zondag 25 oktober 2009

SAN DAMIANO PATROONHEILIGE NV-A

SAN DAMIANO PATROONHEILIGE NV A
Lap! Daar hangt het 3de mirakel van Damiaan aan de haak. Geloof me, dat wordt een wonderbaarlijke visvangst!
Hoezo zult U denken, een 3de mirakel en daarover nog niets gelezen? Kan goed zijn, maar ik weet het ook nog maar een paar seconden. Namelijk sedert ik onderstaand stukje tot mij heb laten doordringen.
Waaruit dat mirakel dan wel mag bestaan? Wel, het is dat ik (en waarschijnlijk velen met mij, die dat lezen), voor de eerste keer in zijn carrière een positief geluidje kan laten horen over het Loze Vissertje van de (Voorlopig Laatst) Nieuwe Vlaamse Alliantie…
Uw goede punten, Heer Bommel, krijgt U voor amper twee zinnetjes in het geheel. Met Uw goeddunken heb ik ze in vetjes gezet….

Twee heiligen uit Hawaii
13-10-2009 - Bart de Wever - de standaard
Afgelopen zondag waren er bijzondere dingen te zien op het Sint-Pietersplein in Rome. Wie niet bij de hoogwaardigheidsbekleders in de kerk zat, kon er kennis maken met een van de mysteries van het geloof. Met name hoe genummerde kaarten leidden naar rijen stoelen op het plein zonder enige nummering. Om dicht bij het podium te geraken gaf een groep nonnen zich bijgevolg over aan een partij duw- en trekwerk Rock Werchter waardig. Een familielid van pater Damiaan ging kansloos tegen hen ten onder.
Zelf vond ik een plaats bij een grote groep piepjonge Poolse priesters, allemaal gehuld in een zwarte soutane maar vaak met een flashy zonnebril of een digitale camera aan het oog. Tijdens de ruim twee uur durende mis gingen ze op hun knieën zitten wanneer dat zo hoorde. Maar toen Paus Ratzinger uiteindelijk voor het publiek op het plein verscheen, veerden ze recht om springend en met de armen in de lucht ritmisch te scanderen als waren ze de spionkop van FC Vaticaan: 'Be-ne-dictus, Be-ne-dictus.'
Wat verderop zat een groep van ruim honderd Brazilianen, van de eerste tot de laatste met een knalgele Damiaan-baseballpet op het hoofd. Voor hen zat dan weer een groep Amerikanen die hun devotie voor Damiaan op een T-shirt hadden laten drukken. Allemaal samen waren ze onderdeel van een ware mensenzee op het plein. Duizenden daarvan waren uit alle hoeken van de wereld gekomen speciaal voor de heiligverklaring van onze pater Damiaan.
De slagzin 'Damiaan inspireert' kreeg er een bijzonder tastbare en pakkende betekenis door. Zelfs een ongelovige kon daar op het plein onmiddellijk begrijpen waarom de Heilige Stoel het kennelijk niet al te nauw heeft genomen om een mirakel te erkennen ten einde Jozef De Veuster heilig te kunnen verklaren. Tenslotte kunnen we niet allemaal zo strenggelovig zijn als onze nationale media, die er een zaak van maakten om de mirakuleuze genezing toegeschreven aan Damiaan te ontmaskeren als een hoogst twijfelachtig verhaal.
Zoveel kritische zin was een betere zaak waardig. Bijvoorbeeld de jury ter beoordeling van de kandidaten voor de Nobelprijs voor de vrede. Als zelfs de laureaat in een eerste reactie moet erkennen dat hij die niet verdiend heeft, is het ver gekomen. De nominaties voor de prijs werden afgesloten op 1 februari 2009, Obama was toen welgeteld 11 dagen aan de macht. Sindsdien zou hij echter inspanningen gedaan hebben voor een wereld zonder kernwapens. Zo vroeg hij vorige maand 65 miljoen dollar aan het Congres. Helaas niet om het nutteloze Amerikaanse kernarsenaal in Europa, onder meer in Kleine-Brogel, eindelijk te ontmantelen. Wel om die bommen te moderniseren voor gebruik door de nieuwste jachtvliegtuigen.
Wat Obama wel opdoekte, is het geplande anti-rakettenschild in Oost-Europa. Echter met de mededeling dat het goedkoper is om hetzelfde programma uit te voeren van op Aegis-schepen. Voor een Nobelprijs zijn kennelijk dus geen daden meer nodig, laat staan wonderen. Een reeks mooie speeches volstaat.
Nu goed, de mensen van Hawaï zullen er blij mee zijn. Sinds vorige week hebben ze twee bijzondere eilandbewoners te vieren: een heilige van wie we de erkende mirakels in twijfel trekken en een schijnheilige die men onbestaande mirakels toedicht.

Geen opmerkingen: