zaterdag 23 januari 2010

BYE BYE BELGIUM

.





.






BYE BYE BELGIUM

BYE BYE BHV






19-01-2010 - Alain Gerlache - de standaard
In Iskander



Drie jaar geleden veroorzaakte het beruchte RTBF-programma Bye Bye Belgium een van de grootste polemieken van de laatste jaren. 'On en a marre!' schreef Peter Vandermeersch toen in een vurig commentaar. Vlaanderen was de karikatuur beu. De algemeen hoofdredacteur van deze krant haalde scherp uit naar de journalisten van de Franstalige openbare omroep die een actieve rol hadden gespeeld in deze controversiële uitzending. Wat niet belette dat twee van die usual suspects nadien een column kregen in De Standaard. Gelukkig zijn er nog volgelingen van Voltaire, die ervoor zorgen dat dissidente meningen gehoord kunnen worden.

Noodzakelijkerwijze werd deze uitzending maandenlang in alle stilte voorbereid. Discretie heerst vandaag ook rond het voorbereiden van een nieuwe show die wel eens Bye Bye BHV zou kunnen heten. Toch zou Bye Bye BHV veel minder negatieve reacties kunnen uitlokken. Laten we eerlijk zijn: 'BHV, on en a TOUS marre!' Al veertig jaar zijn verscheidene generaties politici er niet in geslaagd om de knoop door te hakken. Ondertussen is de Zuid-Afrikaanse apartheid weggewerkt, de Muur van Berlijn is gevallen en in de VS maakten de African-Americans het van de achterbanken van de bussen tot het Witte Huis.

'Het is een soap geworden', hoor je vaak. Geen verkeerde vergelijking, niet alleen door de duur, maar ook door de setting: een straat of een wijk. In Engeland hebben ze Coronation Street (ITV, 49 jaar) en Eastenders (BBC, 25 jaar). In België hebben we BHV. Toch is de belangstelling volgens een recente opiniepeiling van La Libre zeer gering. Een tv-zender zou het programma al lang afgeschaft hebben. Bye Bye BHV zou de laatste episode kunnen zijn. Het is hoog tijd.

Maar er is hoop! Zelfs volgens Franstalige politici is de splitsing van BHV onafwendbaar geworden. Er is weinig enthousiasme, maar het is toch een stap in de richting van een concrete oplossing. De vraag is niet meer of er een probleem is, maar hoe je een oplossing vindt en welke.

De echte hoop gaat echter veel verder dan het mogelijke succes van een nieuwe oefening in Belgische institutionele loodgieterij. Brussel-Halle-Vilvoorde wordt vaak bestempeld als een symbooldossier. Juist daarom is het zo pijnlijk en ingewikkeld, heet het. Het zou misschien verdienstelijk zijn het symbool frontaal aan te pakken in plaats van voordurend te proberen het te omzeilen. Als je een spook wilt overwinnen moet je eerst weten waar hij vandaan komt.

Bye Bye BHV zou beide gemeenschappen een unieke kans bieden om eindelijk de spoken van het verleden van België definitief te verjagen en tot verzoening te komen. Het wordt hoog tijd dat alle Franstaligen begrijpen waarom de Vlamingen zo gevoelig zijn voor het respect voor hun taal, cultuur en grondgebied. De manier waarop het Noorden in het verleden door Belgische machthebbers onderdrukt is, blijft een smet op onze geschiedenis en het creëert vandaag nog misverstanden. Ook Franstalige politici moeten dat toegeven in plaats van de 'Vlaamse arrogantie' aan de kaak te stellen.
Vlamingen zouden dan eindelijk komaf moeten maken met het verleden en toegeven dat de Walen en de Brusselaars van 2010 niet schuldig zijn aan de poging van de regerende klasse van de 19de eeuw om van België een eentalig Franstalig land te maken. De eerste slachtoffers van de revanchistische doctrine die Wallonië wil laten knielen, zijn juist de zwaksten in onze samenleving. Blijkbaar is de academicus die deze doctrine zijn naam gaf de etymologie van het woord 'universiteit' vergeten.
Het probleem-BHV is een anachronisme in een wereld die te kampen heeft met globale financiële of milieucrisissen. Het zou een teken van volwassen zelfvertrouwen zijn als beide gemeenschappen de weg zouden inslaan van een nieuw partnerschap, zoals het tussen buren hoort. Daarvoor moet je de frustraties van het verleden te boven komen en een gezamenlijke toekomst bouwen. Daar zijn we nog lang niet.

Elke week krijg je groteske voorbeelden die aantonen dat het oude conflictmodel standhoudt. Als de Vlaamse regering de vervuiling van de Zenne terecht aan de kaak stelt, beweert de voorzitster van Ecolo dat Vlaanderen de communautaire kaart speelt. In Kraainem spraken de Vlaamse gemeenteraadsleden onlangs dan weer Frans om nadien een klacht in te dienen tegen zichzelf en de besluiten te laten vernietigen. Worden zij ook gestraft, zoals de drie niet-benoemde burgemeesters van de Rand?
Wie echt wil dat Bye Bye Belgium een fictie blijft, moet ervoor zorgen dat Bye Bye BHV onverwijld werkelijkheid wordt.
Alain Gerlache is mediawatcher voor de RTBF. Elke dinsdag komt in de Chronique Francophone een gezaghebbende Franstalige stem aan

Boeketje Digitalis



(in tricolore uitvoering, waarvan rood is afgesneden)



Teergeliefden, laat U niet afleiden! Ze zijn d’er ons aan het inluizen! Ons aan het verkopen in onze eigen aanwezigheid! Die dikke Haenekop is niet voor niets het symbool van de scharrelende kippen van over de taalgrens….meet de Gestrikte Verkeerd Gedraaide op kop.

Die Meneer Gerlache (met zo’n naam dan nog) probeert gewoon in ’t gevlei te komen. Misschien moet hij zelfs dringend naar de wasserij met zijn onderbroek?
Willen wij hem allemaal samen eens van antwoord dienen? Enfin – eisen dat onze Volksvertegenwoordigers dat in onze naam doen?

Gewoon in het Parlement, zoals in November 2007, dat ding (BHV) dat blijkbaar iedereen beu is, ter stemming brengen, meerderheid tegen minderheid. Finito la Comedia!

En, zo te zien staat het de Dames/Heren/Tussensoorten bij de Franscouillons niet aan? OK. We leven in een democratie? Vooruit met de geit! Laat alles wat nog niet staat, maar nog hangenende is (wetsvoorstellen uiteraard) maar komen!
Nog niet goed?
No problem! Wie het niet bevalt met ons samen te leven : daar is het gat van de timmerman.
Wedden, dat ‘le trou du menuisier’ ook doordringt in de meest verstokte profiteur-hersenen? Zeg niet dat we ’t er eerst moeten inkloppen, hé!


Pssst

Die van De Standaard kunnen het toch echt niet laten, hé! Is vast de eerste gazet die grondig aangepakt moet worden, als de bakens eenmaal verzet zullen zijn. Alhoewel : wie zou er één centiem durven investeren in een gewezen belse collaborateurs-gazet!? Het lot van een vallende baksteen zou nog best zijn. Dat is de situatie waarover ze nu nog voorlopig zelf kunnen beslissen. Maar die zakt met de minuut….Bye Bye Standaard!


Leterme doet een 'Daerdenneke' in de Senaat


zaterdag 23 januari 2010

• Auteur: Steven Samyn in DS
BRUSSEL - Het vragenuurtje in de Senaat is blijkbaar een bron voor uitschuivers. Donderdag was het de beurt aan premier Leterme.
Twee weken geleden gaf PS-minister Michel Daerden een schertsvertoning ten beste met zijn 'groenboek-witboek'-uitleg over de pensioenen. Donderdag was het Yves Leterme (CD&V) die aanleiding gaf tot enige hilariteit in de Hoge Vergadering.

De Franstalige christendemocraat Jean-Paul Procureur stelde een vraag over het aantal Belgische vermisten in Haïti. 'Wij betreuren het overlijden van VN-consultant Philippe Dewez. Maar er bestaat nog een zekere flou over het aantal Belgische slachtoffers', merkte de CDH'er op. 'Maandag meldde een nationale radiozender dat er geen nieuws was over 64 Belgen, een andere zender had het over 66 landgenoten. Gisteren sprak een tv-zender over 31 Belgen die nog niet waren teruggevonden. Kan u ons zeggen wat de toestand is.'

Omdat minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) op officiële missie is in Centraal-Afrika, antwoordde de premier in zijn plaats. In het begin leek er niets aan de hand. 'We moeten, zoals u meldde, het overlijden van Philippe Dewez betreuren', zei Leterme op een zakelijke manier. Waarna de premier opmerkte dat er de voorbije dagen een zekere flou bestond over het aantal Belgische slachtoffers. Hij citeerde de cijfers die in de verschillende media opdoken: een radiozender had het over 64 Belgen, een andere over 66, een tv-zender over 31,...

Toen Leterme ook woord voor woord de vragen over een eventuele schuldherschikking voor het zwaar getroffen land begon te herhalen, ontstond wat geroezemoes op de banken van de CDH-fractie. Maar de premier was zich blijkbaar van geen kwaad bewust. Omdat de situatie uiteindelijk toch wat gênant begon te worden, stapte CDH-fractieleider Francis Delpérée maar naar het spreekgestoelte en maakte er de regeringsleider op attent dat hij niet het antwoord, maar de vraag zelf aan het voorlezen was.

Leterme reageerde in eerste instantie zichtbaar verbaasd. Maar enkele seconden later klonk het: 'Ah, ik excuseer me. Een momentje.' En de eerste minister haastte zich naar zijn plaats. Maar nog was de lijdensweg niet voorbij, want het correcte papier werd niet onmiddellijk gevonden. 'Mijnheer de voorzitter, ik stel voor dat ik het juiste antwoord opzoek en dan antwoord.' Waarop CD&V-senator Hugo Vandenberghe, die de vergadering voorzat, liet weten dat de senatoren 'een ogenblik geduld zouden uitoefenen'.

Na een minuut kon Leterme met het echte antwoord naar het spreekgestoelte terugkeren. 'Ik excuseer mij. Men had de papieren verwisseld.' Waarna senator Procureur eindelijk te horen kreeg dat er op 21 januari om 12uur nog geen nieuws was over 25 Belgen in Haïti.

Vraag is of het filmpje - dat RTL op het spoor kwam - een even grote hit wordt op het internet als de beelden van Daerden.

Pssst

De kluns zal het nooit kunnen!

Geen opmerkingen: