woensdag 25 november 2009

KERKEN EN/OF MOSKEEEN




Noord-Cyprus: kerken en kloosters tot stallen
E.J. BRON - 25 NOVEMBER 2009

Sinds 1974 wordt het noorden van Cyprus bezet door de Turken. De moslims daar gebruiken kerken en kloosters als stallen, wat met het oog op de door de Turkse staat gefinancierde moskeeën in het westen een schandaal van de eerste orde is! En onze begripsvolle kerkvorsten heten de islam ook nog welkom!

Iedere dag storten de kerken op Noord-Cyprus verder in. Tientallen kerken en kloosters worden door de Turkse milities gebruikt als militaire kampen of munitieopslagplaatsen. De kerken die niet veranderd zijn in moskeeën, vernietigd of door vandalisme geruïneerd werden, worden als sportclub, kantoor, theater hotel, kippenboerderij, hooischuur of stal gebruikt. De begraafplaatsen werden voor het grootste gedeelte met de grond gelijk gemaakt...

Uit de kerken werden ongeveer 1600 iconen, heilige voorwerpen, evangelieboeken, liturgische kerkgewaden en zelfs de zware iconostasen geroofd. De werken van een beschaving, die 5000 jaar historie kent, werden geplunderd en in het buitenland verkocht. Tientallen kerktorens werden afgebroken om niet meer als zodanig herkenbaar te zijn...
Bovendien is het nog steeds verboden om een mis in de kerk te vieren. De vrijheid van godsdienst wordt belemmerd, de restauratie van kerken blijft verboden.

Meer dan 133 kerken, kapellen en kloosters, die in het sinds 1974 door het Turkse leger gecontroleerde Noord-Cyprus liggen, werden ontwijd, 78 kerken werden in moskeeën veranderd, 28 worden als militair depot of ziekenhuis gebruikt, 13 zijn veestallen en de inventaris, inclusief meer dan 15.000 iconen, werden illegaal verwijderd en niemand weet waar ze zijn!
Link met foto’s.
Zelfs het ( o zo stille!!) Europese Parlement weet er iets van, getuige een verklaring uit 2006.
Bron:
www.winkelried.info/2009/10/27/kirchen-zu-staellen/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron

Geen opmerkingen: