zaterdag 3 oktober 2009

MET GELD KOOPT MEN DE BOTER

MET GELD KOOPT MEN DE BOTER

Laat u niks wijsmaken:

PAMELA HEMELRIJK - 03 OKTOBER 2009

De Amerikaanse krediet crisis is veroorzaakt door de Amerikaanse overheid en niemand anders. Ondertussen wordt uiteraard de schuld weer op de vrije markt gegooid. De regering wrijft in zijn handen, en kan nu ongestoord het Amerikaanse bankwezen gaan nationaliseren. Als Vadertje Stalin dat nog eens had mogen meemaken! Alle macht aan de staat in the home of the free! Hij zou een gat in de lucht zijn gesprongen.

Wekenlang hebben de media, op gezag van Keynesiaanse economen, Amerikadeskundigen en politici, ons om strijd verzekerd dat de financiële meltdown in Amerika het gevolg was van “kapitalistische graaizucht”, "speculanten” en “een doorgeschoten vrije markt”.

Ik vond dat al van meet af aan een onbegrijpelijk kronkelredenering, want de Amerikaanse banken zijn juist op de fles gegaan omdat ze voor Sinterklaas hebben gespeeld, en honderden miljarden hebben uitgeleend aan armoedzaaiers die niet kredietwaardig waren. Niet bepaald het gedrag dat je op een vrije markt zou verwachten, zeg nou zelf. Banken zijn kapitalistische instellingen die winst willen maken. Dat wordt ze nou juist door socialisten zo kwalijk genomen.; dat ze alleen geld uitlenen aan kapitaalkrachtige mensen, en de kansarmen "in de kou laten staan”.

Als diezelfde banken zich ineens gaan gedragen als een liefdadigheidsinstelling, dan zouden de socialisten dat toch moeten toejuichen, zou je denken. Maar nee; ze roepen juist om meer toezicht! Als je banken niet scherp controleert, gaan ze kennelijk voor je het weet miljarden uitlenen aan junks, daklozen, bijstandsmoeders en werkloze alcoholisten. Zo zijn banken nou eenmaal, als ik Wouter Bos tenminste geloven mag. Hun geld brandt in hun zak, en ze willen er zo snel mogelijk vanaf. Liefst met verlies.

Maar nu lijken de media dan toch eindelijk wakker te worden. Nou ja, een heel klein beetje dan. RTL Z heeft een speech van Bush uit 2002 uit het archief opgediept, waaruit blijkt dat hij zelf heeft opgeroepen tot het verstrekken van riskante hypotheken aan mensen die geen nagel hebben om hun kont te krabben. Bush deelde bij die gelegenheid mee dat de regering ernaar streefde om 5,5 miljoen kansarme gezinnen in de gelegenheid te stellen om een eigen huis te kopen. Daarna ging het aantal risicohypotheken in rap tempo door het plafond, en de gevolgen zijn intussen bekend.

En weer vraagt geen journalist zich af waarom de Amerikaanse banken zo enthousiast aan dit antikapitalistische rampenplan hebben meegewerkt. Waarom deden ze dat? Ze konden toch op hun vingers natellen dat ze daarmee hun eigen doodvonnis tekenden?

Natuurlijk wisten de banken dat. Maar ze hadden geen keus. Ze worden namelijk door de Amerikaanse regering al decennialang gedwongen om voor Sinterklaas te spelen. En wel via de Community Reinvestment Act, die in 1977 onder de democraat Jimmy Carter is ingevoerd. Krachtens deze wet is het banken verboden om hypotheken te weigeren aan mensen uit sloppenwijken. Dat is immers discriminerend, en niet menslievend. (Voor meer informatie over de Community Reinvestment Act, zie deze link: http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act)

Met andere woorden: de hele financiële meltdown is weer eens, zoals gebruikelijk, veroorzaakt door verregaande overheidsinterventie van uitgesproken socialistische snit. Wat nou vrije markt? Zo’n bolsjewistische wurgwet kennen we zelfs in Nederland niet!

Wat ik mij nu afvraag: waarom heeft niet één van die economen, Amerikadeskundigen, politici, commentatoren en andere piskijkers die ons de afgelopen weken hebben bestookt met hun analyses, de Community Reinvestment Act ter sprake gebracht? Hadden ze soms nog nooit van die wet gehoord? Zo, ja, wat zijn dat dan voor flut-deskundigen? En wat zijn dat voor zevenslapers op de economische redacties, dat ze dag in dag uit quotes van anderen citeren en nooit eens zelf wat graaf- en spitwerk doen? Zelfs niet nadat RTL een tipje van de sluier heeft opgelicht?

De Amerikaanse regering gaat nu 700 miljard dollar belastinggeld spenderen (oftewel: 3000 dollar per Amerikaanse burger) om de banken te “redden” (lees: te nationaliseren). U ziet: je hebt helemaal geen Oktoberrevolutie nodig om van een democratisch land een Sovjet dictatuur te maken! Je vaardigt gewoon een wet uit die alle banken het faillissement indrijft, en daarna neem je ze over. Dan word je ook nog door economen bejubeld als redder in de nood. Terwijl het toch zonneklaar is dat de Amerikaanse overheid bezig is zijn bevolking geheel en al leeg te plunderen en met huid en haar op te vreten.

“Nog wat saillante cijfers: de Amerikaanse staatsschuld bedraagt nu 9 triljoen. Dat is vier keer het hele bruto nationale product van Groot Brittannië. Je kunt er alle thee in China mee kopen van de komende 2000 jaar. Je kunt er 28 Eiffeltorens mee bouwen, gemaakt van puur goud. Elke dag moet de Amerikaanse overheid 2 miljard dollar lenen om de rente op de staatsschuld te betalen. Alleen al aan medische kosten voor 500.000 gewonde en stervende soldaten is de overheid 2 miljard per maand kwijt. President Bush heeft nu al meer geld uitgegeven dan al zijn 43 voorgangers bij elkaar.”

Voor zo’n verhelderend overzichtje moet je bij een reaguurder op Geenstijl zijn. Daar heb ik deze tekst vanaf geplukt. De main stream media blijven ons ondertussen doodgooien met de platitudes van nitwits als Ruth Oldenziel, Maarten van Rossem en Willem Post. Shame on them.
________________________________________
Dit artikel werd voor het eerst geplaatst op 25 september 2008. Het Vrije Volk

******************

Boeketje Digitalis

(Uitvergroot)

De titel van dit stukje heb ik, als geboren en getogen West Vlaming, voor de gelegenheid even ontleend bij onze Antwerpse vrienden. Die van ‘t hee gene noam’….Ik moet zeggen dat dit gezegde me wonderwel bevalt want perfect passend bij mijn dialect van ‘achter de kuppe’ -. ‘Boter’ wordt dan wel ‘butter’ of ‘beuter’ maar van de betekenis gaat geen grammetje verloren. Wat, in de slechte tijden waarin we leven, de boter er zo ‘diere’ is, mooi meegenomen is.
Dat aan de basis van huidige crisis de Amerikaanse Community Reinvestmet Act ligt, zou ondertussen het kleinste kind moeten weten. Onze links-geïnspireerde media echter doen er tot op de huidige dag alles aan, om dit gegeven nog altijd achterwege te laten. Want niet passend in hun kraam. En toch! Zelfs als de kraaien het moesten uitbrengen : de optocht loopt verkeerd af: het volk wil rechts, de leiders willen mordicus links…
Aan de nefast gebleken gevolgen (van deze Amerikaanse criminele wet zonder voorgaande in de wereldgeschiedenis), wil ik, op bescheiden wijze, in persoonlijke naam nog toevoegen, dat de Amerikaanse banken (toen het nog kon) deze ‘rommelkredieten’ op de internationale markten gegooid hebben, in plaats van bij de Amerikaanse Federale Reserve te gaan aankloppen. Het woord ‘Re-investment’ in de wet is toch duidelijk! De Federale Reserve had deze kredieten moeten ’her-investeren’ – maar met de voering van de broekzakken omgekeerd kon deze dat al lang niet meer….De Europese banken hebben deze kredieten, ingaande op een soort ‘herverzekerings-mecanisme, onder elkaar bevochten, als mussen op een hoop paardenvijgen!
Dat van die paardenvijgen is een perfect beeld van waar iedereen nu inzit: in de shit. Vertel me nu eens hoe de Amerikaanse Federal Reserve nu met lege zakken, de Banken zou opkopen om deze te naturaliseren, ttz. te onteigenen. Met GELD koopt men de boter!
Moest ik Vadertje Stalin zijn, ik zou mij nog zo vlug niet omdraaien in mijn graf. De wereldeconomie en het kapitalisme zijn sterk genoeg om op termijn, die linkse aanvallen te weerstaan. ‘Geleide economie’ met het bankwezen als hefboom in Staatshanden, heeft overal ter wereld bewezen niet werkzaam te zijn. Er moet immers een gezond evenwicht bestaan tussen het vrije kapitaal en de vrije markt. Geen kapitaal zonder arbeid en vice versa. Dat weet het mensdom al sinds de prehistorie van de ruilhandel. Ik heb gewerkt voor mijn graanoogst, en U koopt van mij mijn overschot. Wij drijven dus handel en gaan daarvoor eerstdaags de wet van ‘Vraag en Aanbod’ uitvinden!!! Om het even welk politiek systeem deze eenvoudige stelregel overtreedt, graaft op termijn zijn eigen graf.
Maar ja! Sedert het Aards Paradijs, waar alles begonnen is, begaat het mensdom de ene stommiteit na de andere…Ik kom hier straks, in het gezelschap van Monseigneur Kardinaal Danneels, op terug. Zij het dan in een andere context..

Geen opmerkingen: