donderdag 14 januari 2010

EUROPESE ROOFBOUW OP VLAANDEREN

.





.










EUROPESE ROOFBOUW OP VLAANDEREN






NA BELGIE IS OOK EUROPA TE DUUR


Vlaams Belang start een campagne om de Europese Unie
voor Vlaanderen goedkoper te maken.

● Vlamingen dragen van alle
Europeanen het meest bij
aan de EU

● Vlaming betaalt 286 euro
per, Waal 143 euro
● Vlaams Belang laakt
‘Vlaamse ‘lijdzaamheid

Bart Brinckman in De Standaard van 14 januari 2010


BRUSSEL Van alle inwoners van de Europese Unie betaalt de Vlaming het meest. In 2008 betaalde Vlaanderen netto 1,8 miljard euro, dat is 286 euro per Vlaming.

Vlaams Belang vindt dat best een hoog bedrag, temeer omdat Vlaanderen in Europa nauwelijks op tafel kan slaan. De partij lanceert een campagne om de kostprijs van Europa in deze crisistijd omlaag te halen. De bijdragen van de Europese lidstaten vormen al langer een punt van discussie. Ze betalen naargelang van hun rijkdom, maar sommige landen krijgen korting. Per inwoner betaalde België in 2008 netto net geen 227 euro, of 4,6 miljard euro in totaal. Maar ons land kreeg via de diverse Europese fondsen 2,3 miljard euro terug. Alleen Nederland betaalt netto nog wat meer. Om die reden groeide de kostprijs van Europa bij onze noorderburen tijdens de jongste Europese verkiezingen uit tot een belangrijk debat. Minister-president Jan Peter Balkenende onderhandelde met succes een korting.

Op basis van de Europese cijfers maakte de Vlaams Belangfractie in het Europees Parlement een opsplitsing naar Vlaanderen en Wallonië. Medewerker Rob Verreycken berekende wat Vlaanderen en Wallonië respectievelijk betalen en terugkrijgen. Volgens zijn gegevens financiert Vlaanderen 65 procent, Wallonië 35 procent. Van het bedrag dat terugkomt,ontvangt Vlaanderen 55 procent, tegen 45 procent voor Wallonië. Uiteindelijk betaalt de Vlaming hierdoor 286 euro per jaar (cijfers voor 2008), een Waal 143 euro. De Vlaming nestelt zich zo aan de kop van het peloton. De Waal staat op de vijfde plaats. Na België — de discussie over de transfers zijn legendarisch — valt voor Vlaams Belang dus ook Europa te duur uit.

Vandaag begint de partij met een campagne om die kostprijs te laten zakken. Volgens Marie-Rose Morel kan dat alleen gebeuren als Vlaanderen onafhankelijk wordt.

‘No taxation without representation’, betoogt ze. Morel vindt het onbegrijpelijk dat Vlaanderen zwaar betaalt, maar dat Europa in weerwil daarvan niet luistert als de regio een probleem heeft met een Europese beslissing. ‘Zo besliste Europa dat de BTW op bouwgrond omhoog moest. Naar de Vlaamse argumenten werd gewoon niet geluisterd.’ Haar partij suggereert dat de lijdzaamheid ook moet worden verklaard vanuit de gretigheid waarmee Vlaamse politici ‘vetbetaalde Europese posten’ willen binnenhalen.

De campagne past in een algemene politiek waarbij de partij de kostprijs van de Europese Unie in haar geheel aanvalt. In haar berekening hield Vlaams Belang heel bewust geen rekening met de onrechtstreekse voordelen van de aanwezigheid van duizenden Europese ambtenaren in Brussel. De partij wijst daarentegen op de nadelen. ‘De Europese ambtenaren maken de kostprijs van huizen in de Brusselse rand onbetaalbaar.

Vlamingen moeten daarom verhuizen.’ Na België is ook Europa te duur



Pssst

Wie wil verhuizen begeve zich het voordeligst naar…Frankrijk. Daar waar Vlaanderen NETTO € 286,- per jaar per inwoner afdraagt aan Europa, is dit slechts € 62,- voor Frankrijk. Zoals U ziet doet de aartslelijke Sarko het lang niet zo slecht als Louis Le Bel (1407) die er ook een handje van weg had om Vlaanderen leeg te melken! Herinnert U zich nog wat Jan Breydel en Peter De Coninck met hem deden in Groeninge?

Pssst II

Ja, de nieuwe Maagd van Vlaanderen vecht inderdaad reeds aan de overkant der baricaden, te midden van venijnige tegenstrevers. Maar ze bijt van zich af! Geen woorden lieve Bruno, maar daden! Dat is toch wat iedere zeiler moet doen?!

Geen opmerkingen: