dinsdag 9 februari 2010

"k GA 't ZEGGEN WALTER

.





.
















‘K GA ’T ZEGGEN WALTER

Leyla en Chiara

Vlaanderen kampt met een reusachtig tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, maar puike studenten in die richtingen kunnen vaak niet aan hun verplichte stage beginnen om hun diploma te behalen. Omdat ze een hoofddoek dragen. Dus omdat ze vrouw zijn en tegelijk ook moslima.

Officieel is er in Vlaanderen haast niemand racistisch - zelfs het VB vond zijn veroordeling onterecht. In de praktijk pikken zowel christelijke als vrijzinnige besturen van instelling zus of instituut zo niet dat er zich een jongedame met hoofddoek aandient. In theorie zijn 'we' ervoor dat er in Vlaanderen moslima's wonen en werken, maar in de praktijk vinden we eigenlijk niet dat ze zich als zodanig mogen uiten.

En dan gaat het niet over integristen en hun boerka's. Om dat hatelijke en discriminerende textiel te verbieden is er zelfs geen speciale wet nodig: een consequente toepassing van het gemiddelde politiereglement volstaat. Behalve bij enkele lucide politieke geesten. Ze zetelen wel in het parlement, maar hebben niet het verstand noch de volharding om zich de dossiers eigen te maken die er écht toedoen: de begroting, de staatsschuld, de manke werking van financiën, een modernisering van de sociale zekerheid, een verstandige staatshervorming, noem maar op. En dus zorgen ze ervoor dat 'de hoofddoek' een probleem wordt.

Het is er geen: wie houdt zich in deze tolerante tijden nog bezig wat iemand op zijn hoofd zet, in zijn enkel laat tatoeëren of in zijn geslacht laat piercen? Dat is ieders vrije keuze. Behalve als je moslim bent, van een eerder strakke strekking. Equivalent Léonard, zeg maar. Dan mag je als aspirant-verpleegster geen hoofddoekje meer dragen. Het zou 'onhygiënisch' zijn. Nochtans dragen slagers, bakkers en chirurgen verplicht haarnetjes, precies omdat ze hygiënisch zijn. Het is dus een nepargument.

Scholen en ziekenhuizen die zo'n ban uitspreken, hebben niets tegen hoofddoeken, maar tegen de moslima's eronder. Liever minder zorg, dus liever een slechte zorg, dan dat een meisje van zichtbare Turkse of Marokkaanse afkomst die levert. Meer dan twintig sollicitaties schreef zo'n moslimstudente en amper één antwoord kwam er. Zomaar. Of juist niet zomaar. Alleen omdat ze Leyla heet en geen schone Vlaamse naam draagt als Shana, Chloë of Chiara. Ach ach.
Walter Pauli in De Morgen


Walterke, mag ik het zeggen?

Gij weet even goed als ik, zoals iedereen het weet, dat onze, ja onze wat? – ik zal maar zeggen onze afstandelijkheid tegenover vreemd-aandoende kledij niet zozeer tegen die kledij als dusdanig is, maar tegen waarvoor die staat. We zien overal in de landen waar de Islam verder is doorgedrongen dan bij ons, dat na de hoofddoek, de burka is gekomen, en de niqab. Zo heb ik in sé ook niets tegen bivak-mutsen..
Want met die kledij, komen ook verdoken zaken, zoals de zeden en de gewoonten mee. Die horen hier niet thuis maar in de woestijn. Aparte gebedsruimten. Absolute gehoorzaamheid van de vouw aan de man.
Ziet U, Walterke-mijn, Uw gehoofddoekte Leyla, dat overigens best een aardig meisje kan zijn, al aan de intieme lichaamsverzorging van een bedlegerige man van het mannelijk geslacht? En Uw Mohammed, belast met gelijkaardige zorg aan het ziekbed van een vrouw? Ho, zegt U, gescheiden afdelingen!? Juist. En de dokters – als die Leyla heten, of Mohammed?
Kijk, Walterke, trek het probleem eens open. Ik denk dat in de landen van herkomst er voor al die verpleegkundigen die hier gevormd werden, meer dan werk genoeg is om daar aan de slag te kunnen. Dàt zou nog eens ontwikkelings-samenwerking zijn! Eenmaal opgeleid (en met een Westers laagje vernis boven-op) hun eigen volk verheffen en helpen, zodat die niet van zwarte armoede vergaan…Ziet U, meteen ook geen reden meer om naar hier af te zakken! Neem nog maar het probleem van de hygiëne, meestal een nobele onbekende in die landen. Geboorte-beperking onder deskundige begeleiding…Aids-preventie…
Ja, ik weet dat in veel van die thuislanden de Leyla’s binnenshuis dienen te blijven, zeker niet alleen op straat mogen komen zonder een pak huiselijke rammel te genieten, maar zou dat geen reden zijn om het minstens te proberen?
Maar ergens hebt U gelijk: deze lastige beroepen geraken onvoldoende ingevuld. Ziet U bijgevolg geen arbeids-potentieel in de werklozen-statistieken? Een beetje herscholing, een beetje goede wil, en vooral heel wat minder mogelijkheden op een royale levensfeer op kosten van ’t Gemeen…..
À propos, wilt U eens Uw licht laten schijnen op volgend enigma : opleidingen te kust en te keur, meer dan voldoende in aantal – torenhoge werkloosheid – de posten geraken niet opgevuld….en het enig beletsel zou de hoofddoek zijn…. Dat gelooft U toch zelf niet!
Ik zal ’t U zeggen, Walter! U moet niet hoger mikken, U moet lager mikken! Doe eens een oproep in Uw gazetteke, om bij de geboorte die vreemde namen bij de burgerlijke stand achterwege te laten. Oei! Oei! Het bliksemt al van uit de thuislanden….En als Charlottke, of Aurelieke, bruin, fris en olijk jong ding, of Guidoke, een flinke gebronsde jonge god, zich dan bij Moeder Overste komt aanbieden voor die openstaande betrekking, met het juiste diploma (Aai, weeral een probleem?) dan zal het die Moeder Overste een worst wezen voor welke God er thuis een kaarsje brandt. Maar als de verloofde van dat Charlotje, al na een paar weken aan de poort staat te wachten met een harde blik in zijn ogen naar haar mannelijke collega, met het vlindermes trekkensgereed in zijn broekzak… Ja dan vrees ik voor de gevolgen.

Ziet U, Walterke, vooraleer U iemand op een fiets wil zetten, moet die eerst hebben leren fietsen….

Geen opmerkingen: