woensdag 30 december 2009

ITALIE – TURKIJE 1 - 0

.



















Turkije wil resten van goedheiligman terug

Turkije wil de stoffelijke resten van Sint Nicolaas terug van Italië. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

Botten van Sint Nicolaas liggen nu in de Basilica di San Nicola in de Zuid-Italiaanse plaats Bari. De Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, wil Sinterklaas in Demre herbegraven. Daar is namelijk ook een graf met restanten van de goedheiligman.

Sint Nicolaas was in de vierde eeuw bisschop van Myra, een plaats in het zuidwest Turkije, die nu niet meer bestaat.

Bron De Wereldkrant van BVN

o-o-o-o-o-o-o-o-

Het spook van de godsdienstoorlogen is daar blijkbaar terug, waar oorlogen ontstonden omwille van ‘relikwies’, dit is stukjes of beetjes van een geliefde overledene, die men uit godsdienstige (of pecuniaire?) redenen wilde blijven herinneren.

Zo was de stad Perugia (1226) bijna in oorlog tegen buurstad(je) Assisi, omwille van het voorrecht (en de commerciële waarde) het graf te mogen bezitten van de H. Franciscus. Toen de lijkstoet, gevolgd door een ontzaggelijke menigte de ondertussen opgetrokken basiliek naderde, werden de dragers overvallen door enkele getrouwen. Die sloten de deuren achter zich en begroeven de Heilige op een onbekende plaats, die pas 600 jaar later toevallig werd ontdekt…

Hier in onze eigen omgeving, aan het Meer van Bolsena, het grootste vulkanisch meer van Europa (zie http://www.basilicasantacristina.it/ ) hebben wij het verhaal van DE BLOEDENDE HOSTIE (Jaren 1253) en de transubstantiatie : door de woorden van de consecratie wordt het brood en de wijn veranderd in lichaam en bloed van Christus : dogma N° zoveel voor elke Christenmens. Een jonge Duitse priester, op terugweg van Rome, die hieraan durfde te twijfelen, deed in Bolsena de proef op de som…met als resultaat bloed op de altaarstenen. Bolsena, klein Etruskisch stadje in vergelijking met Orvieto, grote (onoverwinnelijke) Etruskische stad, eiste, bij monde van de Bisschop de relieken (en de profijten) op en bouwde of herbouwde ten dien einde de prachtige wereldberoemde Duomo van Orvieto. Bolsena moest het stellen met de herontdekte verering van de H. Cristina, een kind uit de beginjaren van het Christendom, begraven onder de basilica die haar naam draagt, en gebouwd is op een enorm onderaards kerkhof, even groot als vele catacomben in Rome. Is not the place to be…..

Als verrassing nog dit toemaatje (Je weet maar nooit dat de lokroep werkt) In Orvieto vonden wij ooit, op zoek naar een parking, een oud half verwaarloosd schuur-gebouw, dat bij nader toezien een Fransiscaner Kerk bleek te zijn, waarvan alleen nog een kleine sacristie dienst deed als heiligdom. De rest was…museum maar ook monument voor zo wat alle gesneuvelden sedert het begin der mensheid. Aan de muren kon een rondgang gemaakt worden, waaronder ingelijste prenten onder glas, met het verhaal van nog wel 250 andere rare gebeurtenissen rondom bloedende hosties….Onder andere: bloedende hosties in…Brugge. Een vliegende hosties in Constantinopel (1483) toen een dief de Heilge Vaten, met inhoud, had geroofd, maar bij het vluchten viel. Daarop werd een bisschop bijgeroepen, en zie: de hosties vlogen allemaal terug in de kelk die hij omhoog had gehouden….

Aan wat ooit de voorkant van dit heiligdom as geweest, maar nu toe gemetst is, hangt een marmeren inscriptie, dat in het jaar A.D. 1095 Paus URBANUS op deze plaats, op zijn paard gezeten, de Eerste Kruistocht had gepredikt. En waarlijk, dat stemde perfect overeen met ons leerboekje ‘Geschiedenis’ in het Lager Onderwijs : de Paus, met lange witte mantel op een steigerend wit paard en zwaaiend met een enorm zwaard – met beneden hem ene Godfried van Boonen (thans Boulogne, Pas-de-Calais, ooit een Vlaamse stad), die twijfelde tussen knielen of ook zijn eigen zwaard trekken….Later vernamen wij dat die Godfried, geboortig in Boonen, na zijn huwelijk met een Bouillonaise, uitgeweken is naar Bouillon. Vandaar dat hij in het land B. genoemd wordt Godfried van Bouillon.

Nu iets anders.

Jaren aan een stuk heb ik gemeend dat Smyrna, nu Izmir in Turkije, de stad was van de Heilige. Mis, want het was MYRA, die nu niet meer bestaat. Rare kwaten, hé, die Turkeys! De stad is weg, maar Sinterklaas willen ze terug. Om in te geloven, misschien?


Mooier bekentenis van die Turkeys, dat Turkije, of moet ik zeggen Klein Azië in wezen Christelijk is (geweest) sedert onheugelijke tijden maar door geweld tot de Islam is gekomen. Aan de vruchten herkent men de boom…..

Geen opmerkingen: