zondag 18 oktober 2009

OP DE KEY OP DE KEY OP DE KEYSERLEY

OP DE KEY OP DE DE KEY OP DE DE KEYSERLEY
Wij, niet de jongens, maar de meisjes zongen een dergelijk kinderliedje als aftelrijmpje of zoiets, als we klein waren. Dat was dus wel in diep in West Vlaanderen! Later ontdekte ik die Keyserley en zelfs de Meir (we kenden die uit de prentjes, postkaartformaat, die bij de Cote d’Or zaten), die beiden prachtig dienden te zijn, maar het niet waren. Want de stad, die ik altijd bewonderd had bijna als een fata morgana, was verworden tot een witgekalkt graf : pronkerig van ver, maar stinkend van dichtbij.
Dat was onze vaststelling die dag, zo ongeveer een tiental jaren geleden, dat wij de stoere driemasters van overal ter wereld waren komen bewonderen, die statig als reuzenzwanen, ’t Scheld opvoeren met op de achtergrond de Lieve Vrouwentoren. Een plaatje om er de tranen van in de ogen te krijgen! Om onszelf een beetje mee-fier te voelen omdat we het geheel ook een beetje ‘van ons’ konden indenken. Net zoals we hier in de ongerepte natuur het Lago di Bolsena ‘ons meer’ durven noemen en de berg op wiens flanken we wonen, de Monte Lanfra, ‘onze berg’…Alle drie zowat in dezelfde orde van grootsheid : de Schelde, het Lago en de Monte Landra.
We kwamen echter op het Eilandje, en over onmogelijke sluipwegen (ja toch!) half kasseien en half woestenij van onkruid en distels, langs het Kattendijk-dok, het gedempte Bonaparte-dok (hallf vol gestort met bouwpuin…) --– Ons nog met moeite rechthoudend, bereikten we met moeite uiteindelijk de Suikererui en het restaurant Predu’homme. We waren op al die plaatsen met grote massa’s volk uit alle windstreken, voorbijgekomen doorheen onbegaanbare ruïnes en dat was het beeld dat de wereld die dag van Antwerpen te zien kreeg! Later waren we op de Meir, waar we tussen het straatvuil rond de uitpuilende vuilbakken gestapeld, dienden te laveren als zeilschepen tussen zandbanken. De Witte Tornado’s hadden die dag hun zondagsrust, of waren eens te meer in staking! De geloken winkelvitrines gaven het geheel de aanblik van een spookstad waar de ‘straatjeugd’ heer en meester was. Het geheel is blijven hangen in onze herinnering als een beschamende nachtmerrie die we liefst zo vlug mogelijk vergeten.
Thans beperken we ons bezoek tot een terrasje op de Groenplaats, de Suilerrui en een korte wandeling tot aan de Boerentoren. De impressies die we onderweg opdoen, volstaan. Tot nader order is Antwerpen voor ons afgeschreven. Wat ’n verschil als jaren geleden onze kinderen daar op kot waren (Oever en Borgerhout, twee extremen…)
Een vriend heeft met ons onlangs eens een halfuurtje doorheen ’t Stad gereden, in concentrische cirkels te beginnen van aan het Park. Neen, dat was Antwerpen niet meer! Eerder Casablanca of Marakesch, onder de regen…..
En nu, na die zoveel rampjaren van dichtslibbend verkeer, zowel in als rond de stad, mobiliseert men de burger om uit het geknoei uit te komen. Er moet namelijk een ring over een vlak polderland gesloten worden (zo heet dat ding toch) van, ik zeg zo maar iets, minder dan 20 Km en daartoe komt men niet. Oorzaak : onvermogen en lamzakkigheid gekoppeld aan die spreekwoordelijke pretentie van omhooggevallen nietsnutten...
Mag ik even verwijzen naar de Gothard in Zwitserland? Daar heeft men door het ontoegankelijk bergmassief een nieuwe tunnel van 57 Km geboord, die de afstand tussen Bazel en Firenze met 4 uur inkort. Het ding heet Alp.Trans en zal functioneren zoals de ‘shuttles’ van de Kanaaltunnel naar Engeland. Alle verkeer gaat op spoorwegwagons en dat tegen een prijskaartje van niet eens de helft van de uitgespaarde brandstof. De werken zijn gestart in 1998 en zullen voltooid zijn in 2018. Men vordert à rato van 1 Km per maand…..In een vlakke klei- en zandgrond van 20 Km ver zou de klus in 12 maand moeten geklaard zijn. Desnoods onderbroken door hier en daar wat Lange Wappers, als frietzakjes op het nieuwe Paleis van Justitie….
Zie http://fr.wikipedia.org/wiki/Tunnel_de_base_du_Gothard Ik wens U een goede reis doorheen de site en raad U aan de vele links te volgen, zelfs deze met beelden van de werkers bezig diep beneden in het binnenste van de berg…Voor wie trouwens van en naar de bestaande San Gotardo-tunnel rijdt, ziet hier en daar de werkzaamheden, waar deze bovengronds komen…Er zijn zelfs geleide bezoeken, ondergronds, voorzien! .Zich nader informeren aan de zuidelijke uitrit van de tunnel, bij de vriendelijke kassa-dame die U in perfect Nederlands zal te woord staan….
Oplossing voor de Lange Wapper: stroom en stad opscheppen en overvliegen naar het nijvere Zwitserland. Daar de ring voltooien en alles terugvliegen. Duur van de operatie, zonder de verplaatsingskosten :minimaal. Of toch minder dan al het geld die voor dat ding al is uitgegeven….
Mijn grootste wrevel over gans de zaak is het best verwoord door ‘Stradi’ in een lezersreactie bij Angeltjes. Zie hier onder. Maar verder laat ik ’t Stad, de Ring, de Wapper, kort of lang, onder of boven, gewoon links liggen. Want ‘links’ dat staat goed in Antwerpen. Ik zal het wel horen wat er eerst gesloten wordt : de deur achter ’t gat van de huidige potentaten, of de ring. Ondertussen denk ik dat de Koekestad beter de naam aanneemt van de ‘fijnstof-stad’, want dat is daar blijkbaar AD 2009 uitgevonden!

Briefje geschreven naar jansens en jansens
Wel Mr Jansens, de tering naar de nering zetten is een oud Vlaamse gezegde. Zie ons symbool, de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal , het lijkt wel een te weinig kansenkathedraal.
Maar vergis u niet, de knip op de beugel heeft wel degelijk meegespeeld om de tweede toren niet af te maken .
Van opleiding bent u reclameman, een beroep dat tot doel heeft lucht te verpakken en te verkopen als dringende behoefte. Wel heer Jansens zo een heerschap zouden de Antwerpenaars nooit gewenst hebben als hun burgervader, indien zij die hadden mogen kiezen.
Ondertussen heeft de grote meerderheid van uw machteloze onderdanen ingezien dat uw optreden in alle maatschappelijke kwesties, een verlengde is van uw vroegere activiteiten.
De eerste contradictie is wel dat u van een puur kapitalistische instelling de politiek ingaat bij een antikapitalistische partij, wat de geloofwaardigheid niet alleen van u, maar zeker van die partij grote parten speelt. Het volk is niet meer zo dom als bij de oprichting van de socialistische partij, maar waarschijnlijk was de hoop op u gevestigd dat u als verkoper van lucht in pakjes de illusie zou kunnen in stand houden.
Wat uw beslissing ook moge geweest zijn om in de politiek te gaan zal zijn reden wel hebben, maar ik vermoed dat bepaalde dingen beter gaan dan in de privé.
Zo kan je de concurrentie zonder moeite uitschakelen in de politiek, de gebakken lucht moet je niet meer zo mooi inpakken en het grote gelijk is altijd aan jouw kant, naar de centen moet niet worden omgezien, het mag kosten en die komen toch uit de lucht gevallen.
Ha, nu snap ik het waarom u koos voor de socialisten.
Nu kan je in de politiek niet spreken van concurrentie, men verkoopt geen producten maar verdedigt onderwerpen die het algemeen nut kunnen bevorderen. U hoeft in uw hoedanigheid de stellingen van uw opdrachtgevers niet meer te verdedigen, al uw energie gaat naar het bestrijden van de oppositie die uw zever in pakjes kan weerleggen. Een rookgordijn optrekken is nu uw hoofdtaak.
Als reclameman moet het toch frustrerend zijn dat de concurrentie haar boodschap toch aan de man weet te brengen ondanks de stalinistische beperkingen van uw reclamebureau,
maar daar hoeft ze weinig moeite voor te doen.
Hoe doen ze het toch vraagt u zich waarschijnlijk af vanuit uw beschermde werkplaats, wel het antwoord is eenvoudig. Zij stellen onderwerpen aan de orde waarover in de samenleving grote onvrede bestaat, en geven richting aan voor de aanpak ervan. Of het nu de beheersing van de immigratie en van het terugdringen van de islamisering betreft, of het vergroten van de samenhang in het beleid, of het aanpakken van de verloedering in de zich tot gevaarlijke gettos ontwikkelende wijken in de grote steden, of het herstellen van goed onderwijs, of een rationele benadering van de uit de pan rijzende uitgaven van de gezondheidszorg, enz., het zijn onderwerpen, waar de burgers terecht van de overheid, dus van de politiek mogen verwachten, dat hun toekomst niet op het spel wordt gezet door een bespreking ervan taboe te verklaren, terwijl de aandacht wordt geconcentreerd op neo-socialistische, kosmopolitische stokpaardjes.
Uw rode ballonnen zijn lek heer Jansens en vallen één voor één in de realistische maatschappij, in onze straten dus.
Vergelijk, om een actueel thema aan te halen, de lange wapper met de bouw van onze geliefde kathedraal, kijk omhoog bij het verlaten van de samenscholing van de politiekcorrecten en kijk naar de onafgewerkte toren, bezin en stop met megalomane projecten de socialistische dictators waardig en zet de tering naar de nering. Werk de eerdere projecten af, de leien om maar iets te noemen, zoniet zal Antwerpen een ander symbool hebben voor de latere generaties, een noodviaduct zonder meerwaarde, een symbool dat de beperking van de vrije meningsuiting uitstraalt.
En last but not least, zal de verwezenlijking van de lange wapper nog enig nut hebben als onze economie vervangen zal zijn door voorhistorische kamelenmarkten?
Stop met warm en koud blazen en luister naar de stem van het volk, ten voordele van het Antwerpse belang, het Vlaamse belang, dus tenminste luisteren naar het Vlaams Belang of doe iets anders, iets waar u goed in bent.
Uitgeslapen? Ik kots van A
Stradi 17-10-2009, 07:53 geschreven door stradi

Pssst
Het moet me toch ook eens van het hart! Als ik denk aan de nooit voltooide 2de toren van de kathedraal, komt mij, als Ieperling in hart en nieren, toch de vergelijking met de St Maartenskathedraal spontaan voor de geest. Een niet-Ieperling spreekt van de Sint Maartenskerk. Omdat het in feite maar een kerk is. De echte Ieperling spreekt (uit hoogmoed?) van een kathedraal, omdat Ieper ooit voor korte tijd een bisschopsstad is geweest (Jansenius). Een beetje nederigheid zou ons allemaal, Ieperlingen en !Antwerpenaars, sieren. Waarom zou de ‘Ring’, net als de kathedraal, geen ‘onvoltooide’ als eeuwige schande, mogen blijven?
Pssst II
Kotrijk wacht al tientallen jaren op zijn sluiting van de ring. Hooguit 2Km. Alle kunstwerken liggen er al jaren te vergaan. De op en afritten zijn bijna versleten – alleen de rijbanen ontbreken…..
Pssst III
Al in LUIK geweest de laatste tijd? In Namur? In Charleroi? Het is precies alsof de gebraden kiekens daar in de lucht hangen! Het ene is al grootser dan het andere! In Luik waant men zich in Utopa! Maar daar schrijven onze gazetten niet over….De Waalse bruid zit bijna geheel in ’t nieuw tegen dat ze uitgehuwelijkt wordt aan la Douce France…Fortis en Electrabel zijn de bruidschatten en meteen de twee galgen waaraan de Vlamingen vroeg of laat zullen terecht komen waar ze thuishoren : als wingewest voor Parijs! Alles geschiedt in de grootste stilte en zonder de vele bloedige vruchteloze veldslagen die de Franse koningen ooit moesten leveren om Vlaanderen in te palmen…..
Wat doet ocharme ochgod één Lang Wappertje er aan toe! Dat ‘pistool op het hart van Engeland gericht’ zit immers al van jaren ver tussen de vergeelde bladzijden van de Vaderlandsche Geschiedenis.

Geen opmerkingen: