maandag 7 december 2009

JONGE HONDEN IN DE PERSMEUTE






Het gaat, zeggen ze nu zelf, niet goed met de Oude Media…

Op het gevaar af van samen met Adinda’s vader in de herhaling te komen vast te zitten, andermaal de Kerkvader; de H. Augustinus van stal gehaald. Die verkondigde ooit, dat ‘het besef van de zonde, het begin was van het berouw’….M.a.w. tot het besef komen dat er iets verkeerd loopt, is het begin van het herpakken….Is zelfs voor een Ongelovige nog verstaanbaar.

Niet zo bij de simpelen van geest van de 4de Macht, de Pers, die als opgejaagde konijntjes, blijven stilzitten staren naar een lichtbak. Met de vraag: ‘Wat nu’ – Een soort ‘Quid NV-A’ bij diegenen die wel wat willen, maar niet kunnen…Eerlijke berichtgeving, zowel van links als van rechts : dat willen ze niet inzien! Ze zijn nog altijd overtuigd van hun eigen gelijk, en van het feit dat de mensen dom zijn! .
Het idee van Frddy Van Gaever (Vlaams Belang) om jaren geleden – veel te vroeg dus – een conservatief rechts dag- of weekblad uit de grond te stampen, wordt door de Linkse Kerk steevast uitgelachen. Van Gaever geraakte, net als zijn vervoermaatschappij en zijn luchtvaartmaatschappij, niet van de grond. Dat is een halve waarheid met een resem hele leugens…Het feit blijft dus : Hoera! Wij, van de Linkse Kerk, zijn onvervangbaar! On-ver-vang-baar!

Inderdaad, de tijden waren toen niet rijp en de linkse indoctrinatie kon sindsdien ongestoord worden verder gezet. Buiten de blogwereld, natuurlijk! De lezers kregen, in ruil voor hun onderhoudsgeld abonnementsgeld, dagelijks hun portie inpakpapier en kilo’s gewicht voor de papierslag van de Chiro, mits de nodige verdoving toegediend. En, zo dacht het Linkse Heir, ‘the sky was the limit’…TABLOIDS!!! Dat wilden ze allemaal worden! Alles zo simpel mogelijk houden. Geen moeilijke onderwerpen. Geen moeilijke woorden! De geborneerdheid mooi omgekleed, liefst met wat pikant bloot. Overgoten met ‘handje vasthouden’ omdat er vooral niets zou uitlekken wat hen niet welgevallig was…Zoveel mogelijk prentjes afdrukken, liefst zo groot mogelijk. Dat spaart tekst, de ogen en het verstand van de lezers….Titels als ‘BOMMELDINGEN’, bommel-dingen dus, waar bedoeld wordt.’bom-meldingen’…

Het wordt, schrijven ‘De Jonge Honden’ (zie artikel hieronder) nu een struggle for life. Vechten voor de boterham…Het is hen gegund. Hebben wij heel ons leven moeten doen!
Uit hun gewetensonderzoek onthou ik één groot gevaar: een soort ‘rekeningrijden’ op het Internet….De vervuiler gebruiker betaalt…Zij hebben de middelen zò onder de hand. Het zal geflikt zijn zonder dat iemand het kan tegenhouden….Let op mijn woorden!

Een enkele kleine ‘Europese Richtlijn’, en één internationaal adminstratie-apparaat genre SABAM x CGKR en de eenheidspers is gered! De papieren pers wordt afgeschaft : het milieu, ziet U!!!! Bloggers, burger-journalisten en beroeps-hoernalisten wiens volle identiteit is gekend, kunnen alleen publiceren langs dit kanaal. Verkeerde buitenlandse sites worden verboden : er wordt rap een stok gevonden om de hond te slaan. Vooral niet te vergeten: Big Brother houdt een voortdurend bijgehouden doorlichting bij van Uw leesgewoonten. Wie DM leest krijgt een bonus, wie ‘t Pallieterke leest een maluspint. Deze doorlichting is zeer belangrijk voor Uw inkomens-mogelijkheden. Wie veel wil verdienen moet de juiste pers lezen (dat is eigenlijk nu ook al zo). Wie de verkeerde pers leest, kan desnoods negatieve punten halen, wat zou willen zeggen, dat in plaats van verdienen, er zou moeten betaald worden om in leven te mogen blijven. Enfin, een soort ANIMAL FARM in ’t groot…..
Meisjes en Jongens! Dat worden pas mooie tijden!


‘Jonge honden' optimistisch over toekomst journalistiek


vrijdag 04 december 2009

• Auteur: (kdr)


BRUSSEL - Jonge mensen geloven nog in journalistiek. Ook al zal het vak er over tien jaar allicht anders uitzien.
Zelden hebben journalisten zo vaak over zichzelf geschreven als in dit eerste decennium van de 21ste eeuw. De toekomst van hun vak is dan ook hoogst onzeker geworden. Fenomenen als het internet, sociale netwerken en blogs hebben de bestaande businessmodellen van veel mediabedrijven, en daarmee ook de toekomst van de journalistiek, in vraag gesteld.

Is er nog een toekomst voor de papieren kranten? Zullen nieuwssites in de toekomst betalend worden, of zullen mediabedrijven hun nieuws gratis online blijven weggeven? Maar hoe zullen ze dan nog geld verdienen in de toekomst? En welke invloed heeft de druk op de inkomsten op de kwaliteit van de journalistiek? Is er nog ruimte voor diepgravende onderzoeksjournalistiek in de traditionele media? Het zijn vragen waarmee elk mediabedrijf worstelt.

De antwoorden laten voorlopig echter nog op zich wachten. Dat blijkt ook uit de tien interviews die de jonge journalist Geert Zagers afnam van tien jonge mensen die in de media werken, die gebundeld werden in het boekje Jonge Honden. Het Fonds Pascal Decroos, dat onder meer door het toekennen van werkbeurzen de kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen wil bevorderen, stelde het boek gisteren voor naar aanleiding van zijn tiende verjaardag.

Het boek biedt geen definitieve antwoorden – de ene ‘jonge hond' gelooft nog rotsvast in de toekomst van de klassieke papieren krant, de andere al heel wat minder – maar is vooral een interessante confrontatie van ideeën. Die kan het debat alleen maar aanwakkeren. Duidelijk is wel dat de meeste geïnterviewden nog optimistisch gestemd zijn over de toekomst van de journalistiek. Ook al zal die anders beoefend worden dan vandaag.

Toch heeft de auteur ook enkele kansen laten liggen. Het boek en de interviews spitsen zich bijna uitsluitend toe op kranten en de verhouding tussen hun papieren en hun onlineversie. Journalistiek op radio en televisie komt nauwelijks aan bod, nieuwsmagazines al helemaal niet. En blijkbaar vindt Geert Zagers journalistiek ook een bijna exclusief mannelijke aangelegenheid: bij de tien mensen die hij interviewde, is er welgeteld één vrouw.

‘Geert Zagers, Jonge Honden, Is er nog toekomst voor de journalistiek?', Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek/Uitgeverij Van Halewijck, 192 blz., 17,50 euro.

Geen opmerkingen: