maandag 28 december 2009

VAN HEILIGEN EN HEILIGENMAKERS

.
















Paus Pius XII was geen heilige

Dirk Verhofstadt noemt de onderscheiding van Pius XII een kaakslag voor de Holocaustslachtoffers. Verhofstadt is kernlid van de denktank Liberales en auteur van Pius XII en de vernietiging van de joden. Paus Benedictus XVI heeft zijn voorganger Pius XII tot "eerbiedwaardige dienaar Gods" verheven, de laatste stap naar een zalig- of heiligverklaring. Verhofstadt heeft zo zijn vragen bij die benoeming. "Pius XII was heel goed op de hoogte van de uitroeiing van de joden, maar heeft het antisemitisme en de gruweldaden van de nazi's op geen enkel moment duidelijk aan de kaak gesteld."
De ondubbelzinnige keuze van het Vaticaan voor het fascisme en het nazisme in de eerste helft van de twintigste eeuw is dé reden waarom de pausen, en Pius XII in het bijzonder, zo merkwaardig stil bleven toen de joden werden vervolgd, gedeporteerd en ten slotte vernietigd
De huidige paus Benedictus XVI heeft twee van zijn voorgangers, Pius XII en Johannes Paulus II, tot "eerbiedwaardige dienaar Gods" verheven. Dat heeft de Congregatie voor de Heiligverklaringen van het Vaticaan zaterdag plechtig verkondigd. Een dergelijke verheffing tot "eerbiedwaardige" is de laatste stap naar de zalig- en heiligverklaring. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo belangrijk, alvast niet voor degenen die niet gelovig zijn of voor de katholieken die wel nog geloven in God, maar niet langer kritiekloos alles aanvaarden wat de "plaatsvervanger van God op aarde" vertelt.

Dat de kerk iemand heilig wil verklaren, ongeacht of hij of zij daarvoor in aanmerking komt, is dus een zaak van de kerk zelf, net zoals een vereniging kan beslissen om een van haar leden te onderscheiden. Maar in het licht van de grootste misdaad in de wereldgeschiedenis, namelijk de Holocaust, heeft een dergelijke heiligverklaring natuurlijk een veel grotere betekenis. Het zou de erkenning zijn dat Pius XII gehandeld heeft overeenkomstig Gods wil. Dat zou een zoveelste kaakslag betekenen voor de 6 miljoen joden die afgeslacht werden omdat ze door hun christelijke beulen beschouwd werden als Untermenschen en als moordenaars van God. Het zou het hoogstaande christelijke principe van de naastenliefde verpulveren tot een waardeloos begrip.

In mijn boek Pius XII en de vernietiging van de joden heb ik gedetailleerd aangetoond dat Pius XII heel goed op de hoogte was van de uitroeiing van de joden, maar dat hij het antisemitisme en de gruweldaden van Hitler en de nazi's op geen enkel ogenblik duidelijk aan de kaak heeft gesteld. Er blijven talloze vragen open. Waarom protesteerden de kerk, Pacelli en later Pius XII niet tegen de boycot van de joodse winkeliers op 1 april 1933, tegen de rassenwetten van Neurenberg in 1935, tegen de mishandeling van de joden bij de Anschluss in 1938, tegen de gruweldaden tegen de joden na Kristalnacht in 1938?

Waarom liet de katholieke kerk toe dat haar priesters de nazi's inzage gaven in hun geboorte- en huwelijksregisters, zodat de nazi"s konden nagaan wie joods was en wie niet? Waarom protesteerde ze niet tegen de deportaties van de joden? Waarom verhief de paus zijn stem niet toen op 23 oktober 1943 meer dan duizend joden in Rome werden opgepakt en afgevoerd? Waarom kwam Pius XII niet openlijk tussenbeide toen priester-president Tiso van Slowakije de nazi's zelfs betaalde om "zijn" joden te deporteren? Waarom verleende hij privéaudiëntie aan Anté Pavelic, de leider van de Ustasabeweging van Kroatië, die talloze joden en orthodoxe Serviërs liet vermoorden? Waarom heeft hij nooit één hooggeplaatste nazi geëxcommuniceerd? Waarom liet hij Mein Kampf niet op de index van de verboden boeken plaatsen, ook niet in 1948, toen de kerk nog de Méditations van Descartes, de Lettres persanes van Montesquieu en Le rouge et le noir van Stendhal op haar zwarte lijst zette?

Voorstanders van Pius XII verwijzen naar de kersttoespraak van de paus in 1942, maar zowat alle historici zijn het erover eens dat dit een bijzonder zwak protest was. Ze verwijzen naar het telegram van Pius XII van 25 juni 1944, gericht aan de Hongaarse leider Horthy om de deportaties van de Hongaarse joden stop te zetten. Dat klopt. De vraag is evenwel waarom hij daar zo lang mee gewacht heeft. Vanaf 15 mei tot 19 juni 1944 werden met 92 treinen 437.402 joden gedeporteerd naar Auschwitz, waar de overgrote meerderheid werd vergast. Uit documenten van het Vaticaan zelf, de beruchte Actes et documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale, blijkt dat Pius XII al op 30 maart, 16 mei, 23 mei, 25 mei, 9 juni, 10 juni en 19 juni 1944 op de hoogte werd gebracht. Men smeekte hem zo snel mogelijk protest aan te tekenen bij de katholieke leider Horthy.

Volgens voorstanders van Pius XII kon dit niet omdat het gevaar bestond dat men de paus zou ontvoeren of het Vaticaan zou bombarderen. Maar ook dat klopt niet. Op 4 juni werden Rome en het Vaticaan immers bevrijd door het Amerikaanse leger. De paus heeft dus nog 21 cruciale dagen verloren laten gaan alvorens zijn telegram te sturen. De ondubbelzinnige keuze van het Vaticaan voor het fascisme en het nazisme, waarmee het concordaten sloot, en tegen het communisme, het socialisme en het liberalisme in de eerste helft van de twintigste eeuw is dé reden waarom de pausen, en in het bijzonder Pius XII, zo merkwaardig stil bleven toen de joden werden gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en ten slotte vernietigd. De belangen van de katholieke kerk waren blijkbaar belangrijker dan het leven van miljoenen joden in Europa. Hun uitroeiing was de prijs die de katholieke kerk bereid was te betalen om haar positie te beschermen en te versterken. Natuurlijk waren het uiteindelijk de nazi's die de daad bij het woord voegden en hun antisemitisme tot een uiterst gruwelijke logica doortrokken door de systematische moord op 6 miljoen joden. Maar dat was enkel mogelijk dankzij de medewerking van grote lagen van de katholieke en protestantse bevolking, zowel in Duitsland als in de andere bezette gebieden. En de medewerking van die bevolking was op haar beurt alleen maar mogelijk omdat de paus en de meeste kerkelijke autoriteiten besloten om te zwijgen over de grootste ramp in de Europese geschiedenis, en zich nooit publiekelijk tegen Hitler en zijn naziregime keerden.

Ik sta niet alleen met de stelling dat Pius XII beter niet heilig wordt verklaard. "Het heilig verklaren van Pius XII zou, net zoals dat van Pius IX - de vijand van joden, protestanten, mensenrechten, godsdienstvrijheid, democratie en moderne cultuur - een Vaticaanse farce en een loochening van de recentste pauselijke schuldbekentenissen zijn", aldus de beroemde theoloog Hans Küng, die het stilzwijgen van Pius XII niet alleen een "politiek falen", maar ook een "moreel falen" noemt. Als de kerk mensen heilig wil verklaren voor hun moed, liefde voor de medemens en onbaatzuchtige morele kracht voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan kiest ze niet voor Pius XII, maar voor de duizenden "rechtvaardigen onder de volkeren". Deze eretitel wordt verleend door Yad Vashem aan degenen die op gevaar voor eigen leven joden hebben gered.

Doorgaans gewone mensen, boeren, arbeiders, huisvrouwen, ook priesters en nonnen die geen Bijbel of pauselijke raad nodig hadden om te beseffen dat ze een medemens in nood moesten helpen. Zij waren (en zijn) de ware "heiligen".
24/12/09 10u15 in De Morgen

-o-o-o-o-o-o-o-o-

Vraag
Pseudo-wetenschappers toch! Wanneer zullen men eens leren de analyses in hun context te plaatsen! Of is het te moeilijk om abstractie te maken van al wat sedert de gebeurtenissen overbekend is geworden. Het doet mij denken aan de Oude Belgen, die kunnen verweten worden geen beroep te hebben gedaan op de UNO, om hun geschillen te beslechten…

Curieus hoe deze gazet zo intens bezig is, ja daarin volhardt, met alles wat het Instituut Kerk aangaat. Zou er dan toch nog iets Himmler-achtig schulen in deze linkxee elite-potentaten? Himmler, Hoofd van de SS, was een cynisch kerkvervolger, maar kon niet nalaten haar structuren en vormen van massa-indoctrinatie te bewonderen en na te apen….
Waarom Pius XII de oorlog niet heeft verklaard aan het Derde Rijk, wordt al even cynisch beantwoord door Vadertje Stalin, in tempore non suspecto, toen hij schamper de vraag stelde : ’hoeveel divisies de Paus dan wel in stelling kon brengen…
Persoonlijke noot.
Wat mij verwondert, is dat deze achteraf-waarzeggers nooit spreken over de Poolse boodschappers die in Londen uit de eerste hand kwamen getuigen over deze gruwelen, al vanaf het allereerste begin daarvan. Die boodschappers waren ontsnapten uit de kampen des doods….Zij smeekten om deze kampen, die ze stuk per stuk konden aanduiden op de kaart, te willen platbombarderen. In het ‘hoger belang van de oorlog’ kon daarop niet worden ingegaan…Op dat ogenblik waren de Nazi’s nog aan het experimenteren met de crematoria!
Waarom specificeren deze Grote Geesten nooit, dat het de Hoge Raad voor de Joden was die instond voor de selectie van de af te voeren slachtoffers? Die Raad stond continu in verbinding met hun rasgenoten in de hoogste regionen in de USA…Het is precies alsof alle oorlogvoerenden de Joodse medemens kotsbeu waren, en derhalve niets ondernamen als hun Nationaal Socialistische vrienden de klus klaarden…Met Duitse ‘Gründlichkeit’dan nog wel….
Even bij het gezond verstand te rade gaan. Als het Vaticaan maatregelen neemt die de reputatie van Pius XII ten goede komen, mogen wij hopen dat ze niet over ijs van één nacht zijn gegaan….Ook is het in Rome niet de gewoonte dat men eigen volk aanvalt, van zodra ze gestorven, en dus ongevaarlijk zijn. Zulks in tegenstelling tot de meeste Rode Burchten, die er bijna systematisch een vast gegeven van maken, om de voorgangers te verketteren….Zo is Stalin na zijn dood ineens geen Vadertje Stalin meer, maar een massamoordenaar die het communisme ‘misbruikt’ heeft….
Dat Dirkie-boy er verdorie nog niet heeft aan gedacht, dat de huidige Paus een Duitser is – en dat bijgevolg ‘soort zoekt soort’ de ware reden is voor dit eerherstel! Zeg nu zelf, voor de oude Ratzinger, ooit in zijn jeugd Flakhimfer bij de Hitler Jugend, moet dat toch een soort morele plicht zijn! Zo’n pijl, dat zou pas roos zijn geweest, Dirkie-boy. De Hitler-Paus (Pius XII) wit gewassen door een Hitlerjunge! De overstap naar de SS zou dan een kleine moeite geweest zijn. ‘Meine Ehre heisst Treue’ – Trouw aan de wapenbroeder totterdood!
Ach de tijden veranderen zo snel! Het is natuurlijk een troost, te weten dat die van de PVV (Pest Voor Vlaanderen) ondertussen rapper in het containerpark zullen belanden, dan de kruisbeelden die ze wensen wettelijk daar te deponeren.
Wat deze suikeren helden ook drijft, ik moet ze toegeven dat zij de aandacht van hun eigen geestesgenoten mooi afleiden. Schieten op de Paus is tamalijk ongevaarlijk. Hem is voorgeschreven ook nog de andere wang te bieden. Ik had veel liever Dirkie-boy tot op het bot weten gaan, door de link te belichten tussen het Nationaal Socialisme en het huidig Liberaal Socialisme, waarvan hij en zijn kornuiten de opvolgers en erfgenamen zijn.
In deze Zalige Kersttijden zeggen wij: Heer, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen…

Bij het ter perse gaan (!) viel mijn aandacht nog op onderstaand artikel. Ik geef dit weer via een paar uittreksels, maar verder komt het wonderwel overeen met mijn eigen impressies. Laat het U gezegd zijn : vriend Yves Pernet, die man heeft iets in zijn pet!
- Yves Pernet –in Iskander
ZIE http://yvespernet.wordpress.com/
Wanneer men spreekt over iets als de Kerk, die millennia oud is, spreekt men ook over een geheugen dat even oud is. De Kerk is niet vergeten wat zij overleefd heeft. Toen de Visigoten Rome plunderden, was het de Kerk die een overeenkomst had gesloten dat er geplunderd mocht worden, maar niet gedood en dat alle mensen die schuilden in Kerken gespaard zouden blijven. Toen Rome bedreigd werd door de Hunnen was het ook de Kerk die deze hordes heeft tegengehouden en toen het leger van Karel V Rome plunderde, zag de Kerk nogmaals tot wat de wereldlijke machten in staat waren.
…/…
Besluitend wil ik even opmerken dat Dirk Verhofstadt hier regelrecht misbruik maakt van de Holocaust. Zijn probleem is de Kerk. Voor hem is de jodenvervolging in de eerste plaats een middel om aanvallen tegen de Kerk te kunnen lanceren. Maar men moet ook niet anders verwachten van een logebroeder...
…/…
Uiteraard kan men zeggen dat de Kerk heeft gehandeld tegen bv de Vlamingen en dat het hypocriet zou zijn van mij om als volksnationalist de Kerk nu te verdedigen. Voor mij is dit echter niet in tegenspraak met elkaar. De Kerk heeft, zoals hierboven reeds gesteld, een hogere missie te voltooien. Ze staat met één voet in de wereld en met één voet in de eeuwigheid en wordt nog steeds vormgegeven door mensen. Er worden dus fouten gemaakt, maar de boodschap blijft hoger dan de mens en tot in de kern goed en rechtvaardig. En zelfs al is ze nu voor een deel gekaapt door modernisten, ik blijf ze immer trouw. Priesters en kardinalen kunnen falen, zij zijn immers maar mensen. Maar de Kerk trouw blijven wilt niet zeggen dat men die personen trouw is. Zeker niet wanneer zij handelen tegen de diversiteit die God de volkeren op de wereld heeft geschonken.
Al wil ik er voor de zekerheid aan toevoegen dat ik geen ultramontaan ben. Enkel een gelovig katholiek die een onderscheid kan maken tussen de feilbaarheid van de mens en de onfeilbaarheid van de eeuwigheid

Geen opmerkingen: