neerschrijft! Volgens mij schrijft die met zin verstandsknoppeke 180 ° omgeswitcht. Want als hij op 360°, recht vooruit dus, zou schrijven, dan zou hij de kerk in het midden moeten zien staan. En dat mag niet van zijn broodheren…..
Ik ben er dus niet aan uit! Is, voor ’t Pallieterke, op die manier vermeld te worden in ’t De Morgen nu een eer, of een oneer? Of, op zijn Slangens, goed of slecht, als men maar in de schijnwerpers staat….

Geen opmerkingen: