woensdag 14 oktober 2009

DAMIANIE UND KEIN ENDE

DAMIANIE UND KEIN ENDE

Naastenliefde
In zijn homilie loofde paus Benedictus XVI Damiaan vooral als toonbeeld van naastenliefde. Volgens Benedictus gidst Damiaan ons naar de goede strijd. "Niet de strijd die lijdt tot verdeeldheid, maar de strijd die verbroedert", aldus de paus die in zijn homilie de drie landstalen gebruikte. In een behoorlijk verstaanbaar Nederlands schetste Benedictus het missiewerk van Jozef Damiaan De Veuster op Molokai.
Voorbeeld
In het Frans noemde Benedictus Damiaan een "nobel iemand" die toont dat "naastenliefde leidt tot eenheid". Voorts nodigt Damiaan ons volgens Benedictus uit om niet alleen de ogen te openen voor de melaatsen, maar ook om onze naastenliefde en dienstbaarheid te tonen
Aldus 2 uittreksels in DM.
Boeketje Digitalis
(niet afkomstig uit Tremelo)
Voilà. Dat is dus dat geweest. San Damiano mag terug de kast in.
De eer van een vertoning op het tot de verbeelding sprekende Sint Pietersplein werd hem niet gegund. Zogezegd wegens het slechte weer, maar volgens mij meer om de zee van Leeuwenvlaggen niet voortdurend in beeld te moeten brengen. Want het kruim van de belgiekse hovaardigheidssbekleders was (op wies kosten?) aanwezig in Rome. Gelukkig voor hen zaten ze opgesloten in de Sint Pieters zelf!
Het quasi totaal ontbreken van de belziekse driekleur zou frustrerend voor ze gewerkt hebben! Voor de menigte op het plein werd het ondertussen bakken en braden…of hoe de Hemel altijd het laatste woord heeft.
Terzake de scheiding van Kerk en Staat sloot het schouwspel naadloos aan bij de rim-ram van de Te Deums in de Bruxèlse Sint Goedele….Waarmee weer eens bewezen is dat het twee handen zijn op één buik! Vooral omdat als Grootste Belg de rabiate Vlaminghater Brel, de franscouillonse keuze, moest weggemoffeld worden achter der keus van de Vlamingen, die Damiaan verkozen, om meteen van ‘Vlaming’ tot ‘Belg’ te worden omgetoverd…Van op de stoel van Sint Pieter vielen er een paar ongemakkelijke waarheden, Vlaanderen ter ere. De gewone hournalisten hebben echter niets gezien, en niets gehoord….want ze doen er het zwijgen toe. ’t Zal dus wachten zijn op ons ‘Zwart Moniteurke’ (’t Pallieterke) om de waarheid te weten….….
Voor wie niet gekeken heeft : het is misschien van 1302 geleden dat Vlaanderen nog eens vernoemd werd in het Vaticaan! De ramp die Philips de Schone in Kortrijk was overkomen, was binnen de kortste keren in Rome als ‘breaking news’ bekend – zij het met gemengde gevoelens tegenover de Vlamingen die voor het eerst in de geschiedenis, het aangedurfd hadden om op te staan tegen het Goddelijk gezag….Damiano komt uit het land Vlaanderen, verkondigde de Paus in het curriculum vitae van Pater Damiaan. En dat klonk als een eerherstel voor het oog en het oor van de gehele wereld. Dat is een onverhoopte voorzet, waarop iedere Vlaming, kerkelijk of niet, moet op springen om te scoren.
Die territoriale uitweiding in drie talen, in Nederlands, Frans en Duits, waaruit blijkt dat het belziekske geen simpel geval is, kwam alleen bij San Damiano voor…De andere 4 heiligen passeerden zo de revue zonder meer.
Voorbijgaand aan de bewezen kerkelijke inmenging in staatszaken (want het zal wel niet de H. Geest geweest zijn die dit gesouffleerd heeft…), moet ik dus aannemen dat de Staatsvorming, desnoods de Staatshervormong en zelfs de splitsing van BHV, op goede weg is, want het ‘nihil obstat – imprimatur’ werd URBI ET ORBI afgekondigd in Rome…..Dat zou dan meteen het 3de mirakel zijn van de nieuwe heilige! Vlaanderen bestaat, echt en waarachtig, en de Franstaligen (want in ’t Frans uitgesproken) hebben de verbroedering in eenheid als heilige plicht….(zie verder)
In de Rooms Katholieke berichten vond ik (dààr zonder commentaar, en hier in vetjes door mij) de woorden van de Paus.
“Jozef De Veuster, die de naam Damiaan verkreeg in de congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria, verliet zijn geboorteland Vlaanderen toen hij 23 jaar oud was, in 1863, en wel om het evangelie te verkondigen aan de andere kant van de wereld, op de Hawaï-eilanden. Zijn missieactiviteit, die hem zoveel vreugde heeft verschaft, gaat zijn hoogtepunt vinden in de naastenliefde. Niet zonder vrees en weerzin, heeft hij ervoor gekozen naar het eiland Molokai te gaan ten dienste van de melaatsen die zich daar bevinden, door iedereen verlaten; zo stelt hij zich bloot aan de ziekte waaronder ze lijden. Hij voelt zich bij hen thuis. De dienaar van het Woord is een lijdende dienaar geworden, melaats met de melaatsen gedurende de laatste vier jaar van zijn leven.

en in vertaling uit het Duits en het Frans :
[Om Christus na te volgen heeft pater Damiaan niet alleen zijn heimat verlaten, maar ook zijn gezondheid op het spel gezet: daarom heeft hij – naar het woord dat Jezus ons vandaag in het evangelie verkondigt – het eeuwige leven bekomen (cf. Mc 10,30).]

[Uitgerekend twintig jaar na de heiligverklaring van een andere Belg, broeder Mutien-Marie, is de Kerk in België opnieuw verenigd om hulde te brengen aan God aan een van haar zonen die erkend is als een waarachtige dienaar Gods. Tegenover deze edele figuur herinneren we eraan dat het de liefde die eenheid schept: liefde brengt eenheid voort en maakt haar begerenswaardig. In navolging van St.-Paulus spoort pater Damiaan ons aan te vechten voor de goede zaak (cf. 1 Tim 1,18), niet voor de strijd die verdeeldheid brengt, maar die mensen samenbrengt. Hij nodigt ons uit onze ogen te openen voor de melaatsheid die de menselijkheid van onze broeders aantast en ook vandaag een beroep blijft doen op de liefde van onze dienende aanwezigheid, meer nog dan op onze vrijgevigheid.]

Pssst
Zelf zijn we die dag niet naar Rome geweest. Vaticano is amper op een uurtje autostrade van bij ons. Maar dat urenlang rechtstaan, dat is niets meer voor onze stramme leden….We gaan die plaatsen bezoeken, als het rumoer weer verstild is….Zelfs de Stoel van Petrus, zijnde de pauselijke troon, staat ons dan ter beschikking….En oneerbiedig als we zijn…..
De vele Vlamingen van zaterdag en zondag in Rome, zijn allemaal onze deur gepasseerd, alhoewel dat we verwittigd hadden, dat ‘de Bokma klaar stond’…
Wat we weten over de plechtigheid, weten we zoals iedereen, van de BRT. Inbegrepen de opdringerige verslaggevers die te pas en te onpas de plechtigheid verstoorden. Niet Damiano, maar zijzelf waren immers de hoofdrolspelers…De RAI, waarschijnlijk uitgekeken op al die heilig-verklaringen, had afgehaakt…Spijtig, want van verslaggeving van Zondagmissen uit de meest schilderachtige kerken, kerkjes en kapellen weten ze alles!
Pssst II
Heilige Vader, stuur Danneels naar het ouderlingengesticht, en geef ons Mgr Lietaer, een Waal tot opvolger. Dat is een vechter van hetzelfde kaliber als San Damiano. Voortgaande op wat hij tot hiertoe in het openbaar verkondigde in het voordeel van de Vlamingen, zou hij wel eens onze beste bondgenoot kunnen zijn om in de kortste keren een zelfstandig Vlaanderen naast een zelfstandig Wallonië te beleven. Rome heeft op 11 Oktober de toon gezet….met Lietaer als H.Geest?

Pssst III
Aangaande de overige problematiek in het geboorteland van San Damiano. Wat er dient te gebeuren met de Islam, de criminaliteit en zelfs met Bruxèl, laat de Paus voor rekening van….San Domani (domani is morgen, deman in ’t Italiaans). Hij volgt zowat de redenering van de Regering Van Rompuy I. Tijd brengt raad! Misschien dat San Damiano, (veiligheidshalve achter de rug van Boudewijn), een goed woordje kan placeren bij God-de-Vader? Elke Vlaming weet uit ervaring dat onderpastoors meer voor hem en voor hun volk gedaan hebben dan bisschoppen en prelaten. Er moet daar ergens een zekere Kapelaan Cyriel Verschaeve rondkuieren Die is perfect op de hoogte van waar het schoentje wringt….Hij is tenslotte als martelaar voor de Goede Zaak, gestorven….
Pssst IV
De ‘na-dienst’ in Laterano, ’s anderendaags, heb ik niet gevolgd. Om reden dat er, een beetje zielig zelfs, een eenzame belziekse driekleur (met een touw) rond een der eerbiedwaardige pilaren gedrapeerd in beeld kwam. Daar voerde Danneels het hoge woord, blij dat hij ook eens in de schijnwerpers kon komen. Ik kom hierop terug, omdat Laterano de eigenlijke zetel van de Roomse kerk is geweest, tot….(weer die band met 1302) Philips de Schone (weer hij!) de paus naar Avignon sleepte….Die vluchtte uit Frankrijk weg (in 1387) terug naar Rome. Hij vond echter paleis; kerk en zelfs geheel de omgeving totaal uitgebrand en leeggeplunderd terug. Hij moest zich behelpen met zijn buitenverblijf, een soort weekeindhuisje, dat later Vaticano werd. De grote MichelAngelo verbouwde daar alles tot wat we vandaag allemaal kennen….….Kortom ; ik bedoel dat Vlaanderen in de pauselijke archieven wel voor een beetje beweging heeft gezorgd, doorheen de eeuwen….
Het einde van de feodaliteit, de opkomst van de steden (Brugge, Firenze,Venetië), begonnen met 1302, met de nederlaag van de Franse koning, bracht de wereldlijke macht van het Pausdom, die met hoogten en laagten, duurde tot 1870. Zelf toen waren de Vlamingen goede bekenden in Rome, want het (verslagen) Pauselijk leger bestond grotendeels uit..Vlaamse huurlingen! Zie Wikipedia ‘Garibaldi op de Monte Landra’ op wiens flanken wij onze levensdagen slijten….
Aan Laterano kleeft nog een tweede herinnering, waar ongaarne naar verwezen wordt. In 1929 werd hier de verzoening tussen de Italiaanse Staat en de Paus gesloten, onder Mussolini. De Paus was namelijk bij de éénmaking van Italië (1870) van al zijn goederen beroofd en had zich verschanst binnen de muren van Vaticano. Mussolini zorgde voor de ‘Wiedergutmacung’ waarop, tot op heden, de Katholieke Kerk teert…..
Pssst V
Als U toevallig ooit eens in Rome komt : vergeet niet de Kerk der Vlamingen (in een smalle zijstraat van de Corso Victor Emanuele II, die een belangrijke verkeersader is) te gaan bezoeken. Het ding is meer dan 1000 jaar oud en werd ooit als hospitaal voor de Kruisridders door de Graaf van Vlaanderen ingericht. Ga voorbij aan de belse huichelachtige inbeslagname op de buitengevel (een soort graffiti, waarschijnlijk een soort eigendomstitel…) en sta een ogenblikje stil bij het praalgraf van Harelbekenaar Monseigneur Jan Schotte. Steek daar gerust een dikke kaars aan, want Mgr Schotte kan in de hemel veel voor Vlaanderen doen. Hij kan trouwens altijd beroep doen op zijn vriend Paus Woytilla, die Schotte als opvolger had gewild, want die heeft ervaring in het bevrijden van onderdrukte volkeren en het omverblazen van IJzeren Gordijnen….

Geen opmerkingen: