donderdag 4 februari 2010

CONCENTRATIEKAMP TILBURG

.

















CONCENTRATIEKAMP TILBURG


De Vlaamse Liga voor de Mensenrechten bindt de koe de bel aan bindt de stier de horens op. Omgordt zich met het Zwaard der Gerechtigheid. Het tere plantje van de gedetineerde in het verre vreemde land dient gekoesterd en beschermd te worden. Geen tweede Auschwitz onder onze ogen!
Onder het motto ‘Ken Uw vrienden’ toch even op speurtocht geweest naar die luyden. Omdat ik vrees dat achter onderstaand bericht misschien wel voetangels, ja misschien zelf schietgeweren schuilen. En ik zou niet graag hebben dat aan één van de 500 ontheemden één haar gekrenkt worde.
Want zonder er veel van te begrijpen, heb ik gisteren de uitrusting van een eenmans-cel mèt bewoner kunnen bewonderen in het Journaal. Ziet er niet slecht uit. Die Nederlanders hebben een goede smaak voor hun gevangenissen. Zelfs meer dan in sommige gevallen voor hun eigen woning. Weeral een reden om vroeg of laat samen te gaan op staatsrechterlijk vlak. Onder het motto : wij lusten jullie bajes wel!
Prima kwaliteit! Mag ook wel, voor € 164 per dag, kost (haute cuisine?) en inwoon : nette omgeving, frisse lucht. Een natje en een droogje en, onze Noorderburen kennende, nog ‘ room for a Mercedes, for a pony and for a swimming pool’. Misschien zelfs voor een peeskamertje, zoals dat daar zo heet, voor gewenste regelmatige intimiteiten. Moest wel even slikken als ik aan onze laatste hotelkamer terugdacht, op onze verplichte verplaatsingen naar de Heimat. Zoiets zouden wij ons nooit kunnen veroorloven! Maar ja, wij zijn dan ook maar simpele vrije nog nooit ‘gepententiëerde’ vrije burgers! Een mens mag al eens dromen, hé…..
En dat alles wordt nu gecontroleerd zeg! Door ene Jos Vander Velpen, Voorzitter van dat Liga-dinges. Zal waarschijnlijk een serieuze hap kosten in hun VZW-subsidie-budget. Het zit er zelfs dik in, dat die Velpen-Meneer al die tijd dat hij in Tilburg moet zijn voor zijn zaken, samen met zijn delegatie, tolken, secretaressen en chauffeurs) niet in het gevang zal overnachten. Hij zal waarschijnlijk elders logies vinden voor een veelvoud van de dagprijs van een bajes-kostganger. Moet kunnen. Een goede fles en vrolijk gezelschap om iedere dag af te sluiten, dat is het minste wat kan. Niet iedere dag zitten Uw kostgzngers in het buitenland.
En of die Hollanders er donder kunnen op zeggen, dat er klachten komen! Zo is er geen openlucht-zwembad en mogen de kostgangers niet, wanneer ze willen, bij elkaar gaan buurten. Is er erk voorzien? Is de verloning goed? Zijn de werkuren aangepast aan het dagelijks wisseldn humeur? De deuren zullen gesloten blijven en de omheining is veel te hoog. Zal er wel voldoende aandacht gegeven worden aan de inter-persoonlijke relaties? Is er room-service? Mag er gerookt worden? Wat aangaande wiet? Hoe zit het met de wekelijkse bevoorrading in hard drugs? Hoeveel ontsnappingen zijn voorzien? Per week? Per maand? Per jaar?
Zoals U ziet, buiten de problematiek die in Knack wordt opgesomd, is er werk aan de winkel!

Vlaamse Liga voor Mensenrechten naar Tilburg
03/02/2010 16:38 in Knack



De Vlaamse Liga voor Mensenrechten gaat een rapport opstellen over de transfer van gevangenen naar Tilburg.
Het kabinet van Justitie heeft beslist om 500 Belgische gedetineerden naar de gevangenis van Tilburg over te plaatsen wegens de overbevolking in de Belgische strafinrichtingen.
De Franstalige Liga voor Mensenrechten maakte dinsdag bekend bij het Grondwettelijk Hof bezwaar te zullen aantekenen tegen de overplaatsing.
De Vlaamse Liga wil eerst kijken of de overgeplaatste gevangenen daar kunnen voortwerken aan een mogelijke reïntegratie in de samenleving.
Voor zowel de Franstalige als de Nederlandstalige Liga voor Mensenrechten is de afstand het grote struikelblok. De sociale banden met de familie en het overleg tussen advocaat en gedetineerde worden daardoor bemoeilijkt.
Jos Vander Velpen, voorzitter van de Vlaamse Liga voor Mensenrechten, zegt dat de tragere dossierverwerking als gevolg van de transfer de reclassering zal vertragen.
Bovendien is het de eerste keer dat een transfer van gedetineerden naar het buitenland gebeurt.
Niet alleen vrijwilligers
Het oorspronkelijke idee om enkel vrijwilligers naar Tilburg te sturen zou aangepast worden.
Volgens Vander Velpen wil minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) ook verplichte transfers. Dat is een belangrijk argument voor de Vlaamse Liga voor Mensenrechten om de transfers ter discussie te stellen.
'Het repressieve klimaat dat heerst in België negeert de negatieve effecten van gevangenis en gevangenisstraf', zegt Jos Vander Velpen.
Voor Vander Velpen zijn 'het overmatig gebruik van voorlopige hechtenis' en 'het mythisch geloof in de heilzame effecten van de gevangenis en de gevangenisstraf' de oorzaken van de overbevolking in Belgische gevangenissen.
Het minder repressieve optreden binnen het Nederlandse rechtssysteem, met andere woorden het gebruik van andere methodes voor het heropvoeden van hen die een delict hebben gepleegd, maakt dat er in Nederland cellen vrij zijn.
De Vlaamse Liga plant haar bezoek aan de Tilburgse gevangenis en bijhorend onderzoeksrapport over anderhalve maand. De Ligamedewerkers zullen spreken met alle betrokken partijen om een objectief rapport te kunnen opstellen.
(Laurens Jans)

Pssst
Het verzamelwoord LIGA is een veelkoppig ding met wortels in de Oudheid. Zou mij niet verwonderen als voor hun logo nooit gedacht werd aan de Latijnse term fasces cum securibus, het Oud-Romeinse symbool van autoriteit (een bundel roeden om een bijl heen, waarvan het blad uitsteekt) en het recht om straf uit te delen. Per slot van rekening is de Vaderlandse leuze : ‘L’Union fait la Force’.

Geen opmerkingen: