dinsdag 19 januari 2010

LINKX HOUDT ZIJN HART VAST

.




.









LINKX HOUDT HUN HART VAST


De Ratzinger van België


Ex-senator, priester en publicist Staf Nimmegeers vreest het beleid van Monseigneur André-Mutien Léonard, sinds gisteren officieel aartsbisschop van België. Nimmegeers houdt zijn hart vast voor het kerkelijk beleid dat hij zal voeren. 'Léonard zal stof doen opwaaien, een beetje in het spoor van zijn geestesgenoot, de huidige Duitse paus. Maar met zijn standpunten zoals we ze kennen, zal hij alle geloofwaardigheid verliezen.'
Mensen zoeken naar zekerheden, klaar geformuleerde antwoorden op hun vragen. En laat net dan een populistische primaat komen die hengelt naar optredens in de media, die hij ongetwijfeld nog beter dan zijn voorgangers bespeelt

Het is eindelijk zo ver, Monseigneur Léonard is officieel aartsbisschop van België (en waarschijnlijk weldra ook kardinaal). Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Eerst was die benoeming een 'pauselijk geheim', vervolgens wist het kernkabinet het en meteen dus ook de gehele pers. Ten slotte heeft Léonard het zondag zelf al bekendgemaakt bij een bezoek aan Barvaux-sur-Ourthe, 24 uur voor de officiële persconferentie.

De ouverture zat dus al vol dissonanten, wat wordt het wanneer het doek echt opgaat? De applausmeter zal de hoogte ingaan bij de traditionalisten en de door Léonard gekoesterde 'nieuwe bewegingen', onder andere Opus Dei en het Neo-Catechumenaat. De wetenschappelijke wereld huivert en bereidt langzaam een vluchtheuvel voor. De Franstalige katholieke universiteiten en hogescholen verklaren al dat door de akkoorden van Bologna, 'Mechelen' geen zitting meer heeft in hun bestuur. Priesters en religieuzen laten soms in gepeperde taal hun afkeuring blijken, ACW en het Verbond van Christelijke Verzorgingsinstellingen meldden al voor het nieuws officieel was, dat ze hun ethische inzichten nooit zullen prijsgeven. De Belgische Ratzinger zaait dus al verdeeldheid voor hij op zijn troon zit. Dat belooft.

De erotiek van de kerk
Toch is het lang niet onmogelijk dat hij op een zeker succes zal kunnen rekenen. Op alle vlakken zit het conservatisme te triomferen. Mensen zoeken naar zekerheden, een identiteit, klaar geformuleerde antwoorden op hun vragen. En laat dan een populistisch primaat komen, die zich laat filmen in bed en zwembad, dreumesen op de arm neemt en hengelt naar optredens in de media, die hij ongetwijfeld nog beter dan zijn voorgangers bespeelt. Tv-makers kunnen zich in de handen wrijven, met zo iemand in een panel of spelprogramma zijn de kijkcijfers verzekerd.

André Leonard kan de vijf, zes jaren die hij de Belgische Kerk zal leiden, heel wat in beweging brengen. Niet enkel als 'populaire' bisschop, maar vooral op het vlak van controverse en debat. Hij heeft onderwerpen te over: alles wat seks betreft, de verhouding kerk en staat, zijn politieke interventies, de mensenrechten, uit de echt gescheidenen en de erotiek van de kerk: de liturgie. Misschien dat het nu toch iets te mak geworden was met de kerk in België: te sussend en te wolkig. Mogelijk komt er nu leven in de brouwerij. Léonard zal stof doen opwaaien, een beetje in het spoor van zijn geestesgenoot, de huidige Duitse paus.

Toch voorzie ik ook veel pijn onder Mgr. Léonard. Net als in Nederland waar Wim Eijk, ook al iemand van zijn type, onlangs benoemd is tot aartsbisschop. Eijk is er in korte tijd in geslaagd om zowat iedereen, zelfs de traditionalisten, tegen zich in het harnas te jagen. Veel pijn, ook bij de doorsnee-gelovigen, die de breuk tussen hun geloof en de doening van het kerkinstituut diepgaand zullen ondervinden. Hoe zullen de geëngageerde gelovigen reageren, zij die de motor vormen van de lokale parochiegemeenschappen, in meerderheid vrouwen overigens. Zoals zij zich de voorbije decennia niet aan 'Rome' gestoord hebben (Danneels liet hen daartoe alle ruimte) en hun gang gingen, zo zullen ze evenmin rekening houden met de opvattingen van Léonard. Of hij evenveel bewegingsvrijheid zal toelaten als zijn voorganger, dat is de vraag. Mocht hij werkelijk ingrijpen, dan hou ik mijn hart vast over wat er zal gebeuren in al die kleine lokale gemeenschappen.

Mirakels
Kardinaal Danneels was in alle geledingen van de bevolking een gezagvolle en gerespecteerde figuur. Hoewel hij de kerken en de seminaries niet vol kreeg, gaf hij toch een zeker prestige aan kerk en geloof. Léonard zal de kerken ook niet voller krijgen en zijn seminarie, zoals nu reeds, enkel kunnen bevolken met niet-Belgen uit de 'bewegingen'. Met zijn standpunten zoals we ze kennen, zal hij ook alle geloofwaardigheid verliezen. Rome kan zeer machtig zijn, maar macht staat wijsheid meestal in de weg. Ik vrees dat we dit in de Belgische kerk vlug zullen ondervinden, tenzij er mirakels gebeuren, maar ook die dienen door datzelfde Rome erkend.

De Naamse bisschop is polyglot, zijn Nederlands is haast feilloos. Maar geboren en getogen in de Waalse kerk, van oudsher een minderheidskerk en per definitie behoudsgezind, zal het niet gemakkelijk zijn om de bewegende Vlaamse kerk te begrijpen. Hier ligt ook een communautaire angel, die zoals in de meeste gevallen, verder gaat dan de kennis van de tweede landstaal.
19/01/10 07u41 De Morgen


Boeketje Digitalis



(Reuk-en smaakloos, ontgift dus ongevaarlijk, vooraan in een volle kerk gebracht)


Brr! Stafke toch! Een Paus met een Duitse Stahlhelm! Waar zit Uw hondstrouwe priesterziel waarop een eeuwigdurend kenteken ingeprent staat: ‘Tu es Sacerdos in Aeternum’…U weet wel, gehoorzaamheid, armoede, kuisheid…..
Nederigheid staat daar niet bij, gelukkig voor U en die jonge Facebook-Rent-A-Priest, die een nieuwe Kruistocht wil organiseren…Neen, jong! niet tegen de (gevaarlijke) Muzelmannen, maar tegen zijn eigen (ongevaarlijke) Oversten.

Ons Rood-Groe-Gestreept Brussels SP-A Pastoorke, nog met het fluweel der Kamerzitjes aan zijn ‘clergy’-pak, heeft de facto een beetje meer recht van spreken dan bijvoorbeeld Tante Laurette, de Gepassioneerde Ster van de Partti Scadale uit buurland Wallonia. Hij behoort immers tot de club….Wat er ook van zij, beiden hebben hun punt gemaakt. Want in de pers gekomen op de rug van…Mgr Coeur de Lion (Léinard – Lion Heart).

En wat de De Morgen betreft: als hun belangstelling voor Kerkelijke Materies oprecht is, wel, dan is de tanker daar inderdaad al serieus aan het keren. Binnenkort treden ze zelfs misschien op als sponsors voor de IJzerwake…Dit laatste een gratis tip zijnde om hun lezeraantal ‘auf zu kricken’…

Kijk, het is met ons, Kerkelijken, altijd iets. We voelen in ons hart dat we bij de club horen en gaarne wensen we iedereen datzelfde goed gevoel toe. Maar het is in die club net hetzelfde als in de Vlaamse Beweging : teveel leiders en te weinig volgelingen…..Godevriend was een zwakkeling, en hij had succes. Twijfelachtig succes, maar alla, het kan niet alle dagen Zondag zijn. Andreas komt er aan, en het kot is te klein. Maar wat al die commentaargevers vergeten is, dat er in elke club reglementen zijn. Niemand is verplicht bij de club te komen of te blijven. Wat vroeger wel eens anders gewest is.

De Kerk van Rome echter als ‘club’ is een eerbiedwaardige club. Die respect verdient omdat ze al 2000 jaar bestaat. Ze bestaat al 2000 jaar omdat ze, in haar edelste motieven de mens wil veredelen. Met vallen en opstaan. Ze verkondigt de leer van Hoop, Geloof, Liefde en Berouw, die nergens ter wereld in een ander systeem te vinden zijn. Die vier leerstellingen zijn zelfs zodanig sterk, dat ze onbewust zijn gaan doorleven bij de Onkerkelijken, ja zelfs bij de Kerk-bestrijders….Maar dan is de Christelijke Caritas via Misericordie en Berg van Barmhartigheid als lang OCMW geworden. En daar gelden andere wetten….

Als we dat hier verkondigen, zijn we dan kerkpilaren en komen we dus in de Hemel? Geenszins, maar ik ben er zeker van, dat dergelijke houding meer het fundament is waarmee de wereld in stand moet gehouden worden voor alle komende generaties.

Neen, Mgr Léonard is niet de goeie. Om een goeie te zijn, zullen we hem zelf moeten maken, of ergens in bestelling geven. Of liever, een serie Aartsbisschoppen voor elke Gelovige en een andere serie voor de Ongelovigen. Dat maakt dan dat Rome 2 x 2,5 mio aartsbisschoppen moet creëren voor 5 mio landgenoten, en hetzelfde voor de Onkerkelijken, maakt samen 10 mio inlandse belgen. Het 1 mio buitenlandse belgen geen nood aan aartsbisschoppen hebende, blijven dezen dan ook liever weg.

Misschien wordt het, met André, wel geen ‘Wachten op Godot’?

Wat ik in ieder geval weet, is dat Mgr Léonard zich niet in een narren-kar zal laten rondrijden. Hij zal, als zachte heelmeester, waarschijnlijk ook geen etterende wonden kweken. Maar omdat hij zijn Kinderen lief heeft, zal Hij de roede hopelijk niet sparen.

Of hij nu nog altijd tegen abortus is? Daarop kwam geen provocerend antwoord, maar de vriendelijke vaststelling, dat hij blij was teen de ondervrager te kunnen spreken. Zij beiden waren tenminste niet ge-aborteerd door hun moeder….Dat was een herderlijke Jerry Lewis in de Leeuwenkuil….

In deze Hoop, dit Geloof en deze Liefde (maar zonder Berouw) wil ik leven en sterven.


Pssst

De Paus had toch beter Staf Nimmegeers aangestemd! Op slag zouden de kerken en kapellen omgetoverd geweest zijn tot Volkshuizen en zouden de kloosters en abdijen boven hun ingangspoorten elk ofwel een rode of een groene neon-verlichting gekregen hebben, zijn lieveligskleuren.

Pssst II

Ratzinger, Gods Rothweiler….Net niet gezegd door Stafke-de-Ket. En maar best ook. En een geluk dat Stafke geen Italiaanse Don Camillo is. Want in Italië wordt er niet gelachen met ‘beledigingen van een Buitenlands Staatshoofd…Het had zelfs gekund dat Peppone, de communistische Burgemeester, hem daarvoor getrakteerd had op een paar goed gemikte mouwvegen….Of een trap onder het katholiekste deel van zijn onderste vanachter….U weet wel, dat zelfstandig naamwoord dat Fiston De Gucht naar het containerpark had willen brengen.

Pssst III

Voor ik het vergeet, Meneer Pastoor van het Finistère-kerje, ooit uitbundig gerestaureerd door een verfranste Vlaming en goede client van mij, veel te vroeg gestorven, Meneer Pastoor dus, maar U zult liever Staf horen, denk ik, heeft U al de laatste bevolkings-statistieken gezien van de Hoofdstad? Meer dan 40% zijn niet-belgen, alla, volgns ’t Pallieterke, dat ik meer geneigd ben te geloven dan Uw partijgenoten. Onder ons gezegd en gezwegen Meneer Pastoor, dan weet U toch dat binnen maximum 10 jaar jullie daar in BruxSSel democratisch zullen weg-gestemd worden! Dat het er dik in zit, dat Uw mooie kerkje dan niet meer Finistère zal heten, maar Fini-kerkje yout-court, en dat het op zijn mooie torentje (straatkant, een beetje ongemakkelijk half op het voetpad) een Halve Maan zal dragen…Maar misschien hebt U al een contract op zak, dat U daar Immam moogt worden?
Dan weet U ook, dat het met kritiek zal moeten gedaan zijn, Eerwaarde! Met God kunt U de zot houden – maar met de Profeet?

Geen opmerkingen: