donderdag 10 december 2009

CORRECT TAALGEBRUIK






Dat de inhoud van bepaalde begrippen evolueert, net zoals alles in de natuur, weten we. Vooraal sedert ene zekere Darwin het warm water heeft heruitgevonden. Waarmee ik bedoel dat hij een zekere wetmatigheid in de natuur heeft vastgelegd die er al was. Hij heeft alleen nagelaten de vraag te beantwoorden: wie was er het eerst: de kip of het ei?....Dat evolutie niet bij definitie verbetering hoeft te zijn, bewijst de zuur geworden wijn in mijn kelder…Op de bestofte etiket staat nog altijd de chateau en het jaartal vermeld, en de schat werd perfect gestockeerd zoals aanbevolen en gepatroneerd door de wijnhandelaar.

Hier heet die ‘Enoteca’ en het grootste deel van dat magazijn is Eerste Klas Inheemse Wijn, met prijzen gaande van € 1,30 tot € 15,- voor de Siciliaanse of Toscaanse toppers. Voor de primussen inter pares (Bardolino en zo), die elders in Europas astronmische prijzen halen, heeft hij een soort be-tralied tabernakel ingericht. Knus, klein en donker, uitgehouwen in de eeuwenoude tufo-rotssteen. Gewoon door die wijn te bewaren en niets te doen, wordt die man schatrijk!


U zegt, die uitweiding over wijn heeft niks te zien met mijn onderwerp, zijnde het verwateren van begrippen? Hola lala! Juist integendeel. Begrippen zijn net als wijnen. Er zijn er die nooit zouden mogen verwateren. De betere. De dure. Anderen dan weer, zijn goedkoop en wijzigen met prijzen als een joj jo. Wat ooit ‘rechts’ was, is nu ‘links’ geworden, en omgekeerd. Wie zich heden ten dage de erfgenaam weet te zijn van de ‘Nazi’ was, beschuldigt zijn tegenstrevers daarvan. Wat vroeger goed was (het geloof in ons land) is nu belachelijk, terwijl de Godsbesef voorkomst zelfs bij de primitiefste volkeren. Als de Mens naar de maan en de sterren kan vliegen, heeft hij wel het recht om te denken dat hij die beheerst? Ach Jan, die Icarus met zijn wassen vleugels, die te dicht bij de zon ging vliegen en derhalve neerstortte, dat is toch maar een sprookje?

Het begrip ‘zelfmoord’ is ‘uit het leven stappen’ geworden. Vruchtafdrijving is abortus geworden. Moord (wegens alle mogelijke motieven) is euthanasie geworden.
We zijn dus stilaan onderweg naar een maatschappij die ooit gedurende een 12-tal jaren, gans Europa heeft getraumatiseerd. Toen waren daar woorden als ‘Sonderbehandlung’ voor begeleid sterven door ondervoeding en afbeuling. Was daar ‘Sondercommando’ voor ‘Einsatzgruppen’ met moord-opdrachten met gaskamers en crematoria voor ‘Himmelfahrtcommando’s’….Het begon gewoonlijk met een bevelschrift in neutrale bewoordingen, met in de rechterbovenhoek de 2 sinistere letters N.N., wat stond voor ‘Ncht und Nebel’. Anders gezegd: afgevoerd worden zonder dat ooit nog iemand over U hoorde. De SS-dokters martelden niemand (met opzet). Zij deden voor de wetenschap zéér belangrijke proefnemingen, en ja, dat menselijk lijden, dat was een spijtig neven-effect van hun goede bedoelingen….

Zo ook die dokter in Oostende. Hoogst waarschijnlijk een achtenswaardig man die de tegenslag jad op confraters te botsen die hem, om God weet welke reden, kwaad gezind waren…

Hij is nu vrijgesproken voor de menselijke justitie en ook ik zal hem zeker niet veroordelen. In al die tijdn tussen daad en vrijspraak, ligt een oceaan van leed en vraagtekens, waarmee die man voor de rest van zijn leven moet worstelen…

Als men mij één enkele repliek, bestaande uit slechts één woord toestaat op heel die problematiek? Dan is dat woord HYPOCRISIE…..
Schone schijn, niet eens van de soort als Hyacitnh in de BBC-reeks ‘The Lady of the House is speeking’….


Oostendse huisarts vrijgepleit van vijfvoudige moord

Een Oostendse huisarts is door de raadkamer van Brugge vrijgesteld van vervolging. Hij was verdacht van vijfvoudige moord door onterechte euthanasie.
De bal ging aan het rollen begin juli 2005. Op dat moment diende de vzw Sint-Monica, die onder meer twee rust- en verzorgingstehuizen in Oostende beheert, een klacht in tegen huisarts B.D.W. De dokter had in de periode 2000-2005 vijf hoogbejaarde, dementerende patiënten een dosis morfine toegediend. Niet met het oog om ze te doden - daarvoor was de dosis te klein - maar wel om hun lijden te verzachten.

Belangrijk precedent
Omdat de vijf allemaal kort na toediening van de morfine stierven, besloot de vzw een klacht in te dienen wegens onwettelijke euthanasie, in de praktijk vijfvoudige moord. De man vloog voor drie dagen de cel in en het parket opende een onderzoek. Nadat hij drie jaar in het ongewisse gelaten was of hij al dan niet naar assisen zou moeten, werd hij nu vrijgesproken.

Opvallend is dat de familieleden van de overledenen achter de dokter bleven staan: zij wisten dat de dood naderde en waren ervan op de hoogte dat het toedienen van morfine het proces kon versnellen. De zaak is volgens experts een belangrijk precedent omdat ze aantoont dat artsen recht in hun schoenen staan als ze pijnbestrijding toedienen aan terminale patiënten, zelfs al kan die tussenkomst de levensduur verkorten.

Wet te vaag
Rust- en ziekenhuizen maken nog te vaak onvoldoende onderscheid tussen pijnbestrijding en euthanasie, meent Wim Distelmans, professor palliatieve zorg aan de VUB en voorzitter van de federale commissie euthanasie.

Daardoor lopen artsen niet alleen het risico om onterecht beschuldigd te worden van moord maar komt ook de zorg in het gedrang. "Telkens als zoiets gebeurt, zet het andere artsen aan het denken. Hoewel ze weten dat het gewettigd is wat ze doen, zullen ze zich misschien niet meer wagen aan pijnbestrijding", stelt Distelmans. Volgens de professor is het nodig dat er, net zoals voor euthanasie, een duidelijke wettelijke regeling komt voor de andere beslissingen omtrent het levenseinde. Op dit moment is de wet te vaag, terwijl de situatie toch erg vaak voorkomt: volgens de recentste gegevens, uit 2007, wordt meer dan een kwart van de overlijdens in Vlaanderen ongewild versneld door pijnmedicatie.

"Ik pleit voor een federale commissie die kan dienen als buffer tussen arts en parket. Telkens als er een klacht komt, zou die commissie kunnen oordelen of er een gegronde reden is voor twijfel, of dat het om een goede medische beslissing ging", besluit Distelmans. (Kim Herbots) In De Morgen

O ja! De linkse ‘dentanks’ (enfin, niet allemaal, dat is zeker) zijn op zoek naar een ander minder beladen synoniem voor ‘EXECUTIE (Zie bovenaan dit stukje) Er zijn al stemmen gelekt die ‘End-Lösung’ wilden naar voor schuiven, maar dat kon, wegens de dubbele bodem enerzijds wel maar wegens de collectieve Holocaus-herinnering ervan, zelfs in vertaling, juist niet, wegens maar al te duidelijk. Nog het meest succes had, wegens de ironische ondertoon, de term ‘U.B.B’, wat scheen te staan voor Ultieme Belangers Beloning. Die term zou ingang vinden met ieder van nu te verwachten veroordeling van deze racistische Untermenschen door de linkse Urbermeschen.. De strekking daarentegen, om als eufemisme voor ‘executie’ de term ‘Ad Patees’ (A.P. in de rechter bovenhoek van het deurwaardersexploot met arrestatie-team) ingang te doen vinden, werd afgewezen door de vrijzinnigen, omdat deze omschrijving laat doorschemeren dat die ‘Vaderen’ een soort eeuwig leven zouden hebben. Iets wat, volgens hen tot hiertoe niet wetenschappelijk bewezen is.
Het meest opgang maken nog de Mozambique-anen, die in navolging van een zekere A.H, voorhouden dat de uitzuivering het best gebeurt door massale uitwijzing naar Mozanmbique, een dor, woest en verlaten rotsplateau midden de oneindige oceaan….

Geen opmerkingen: