zaterdag 19 december 2009

STROOIZOUT EN WINTERWEER



















Met vallen opstaan wordt de mensheid wijs. Beweert men. Wordt el eens gezegd. Maar bij ons in de Heimat blijft men maar vallen zonder wijzer te worden….Iedere winter, per dag duizenden kilo’s zout en salpeter per kilometer : waarlijk om ter best zowel voor het milieu als voor de portemonnaie. Met als resultaat honderden kilometer stilstaand verkeer. Nog gezwegen van der roest onderaan de auto”s, die ons verplicht om de paar jaar opnieuw zwaar in de kosten te komen. Bus en treinverkeer is een nog groter disaster. De reiziger staat erbij e kijkt ernaar! Maar niet getalmd! ’s Avonds krijgt hij op de TV van de spoorbonzen de nodige uitleg. Waarom het gisteren verkeerd gelopen is, vandaag verkeerd loopt en morgen en overmorgen verkeerd zal blijven lopen. Omdat in dat Apenland, maar niet in de buurlanden, alles verkeerd loopt.

Overal wordt, bij de minste sneeuw, gewag gemaakt van stilstaand verkeer, wegens slipgevaar, ijzel en allerlei andere calamiteiten. Hebben wij niet van horen zeggen, want vele jaren zelf aan den lijve ondervonden, en niemand weet beter. Vele honderden kilometers stilstaand verkeer, wegens een beetje ijs, in een Lilliput-land zo vlak als een biljarttafel, waar men in een paar uur van de ene naar de andere kant rijdt. Tenminste als het niet regent, niet sneeuwt en of vriest.

Door omstandigheden, en na verloop van tijd, waren we op zeker ogenblik in Berlusconl-land. En, akkoord, daar sneeuwt het minder, als men tenminste wegblijft uit het hooggebergte en de bergachtige gebieden. En…het moet gezegd, moest U er nog aan twijfelen : Italië is één reusachtig groot berggebied. Uitzondering dan voor de Po-vlakte (Padania), die nog platter is dan de Kempen of de IJzervlakte, één groot poldergebied, maar dan zonder polders…De streek van Don Camillo en de jaarlijks terugkerende overstromingen. Moesten er geen dijken zijn.

We hebben het rap geleerd. Aanpassing aan het nieuwe en betere (?) Vaderland. Kans op sneeuw? Meneer of Mevrouw wilt rijden? Op de openbare weg? Perfeto! No problema! Maar dan moet iedereen sneeuwbanden op hebben, of sneeuwkettingen. Wie er zonder betrapt wordt, en al-dan-niet het verkeer hindert, wordt zwaar beboet, aan kant gezet, en verantwoordelijk gesteld voor elke schade….Om de haverklap, gewapende carabinieri in onberispelijk uniform, mitrailleur aan de heupen, die U controleren…Het is om zelfs een drugdealer te doen lopen zo ver hij land ziet….

Komt daarbij, door het hoogteverschil (vaak een paar 100 meter) dat de temperatuur vaak met zelfs tot 5° Celsius kan verschillen. Bij ons, door de nabijheid van het grootste vulkanisch meer van Europa (Bolsena) schijnt de zon (aks naar gewoonte) in een stralend blauwe lucht, en 6 Km verder op, naar het centrum van ons dorpje toe, in de mist gehuld, vriest het de stenen uit de grond….In geen 100 jaar meegemaakt. Éen graadje vorst einde januari is al een record die het waard is om aan de kleinkinderen te worden verteld. …Verder, naar de wondermooie Oud-Etruiskische stad Orvieto toe, zijn de banen zelfs in de zomer levensgevaarlijk. Men nadert de stad, zo’n 300 meter lager gelegen, maar die verheft zich dan op een duizelingwekkend rotsplateau idie oprijst uit de diepte, via onmogelijke haarspeldbochten – en – mirakel, daar gebeurt bij sneeuw en ijs niet het kleinste haperingetje….Iedereen kruipt als een slak omhoog of naar beneden, behoedzaam en voorzichtig – en – iedereen komt op tijd aan, want op tijd vertrokken….Er is zelfs tijd om halfweg de hellingen, zelfs ’s morgens om 05 uur, even te verpozen bij de onontbeerlijke expresso of bij de al even lekkere cappuccino, met een warme appelflap. Want niemand heeft thuis een ontbijt genomen. Is de gewoonte alhier….die wij volgaarne hebben overgenomen.

Er wordt dus helemaal niet gestrooid. Niet dat wij weten. Noch met zout, noch met zuur en zeker niet met zand. En toch rijdt iedereen waar hij wil. Met sneeuwbanden of sneeuwkettingen. Ecologisch verantwoord – en niemand spreekt daarover…Want eigen aan de tijd van het jaar….Als wij bezoek hebben, en de beelden staan op van BVN met steeknieuws over Vlaanderen, dan geloven die hun oren niet…Bij zodanig dat wij het best vinden, dat niemand de taal verstaat waarin commentaar gegeven wordt over weer eens 400 Km stilstaand verkeer. Incredibibile, dat verre Fiandre. En of we gelijk hebben naar hier te zijn gekomen!

Hinder door een beetje sneeuw? Integendeel. In de oude historische centra, met smalle straatjes, vaak gebouwd als zwaluwnesten tegen de bergltoppen, waar niemand rechtop kan lopen vanwege de steile hellingen, worden, bij sneeuw, nadars en borden gezet met verbod voor alle verkeer. Geen school, want er kunnen geen bussen rijden. Sneeuwpret voor de schoolgaande jeugd met hun ouders, die ook gestraft zijn om op het werk afwezig te blijven. Wegens;…de sneeuw…Denkt U dat iemand er een boterham minder door eet?!

En zeggen dat er bij ons in de verre Heimat zo’n groene partij rondloopt. die met hun mond de wereld weer gezond wil maken. Na 15 jaar zonder linkx bestuur, gaat het hier in Italia wondermooi goed. Dank U. Ik wil maar zeggen, dat iedere Eu-burger vrijs kan bewegen over het gehele grondgebied. Wat hout er jullie dan tegen om ‘te stemmen met de voeten’?

Zie bijvoorbeeld eens op Google Earth : Monte Amiata. Die kanjer staat hier aan de horizon, als we uit ons kerkje buiten komen. Daar wordt nu geskiëd…..door rijke lui en dagjesmensen. Ons niet gezien. Wij blijven lekker binnen aan het haardvuur, zowat nog de enige betaalbare verwarming van heel het land. Enfin, dat is onze voorkeur en ook deze van onze vier Duitse herdershonden. Want buiten is het deze avond geen weer om een hond door te jagen.

Geen opmerkingen: