dinsdag 8 december 2009

REGULARISATIES ONWETTIG ? ? ?





Raad van State noemt regularisaties inwettig
De regularisatieprocedure is onwettig. Dat is het besluit van de eerste auditeur van de Raad van State. Hij gaat in op het verzoek van Vlaams Belang om de regularisatienota van de regering te schorsen en te vernietigen. Als de Raad het advies van de auditeur volgt, dreigt de regularisatie van tienduizenden mensen zonder papieren op zijn minst te worden uitgesteld. De regering moet dan eerst haar huiswerk overdoen.
Nadat het dossier anderhalf jaar muurvast had gezeten, bereikte de regering in juli plots een akkoord over een ruime regularisatie. De procedure daarvoor werd in een instructienota gegoten, een omzendbrief met daarin de criteria voor regularisatie en de periode van drie maanden waarin de aanvragen konden worden ingediend: van 15 september tot 15 december, volgende week dus, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Wetswijziging nodig
Mogelijk velt de Raad van State nog voor die datum een arrest dat de regularisaties vernietigt, of op zijn minst de procedure opschort, zoals gevraagd door Vlaams Belang. Volgens het verslag van de auditeur was het niet aan de regering om via een instructienota de regularisaties door te drukken, maar had het parlement dat moeten doen met een wetswijziging.

Chaos dreigt
Beslist de Raad tot vernietiging of schorsing, zoals gevraagd door zijn eigen auditeur, dan dreigt het hele dossier een chaotische operatie te worden, met grote onzekerheid bij de aanvragers, die dan moeten hopen dat uitstel geen afstel wordt. (vsv)
08/12/09 07u09 in DM

Geen opmerkingen: