donderdag 31 december 2009

BELGENMOP VAN HET JAAR

.


















De Heer Marc Grammens is, zoals U zou moeten weten, al jarenlang de ‘brother in crime’ van een zekere Geert Hoste, potsenmaker van beroep,die bij tijd en wijle de geesten verblijfdt van onze medelanders. Dat genoemde Geert tot hiertoe niet ritueel is afgeslacht door nieuw-aangevoerde medelanders, is alleen te danken? te wijten? aan het feit dat hij de Moslim-lange-tenen-om-op-te-trappen, kan vermijden. Wat, moet ik toegeven, ieder jaar met slechts grotere moeite lukt…

Marc Grammens integendeel, gebruikt het verfijnde rapier van de analyse. Hij signaleert waar de lol zich bevindt, zonder deze aan de oppervlakte te brengen, zoals Geert Hoste. Marc Grammens is een beleefd iemand. Gewoonlijk toch. Al kan hij het soms niet laten de maskers af te rukken.

Neem nu zijn laatste nummer van dit jaar, bladzijde 4.392 waar hij zowaar een Staatsgeheim onthult, die nu bij het meisje Ingetje van het ACW op de schoot ligt.
Ziehier de feiten.

Weer een belgenmop.

Men zou er een vaste rubriek kunnen van maken. Een regelmatig kroniekje met een straf verhaal, zodat men slechts in één land aantreft. Neem nu weer dit. Als U geen ticket koopt voor Uw volgende treinreis, en U wordt betrapt, dan kunt U gerust zijn : er kan U niets gebeuren zolang U halsstarrig anoniem blijft. De controleurs hebben immers niet het recht om Uw identiteitspapieren op te eisen. Ze mogen er om vragen, maar dat is alles. En ze mogen er de politie bij halen, die wel kan eisen om Uw identiteit te kennen. Maar geen nood, die mag de informatie niet doorspelen aan de controleurs of aan welkdanige instantie van de Spoorwegen. Hardnekkige zwartrijders riskeren dus, als ze het goed aanpakken, geen boete. Hetzelfde geldt trouwens voor tram en bus.



Loltrappers, op post dus in het Nieuwe Jaar! U rijdt en U rotst het hele land door, gaat op bezoek bij Uw schoonmoeder, maakt een reisje naar de Ardennen of naar de Zee : geen erg, zolang U maar beroep doet op inlands openbaar vervoer. U betaalt dus pas vanaf de Staatsgrenzen. Het kost U geen cent! Dit is waarlijk, in de echte zin van het woord : Algemeen Openbaar Vervoer. Een soort rollend trottoir, voorzien van zitbanken voor eenieders comfort.

Maar het is met Marc Grammens zoals met iedere echte clown. Een lacht met de ogen vol tranen.
Wie een beetje dieper nadenkt, zal het tragische ontdekken dat schuilt in dit verhaal, al-dan-niet met opzet aldus georganiseerd en in stand gehouden….Allochtonen betalen niet – waarom zouden autochtonen dat wel doen? Het zit in het systeem ingebakken : de trein is er gewoon voor iedereen: hij rijdt toch!
En wat meer is: per einde jaar worden de rekeningen toch vereffend door de Belastingbetaler. Twee keer raden wie dat in hoofdzaak zijn….

Ik weet één ding: in Berlusconi-land rijdt U zonder geldig vervoerbewijs geen 100 meter, zelfs niet met de metro, of men wordt tussen twee geblokte en goed en wel gevoegde controleurs afgevoerd. Mee naar ‘den bureau’ – en geen ‘Lieve Moederen’ helpt. Zelfs niet als men vreemdeling is… De tickets? U koopt die per dozijn aan iedere krantenkiosk. Maar vergeet om-de-liefde-Gods niet de datum in te vullen, in het daartoe voorziene vakje, voor U in-of opstapt…. Want de boetes zijn nog zoals in Pepone’s tijd (zie Don Camillo) en die had het controle-systeem afgekeken bij de Sovjets….Alleen is de verbanning naar Siberië sedertdien ietwat versoepeld.

Geen opmerkingen: