donderdag 4 februari 2010

HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL

.



















HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL



Dubai
Aan de vruchten herkent men de boom…
zelfs aan een palmboom in volle zee




Waarom moet de mens altijd eerst voelen, voor hij hoort?
Met slijk der aarde (!) nieuwe werelden in elkaar frutselen : voor wie het wilde lezen, het stond al bijna 8.000 jaar in de Bijbel: door hoogmoed aangetast, bouwde men een toren die tot in de hemel zou reiken. Maar de bouwers verstonden na verloop van tijd zelfs elkaars taal niet meer. De bouw werd uiteindelijk verlaten en niemand weet nog waar hij ooit heeft gestaan.
Och! Het was te mooi om waar te zijn….Voorbehouden aan de allerrijksten ter wereld. Wonen op een palmblad onder de Zuiderse zon, met aan de gezichtseinder wolkenkrabbers waar zelfs Amerika de duimen moest voor leggen. Men kon er hele werelddelen uit kopen, een Engeland in eigendom hebben, of zelfs heel China..uiteraard omringd door water en eeuwigheid. Miniatuur, uiteraard, want de wereldbol echt verbeteren, daar was men nog niet aan toe. Er werd, zei men, aan gewerkt….Er moesten zelfs nieuwe Profeten komen, en een nieuwe God!
Meisjes en Jongens, dat is wat met die goden! Eerst was er (Hij is er nog steeds!) Jahweh, de God van het Joodse Volk, door ons overgenomen, die eigenlijk al door Baäl en Isis en nog een dozijn andere goden was voorafgegaan. Toen kwam Zeus, die eigenlijk Jupiter bleek te zijn. Eindelijk kwam onze Lieve Heer, juist op tijd in ’t Jaar NUL van onze jaartelling. Louter uit afgunst dacht precies 623 jaar later een gefrustreerde zonderling in Medina, dat hij beter wist. Om zeker te zijn, dat er nooit nog een matriarchale wereld zou komen, installeerde hij zijn medemens, de vrouw, op een onmogelijk lage plaats, naast de slaven en de lastdieren. Onze Lieve Heer, na verloop van tijd alleen nog de Goedheid ipv de Godheid in persoon, ging elders op zoek naar sympathie. Hij liet zijn goede oude Avondland over aan de nieuwkomers, die buik vooruit, de verovering hadden ingezet.
Olie was de laatste vinding der godenwereld.
Tot het hele zootje de zoveelste incarnatie bleek te zijn van Het Gouden Kalf…Zie Exodus. Sic transit gloria mundi…..Alles terug naar af, en wij op zoek naar windmolens en paardenkracht. Misschien zelfs naar ezelsdracht….
Of…zou het kunnen dat die verdomde Yankees van uit de lucht de arme Arabier een kool willen stoven?! Dat de hele zaak een de Nul-operatie is en er niet goed gebaggerd werd? Of – zijn de bagger-facturen niet bijtijds betaald, werden de werken stil gelegd en heeft de natuur haar rechten heroverd?....Wie het weet, spreke!
Laat ondergetekende midderwijl zich in gedachten ietwat verpozen in het mulle zeezand, materie waaruit de ganse globe is opgebouwd, en in stand gehouden door de Grote Ciment-maker…..

De ondergang van Dubai: wereldbol zinkt terug in zee

De wereldkaart van Dubai moest een spektakelstukje worden voor de kust van het nieuwe 'paradijs'. De eilandjes werden naar het voorbeeld van andere eilanden door de mens opgepompt. Maar de laatste tijd zou de wereldbol langzaam terug in zee zinken. Het einde van de wereld? Of het einde van Dubai?
Dubai komt de laatste jaren steeds vaker negatief in het nieuws. De weinig milieuvriendelijke manier waarop de stad in een oogwenk werd opgericht, riep uiteenlopende meningen op. In 2003 moest een nieuw project het stokpaardje van Dubai worden. Nieuwe eilanden zouden vanuit de lucht de vorm van een wereldkaart vormen. De 300 eilanden zouden enkel voor de allerrijksten van onze aardbol bedoeld zijn. Zo dachten Angelina Jolie en Brad Pitt er zelfs aan om Ethiopië te kopen.

Het werk ligt intussen al een tijdje stil en op de website van het project dateert de laatste update al van 1 oktober 2008. Eind vorig jaar vroeg het bedrijf achter het project bovendien om uitstel om schulden ter waarde van 26 miljard dollar te betalen. Officieel is het project echter gewoon uitgesteld. Eilanden bewegen naar elkaar toe en zouden wegzinken.

De fel vervormde wereldbol werd in januari ontdekt door een astronaut die aan boord van het ISS een foto nam. Ook in de rest van Dubai gaat het door de economische crisis een stuk minder goed. (gb)

Geen opmerkingen: