dinsdag 17 november 2009

DE JOOD OMGEKEERD OP EEN EZEL


DE JOOD OMGEKEERD OP EEN EZEL
… gedurende de Paasdagen door de straten van Rome gejaagd in vroeger dagen. Niet direct als voorwerp van verering, me dunkt. De Saraceen in Arezzo, gelukkig van hout, die door aanstormende ruiters moet onthoofd worden: een soort legende? Het blijft een jaarlijkse opvoering van het meest geliefde volksspektakel….Semitisme en anti-semitisme…..De onsterfelijke Shakespeare, die een voor ons bijna onbereikbaar beeld tekent in De Koopman van Venetië, waar de Joodse koopman, reeds getooid met een verplichte gele (of rode?) hoed, lijdzaam moest verdragen hoe hij op straat bespuwd werd…. Maar die als banker wel genoeg was om zijn geld uit te lenen, U weet wel, met als waarborg de ziel van de O zo christelijke ontlener….
De aversie van de Nazi-chiefs voor het ‘bolsjevistisch communisme’, die ze verachten als een ‘Jooodse uitving’ – wat het in feite ook was…maar waar liefst zo weinig mogelijk over gesproken wordt. Is communisme christelijk misschien? Laat toe te zeggen daty het er zeer dicht bij ligt: ieder mensenkind even gelukkig. als kinderen in Abrahams schoot….Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren….Al zijn die meestal van financiële aard….
Ach en Ach! Nu komt Björn Roose aandragen met nog nieuwe, bijna vergeten feiten….
Besluit: zou dat ‘Uitverkoren Godsvolk’ misschien de vloek in zich dragen? ….Zou de Jood EBENZER SCROOGE bij Charles Dickens misschien de oplossing geweten hebben? Zie Christmas Carolls….Straks in het weer Kerstmis voor alle mensen van goede wil….. Vreemd toch dat het allermooiste kerstliedje, wereldwijd bekend in alle talen, de ‘Stille Nacht’ is, uit Oostenrijk….het geboorteland van Dolfie…..


De katholieke kerk : anti-semitischer dan de fascisten
dinsdag 17 november 2009
De katholieke kerk : anti-semitischer dan de fascisten
"Na 1931 was er geen openlijk conflict meer tussen de kerk en de staat tot de anti-joodse wetten van 1938. Zelfs toen maakten Pius XI en de katholieke kerk, die veel meer anti-semitisch was dan het fascisme alleen bezwaar tegen het verbod op een huwelijk tussen katholieken en bekeerde joden. Zoals De Felice heeft opgetekend, bevestigde Pius XI 'door dat te doen, zo niet volgens de wet (nel diritto) dan zeker in de overtuiging van veel katholieken, het principe van de vervolging van de joden.'

Het katholiek anti-semitisme, dat de kruisiging van Christus door de joden als rechtvaardiging gebruikte, had in 1880 onder andere geleid tot de verspreiding door de katholieke kerk in iedere Italiaanse parochie van het boekje La Questione giudaica in Europa, dat stelde dat de joden goddelijke tuchtiging verdienden omdat zij 'de gezworen vijanden van de landen waren waarin zij zich bevonden' en 'niet het recht hadden' als andere inwoners te worden behandeld.
In 1922 claimde de jezuïtische publicatie Civiltà cattolica dat het marxisme 'een geperverteerde semitische fantasie' was (Marx was joods) en de Sovjet-Unie een 'joodse communistische republiek' (veel bolsjewistische leiders waren joden). n 1929 verdedigde padre Agostino Gemelli, de franciscaner stichter van de Universiteit van het Heilig Hart, de juistheid van 'die verschrikkelijke veroordeling die het popolo deicida [het godsmoordende volk, noot van mij] over zichzelf heeft gebracht en waardoor het door de wereld trekt, niet in staat de vrede van een thuis te vinden, terwijl de gevolgen van de verschrikkelijke misdaad het overal en altijd achtervolgen'.
Bot als altijd zei Farinacci, die een anti-semiet was, in een toespraak in 1938: 'Als wij als katholieken anti-semieten zijn geworden, komt dit door de lessen die ons door de kerk in twintig eeuwen zijn geleerd ... Wij kunnen niet in een paar weken het anti-semitische geweten afleggen dat de kerk millennia lang in ons gevormd heeft.
Toen Mussolini Pius XI in februari 1932 ter gelegenheid van de derde verjaardag van het Verdrag van Lateranen ontmoette - het was de enige ontmoeting tussen beiden - vertelde de paus, bezorgd over het communisme, hem: 'Toen ik in Warschau was, zag ik dat bij alle bolsjewistische regimenten de burgercommissaris een jood was.'
De meeste fascisten aan de andere kant, hadden nog zeer lang alleen bezwaren tegen de joden, omdat zij hen over het algemeen zagen als de belichaming van de verfoeide bourgeois geest. Voor Mussolini was het de geest, niet het ras, wat telde."

(Uit "Mussolini - Een nieuwe visie" van Nicholas Farrell.)
Geplaatst door Björn Roose op 11/17/2009

Geen opmerkingen: