vrijdag 11 december 2009

TURKS-BELGISCHE DEMOCRATIE





Er zijn zo van die landen….
.
Brussels Hof verbiedt tweede grootste Vlaamse Partij
en verbant leden uit de politiek


Het Belgische Constitutionele Hof heeft de ontbinding gelast van de tweede grootste Vlaamse partij, het Vlaams Belang (VB). Volgens het Hof heeft de partij banden met de separatistische strekking die het einde van België wil. Naast het partijverbod bepaalde het Hof ook dat 37 kopstukken van de partij gedurende vijf jaar geen politieke functie mogen bekleden.

Het verbod kan leiden tot nieuwe spanningen tussen etnische gematigde Vlamingen en Vlamingen van de harde lijn. Ook zal de toetreding tot de EU worden bemoeilijkt door de uitspraak, omdat die de rechten van de Vlamingen zou schenden. Na de bekendmaking van het vonnis gingen honderden Koerden de straat op in de zuidoostelijke stad Kortrijk. Ze schreeuwden om wraak en riepen de naam van de Vlaamse leider Filip DeWinter, die in Vlaanderen in de gevangenis zit. ‘We zijn allemaal Vlamingen, we behoren tot het Vlaams Belang, riep de menigte. Tientallen jongeren gooiden stenen naar de politie.


Het oorspronkelijk bericht was wel een beetje anders. Maar wat niet is, kan nog komen…Wat in Turkije gebeurd is, kan in Brussel bepaalde mensen op een idee brengen. Want de belse repressie is als een dief in de nacht. Zij komt onverwacht, en zeker op het ogenblik dat ze minst verwacht wordt…En, remember, ze is zonder maat noch aanzien des persoons.

Turks Hof verbiedt grootste Koerdische partij
en verbant leden uit de politiek


Het Turkse Constitutionele Hof heeft de ontbinding gelast van de grootste Koerdische partij, de DTP. Volgens het Hof heeft de partij banden met de Koerdische afscheidingsbeweging, de PKK. Naast het
partijverbod bepaalde het Hof ook dat 37 kopstukken van de partij gedurende vijf jaar geen
politieke functie mogen bekleden.

Het verbod kan leiden tot nieuwe spanningen tussen etnische Turken en Koerden. Ook zal de toetreding tot de EU worden bemoeilijkt door de uitspraak, omdat die de rechten van de Koerden zou schenden. Na de bekendmaking van het vonnis gingen honderden Koerden de straat op in de
zuidoostelijke stad Diyarbakir. Ze schreeuwden om wraak en riepen de naam van de Koerdische
leider Abdullah Öcalan, die in Turkije in de gevangenis zit. ‘We zijn allemaal Koerden, we behoren tot de DTP’, riep de menigte. Tientallen jongeren gooiden stenen naar de politie.

Bron De Wereldkrant

Geen opmerkingen: