vrijdag 12 februari 2010

LAURETTE EN MOHBAMA EEN KOPPEL ?
.




















LAURETTE EN MOHBAMA EEN KOPPEL ?




Met wie men verkeert
Wordt men vereerd


De machtigste vrouw van Vlaanderen laat weer over (niet van, zo slim is ze wel) zich spreken.
Waarlijk, alle belgicisten zouden, in afwachting dat ze een standbeeld – bij leven – voor haar oprichten, in processie moeten optrekken naar haar woonplaats. Liefst iedereen drager van vele giften (geschenken!) als daar zijn pakken en bakken vol met Euro’s, vino bianco voor l’ami Papa Michel, maar vooral veel geest verruimende middelen uit Marokko.
Afkomstig uit JEUK (Limburg) is vader Gaston rijk geworden gewoon door bier te verkopen aan het arme Waalse prolitariaat. Nu daar in de hoogovens geen werk meer is, is er ook geen fortuin meer te maken met het verkopen van bier. Daarom heeft dochterke Lauretteke de weg ingeslagen, neen, niet van het parlement, maar van ’t gouvernement. Veel verschil met de werkwijze van haar Papa is dat niet. Gewoon omhoog klimmen, altijd hoger op, langs de ruggen van de arme man. En wie is daar beter voor geschikt dan de Vlaming! Wie kan het beter weten dan zij, want zij is er zelf ook ene. Maar dan ene van de slechtst mogelijke soort.
Als Vlaanderen ooit verlost wil geraken van zijn ketenen, moet het zien af te geraken van die vogelschrik. Is volgens mij het geknipte onderwerp voor de volgende verkiezings-campagne van het Vlaams Blok/Belang. Op de affiche een zwarte reuzen-gier met Onkelinx-kop uit een magere lange hals, die in haar klauwen de Opel-fabrieken en Janssens Pharmaceutica wegsleept. Tekst-balonnetje : ‘Volare’, met (*) voor de vertaling: volare wil zeggen vliegen, voler, maar ook stelen( voler)
Toch curieus hoe de Franse taal voor twee verschillende begrippen maar één woord heeft! Iets dergelijks was mij al opgevallen in Italië. Daar heeft men maar één woord voor horen, zien voelen : sentire, wat de zaken voor ons wel enigszins compliceert….Maar zintuiglijke waarnemingen zijn nog niet hetzelfde als stelen en vliegen in één woord….
VS bespelen ‘machtige' Onkelinx
BRUSSEL - De Amerikaanse ambassadeur in België wil dat vicepremier Onkelinx de regering overhaalt om meer manschappen naar Afghanistan te sturen. ‘Zij kan bijdragen om de wereld ethisch te verbeteren.'
Van onze redactrice

De Amerikaanse ambassadeur, Howard Gutman, deed gisteren in een Brusselse zakenclub een expliciete oproep aan de PS-politica en vicepremier Laurette Onkelinx om het voortouw te nemen en haar coalitiepartners te overtuigen om meer steun te geven aan het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama in Afghanistan en Guantanamo. ‘Na mijn president zou zij de machtigste persoon ter wereld kunnen worden', stelde hij.

Gutman vraagt dat België dertig tot vijftig politietrainers en vijftig tot honderd twintig extra militairen naar Afghanistan stuurt. Hij zegt paaiend dat als een klein land als België zo'n inspanning levert, de internationale gemeenschap onder de indruk zal zijn.

Voorts stuurt hij eropaan dat België twee tot drie terreurverdachten opneemt die jarenlang in de gevangenis op Guantanamo hebben gezeten. Tot nog toe heeft al één oud-gedetineerde van Guantanamo onderdak gevonden in België. Zolang de internationale gemeenschap niet bereid is om ex-gevangenen op te nemen die niet zijn veroordeeld, kan Guantanamo niet sluiten.

Ambassadeur Gutman stelt de vraag expliciet aan Laurette Onkelinx. Zij zou kunnen bijdragen om de wereld ethisch te verbeteren, zegt Gutman. ‘Als Onkelinx, als een gedreven Franstalige socialist, een stap voorwaarts zou doen, wie zou dan niet volgen in België?', vraagt hij zich af.

Hoewel de Amerikaanse ambassadeur in zijn speech meerdere politici aansprak, is het opvallend dat hij zich vooral tot minister Onkelinx en de PS richtte. Volgens sommige bronnen is het de PS-politica die in de besluitvorming over extra troepen voor Afghanistan dwarsligt. Waar de andere partijen neutraal of gematigd positief zouden zijn, zou Onkelinx niet willen dat België meer militairen stuurt. Is de ambassadeur zo goed ingelicht dat hij daarom de PS-politica het hof maakt? Het komt zelden voor dat een buitenlandse ambassadeur zich zo ver waagt in de machtsverhoudingen tussen nationale politici.

De PS is vereerd met de aandacht die ze krijgt. De woordvoerder van de partij, Emmanuel Foulon, zegt dat minister Onkelinx het op persoonlijk vlak goed kan vinden met ambassadeur Gutman, maar dat zijn wensen over het Belgisch beleid geen invloed mogen uitoefenen op het beleid van de regering.

Premier Yves Leterme herinnerde Gutman er fijntjes aan dat de rolverdeling tussen de ambassadeur en de regering duidelijk is. ‘Hij (Gutman) heeft het recht voorstellen te doen. Maar het is de Belgische regering die beslist, in samenspraak met de inzichten van de meerderheid van het parlement.'

Ook Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de Navo, richtte gisteren een vraag aan ons land. Hij vroeg minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) te bekijken of België niet meer kan doen in de opleiding van Afghaanse veiligheidstroepen. Dezelfde vraag is trouwens gesteld aan alle landen die meedoen aan de Isaf-operatie in Afghanistan.

Bron De Standaard

Geen opmerkingen: