woensdag 6 januari 2010

BUITENLANDSE GAZETTEN

.


















BIFANIA






Het was wel even wennen, toen we hier oorspronkelijk in Italia waren beland. Hoe kon een Oude Vliegende Toverknol, gemeenschappelijk elders in Europas een ’HEKS’ genaamd, hier voor kinderen (maar blijkbaar evenzeer voor volwassenen!) de rol overnemen van Sinter Klaas, of zelfs van de (in de Westhoek) wereldberoemde Sint Maarten.
Sinter Klaas wordt gevierd op zijn kerkelijke naamdag (6 December) en Sint Maarten op 11 November. Laat dat laatste niet verwonderlijk zijn, want voor De Verwoeste Gewesten in de Westhoek was het einde van WO I memorabel genoeg om jaarlijks te worden herdacht. Dat het land Italië een totaal ander verhaal neerzet over WO I, heeft niets te zien met het Kinderfeest. Die geschiedenis is een verhaal dat meerdere bibliotheken zou vullen, maar voor alle niet-Italianen een gesloten boek blijft. Italië is door ons blijkbaar maar ontdekt sedert Mussolini het wereldtoneel betrad….
Neen, men houdt het in Italië op Drie Koningen-dag, 6 Januari. Het verband tussen De Drie Wijzen uit het Oosten, en een oude toverknol is ons nog nooit door niemand uitgelegd. Zelfs Wikepedia doet er het zwijgen aan toe….Blijft dus het simpele feit dat Kinderdag toch ergens een plaatsje moet vinden op de kalender….

Samengevat: de Eindejaars-festiviteiten in dit heerlijk land beginnen op de vooravond van Kerstmis, en eindigen de 7de Januari, vanaf uur 00.00 In die tussentijd draait de Italiaanse samenleving tussen stilstand en een laag toerental…
Wat kunnen wij aldus op onze beurt als BIFANIA-geschenk aanbieden op deze blog? Wat kan er beter zijn, dan weer een bijkomende bron van inlichtingen aan te wijzen om de Oude Vaderlandse Media in hun blootje te zetten? Door informatie over Belusconi-land voor iedereen aan de bron open te gooien, zonder de taal te spreken!
Let wel: hier is geen Tjeve-bestuur aan de macht, met hele en halve Tjeven (CVP & VU-ers) maar een Centrum Rechtse (Berlusconi) + Uiterst RechtsE (Lega Nord) die Italië stilaan uit het LINKXE moeras trekken waar het sinds WO II was in beland…

Geniet even mee van de vertaalkunst van Google, met in het achterhoofd dat er nog een lange weg te gaan is in de richting die Lernaut & Hauspie al jaren geleden achter zich zou gelaten hebben….

Ja, de body scanners op vliegvelden ook Italianen, zeggen ze het in twee interviews vandaag de ministers Frattini en Maroni. "Ik ben een offer aan privacy, maar zijn de meest beveiligd tegen aanvallen door de lucht", zei minister van Buitenlandse ZakenHandige Tools

Rome -- Ja het lichaam scanners zijn een offer voor de privacy, maar zijn het meest beveiligd tegen aanvallen door de lucht, zei Frattini. De minister van Buitenlandse Zaken wordt gezegd dat deze procedure waarbij het mogelijk is te ondersteunen, zegt hij, 'om te voorkomen dat een terrorist slikken een capsule vol explosieven en bommen werd een man, dat is' een metaaldetector niet kunnen zien. In vergelijking tot 11 in september, vervolgde hij, de 'veiligheid wordt verhoogd. Volgens Frattini, echter, kan niet worden genoemd collectieve psychose van de legitieme zorgen van miljoenen en miljoenen mensen over de hele wereld. Spreken naar Radio 24 - na de mislukte aanval op Kerstmis en de risico's van terroristische daden in Jemen - de minister merkte op dat "het feit dat de aanslagen werden verijdeld laat zien dat preventie werkt. Tussen 2004 en 2006 Europa heeft direct getroffen door gruwelijke moordpartijen, maar de maatregelen die werden genomen onmiddellijk toegestaan tussen 2006 en 2009 tot en met vermoedelijke terroristen gearresteerd en aan veel van de aanvallen te blokkeren. "

Ja mensen, ik ga akkoord, dit is bijna geen Nederlands meer. Al moet ik zeggen, met wat goede wil begrijpt iedereen toch de essentie. Enfin, ‘duidingsfouten’ , weglatingen en misverstanden van verkeerd lezen zijn uitgesloten!

Wel, ik heb als slot bovenstaand onderwerp uit ‘Il Giornale’, de lijfkrant van de persmagnaat Silvio Berlusconi met opzet gekozen. Bij ons aan huis moest tot hiertoe elke Italiaanse krant eerst vakkundig bestudeerd worden, al moet ik toegeven dat lezen gemakkelijker is dan Italiaans spreken of gesproken Italiaans verstaan. Sedert kort hebben wij de Google-vertaal-strip ontdekt, en het resultaat ziet U hierboven. Vinden we iets dat na diagonaal lezen de moeite is, zetten wij ons in op de oorspronkelijke tekst.
Geloof me: aan de diversiteit van de opinies kunnen veel landen een voorbeeld nemen!
Even proberen? Ga naar http://www.ilmessaggero.it/ die van een andere strekking is. U vraagt ‘VERTALEN’ en kijk, daar verschijnt als door een toverfee geraakt in (gebrekkig) Nederlands:
Body scanners geïnstalleerd op de luchthaven van Amsterdam van waar de bommenwerper links Nigeria. Bij de start zelfs in Groot-Brittannië, waar echter twijfel ontstaan over de werkelijke effectiviteit van de controle-mechanismen in te voorkomen dat terroristen het dragen van explosieve nieuwe materialen kunnen passeren de maas controles. Volgens The Independent on Sunday technologen zeggen dat de explosieven van de agressor Nigeriaanse Delta vlucht nog niet zou hebben het lichaam scanner ontdekt. Onmogelijk, met andere woorden, vinden dat, poeders of vloeistoffen 'met deze systemen.

Onnodig te zeggen dat het systeem werkt, zelfs met Engelse, Franse of Duitse dagbladen, om niet te zeggen zelfs met Arabische….
Ziet U, om zich een mening te vormen over wat er in de wijde wereld te koop is: niks beter dan Internet. Bedrukt papier? Alleen nog goed voor de negertjes, zoals vroeger kwartjes en zilverpapier. Maar O Wee! Als ooit het Internet in verkeerde handen valt, zijn wij er in de beschaafde wereld nog slechter aan toe dan de zwarte mannetjes met hun tam-tam..

Hopelijk is er tegen die tijd een nieuwe uitvinding bekend. Al moest het zoiets zijn lijk de rooksignalen der Sioux-Indianen van Old Shatterhand uit Karl May.

Geen opmerkingen: