maandag 25 januari 2010

MOHBAMA VERSUS DE BANKERS

.




.










MOHBAMA VERSUS DE BANKIERS

Obama bindt strijd aan met banken
• vrijdag 22 januari 2010


© MICHAEL REYNOLDS in DS
NEW YORK (REUTERS, AP) - Obama wil 'roekeloos gedrag' aan banden leggen. De beleggers reageren negatief

De beurs van Wall Street heeft gisteren een forse tik geïncasseerd nadat president Barack Obama bekendmaakte dat hij het bancair systeem wil aanpassen. De Dow Jones-index stond op een bepaald moment meer dan 2 procent in de min. Sommige banken daalden meer dan 5 procent.

Obama kondigde maatregelen aan die ertoe moeten leiden dat banken beperkt blijven in omvang. Ook wil hij tegengaan dat banken veel risico nemen door voor eigen rekening speculatieve transacties uit te voeren. Deze zogenaamde 'proprietary trading' is bij veel banken een belangrijke winstbron.

Obama toonde zich tijdens zijn toespraak in het Witte Huis bijzonder combattief. 'Als die lui willen vechten, dan ben ik klaar voor de strijd', zei hij, verwijzend naar de protesten die Wall Street heeft laten horen tegen de plannen om de bewegingsvrijheid van de banken in te perken. 'Als je ziet hoe de financiële sector zich bezighoudt met roekeloze speculatie en het verbergen van onderliggende risico's, alleen maar om een paar mensen obscene hoeveelheden geld te laten verdienen en geen waarde toe te voegen aan de economie, dan moet er iets veranderen', zei Obama in een interview met Time Magazine.

Het voorstel om 'proprietary trading' aan banden te leggen, is eigenlijk afkomstig van de voormalige president van de centrale bank, Paul Volcker. Het voorstel zou een onderscheid noodzakelijk maken tussen commerciële banken en zakenbanken. Dat onderscheid werd opgeheven toen tien jaar geleden de zogenaamde Glass-Steagall-wet (*) werd geschrapt. Die was er gekomen na de beurskrach van 1929.

Het onderscheid zou betekenen dat grote banken als Bank of America, Goldman Sachs en Citigroup hun werkwijze moeten aanpassen. De winst van bijna 5 miljard dollar die Goldman Sachs gisteren bekendmaakte (zie pagina E11), is voor een deel afkomstig van 'proprietary trading'.

Een ander voorstel is de omvang van banken te beperken door een plafond te zetten op de omvang van hun financieringsbronnen. Nu is er alleen een plafond op de deposito's, maar kunnen banken nog wel naar hartelust geld lenen om hun balans te vergroten. 'We mogen niet toestaan dat banken te ver afdwalen van hun basistaak: het bedienen van klanten.'


Boeketje Digitalis


(voor de uitvinders van het warm water)


Ik ben er nog altijd niet uit…Wat er gebeurt dezer dagen in de financiele wereld, stemt langs geen kanten overeen met de theorieën die heel mijn beroepsleven beheerst hebben. Goudreserves van de Nationale Banken? Foetsie! Balans-analyse? Spaarwezen!? Economische wetmatigheden? Marktposities? Zekerheden over bestaande wetten? Zelfs de militaire zaken volgen een nieuwe logica.
Logica?
Ik zie er geen, tenzij de logica van de impovisatie. Het best geïllustreerd door een Nobelprijs voor de Vrede, aan de President van de USA, elf (11) dagen na zijn eedaflegging.
Wacht eens : dat is het paard achter de wagen spannen – of bloemrijker gezegd; het hongerige paard de haver aanreiken door zijn staart op te heffen.
Improvisatie alom – zelfs in het land dat wil hebben dat iedereen ernaar opkijkt…
Amerika, het land van de Onbegrensde Mogelijkheden! Na de beurscrash van 1929 miek men goede wetten, zodat ‘het nooit meer kon gebeuren’’…..Dat werd dus de Glass-Steagall-wet (*), die roekeloos en speculatief gedrag van de bankwereld aan banden legde.
Maar eind 1999 denkt men, en deze keer zijn het de Republikeinen, dat het genoeg geweest is, en die Glass-Steagall-wet wordt bij het groot huisvuil gezet. En ziedaar, kort daarna zit het spel weer op de wagen…De banken hebben zich weer eens vergaloppeerd, en de akelige dagen van 1929 zijn daar terug. Ha Ja, en daar springt de Messias op zijn paard : re-enact die wet! Niet moeilijker dan dat!
Samengevat: Pinda-boer Jimmy Carter en de Democraten regelen de National Reinvestment Act, waarbij risicovolle hypotheken m o e t e n worden toegestaan, aan iedereen die er om vraagt, zelfs als bewezen is dat de terugbetalingen zullen uitblijven. De Federal Reserve zal immers deze leningen gewoon overnemen, maar ondertussen zou ‘elke Amerikaan’ een eigendom bezitten….
Men moet, naast een domme kop, waarlijk linkx rood bloed in de aderen hebben, om zulke dwaasheden van staatswege te organiseren. De gevolgen zijn niet uitgebleven….
En dat is dan het land dat de pretentie heeft de wereld te beheersen! Het is volgens mij meer dan tijd, dat Europa de blikken richt naar de Russische Beer: dat is namelijk een werelddeel groter dan de USA, aan onze achterdeur, waar de kersen zoeter zullen smaken….Brengt men eventuele plannen in die richting nog niet in uitvoering (olie, afzetmarkten), men kan er minstens mee dreigen om Uncle Sam wat toegeeflijker te stemmen.

Enough is enough!

(*) Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall_Act

Geen opmerkingen: