maandag 15 februari 2010

LIEGEBEEST IN PARIJS

.






















LIEGEBEEST IN PARIJS




Wat baten kaars en (nieuwe) bril
Als den uil niet zien en wil.


Il aime la France…als geode belg - Il aime le Français als goeie Strop -. Seulement, hij heeft zich dze keer deerlijk mispakt….
Na een vurige liefdesverklaring, had hij, de Don Quichotte, in al de hoogmoed aanwezig in zijn genen, gemeend het voorwerp van zijn adoratie te moeten kapittelen. Op klassiek Linkx-Paarse wijze : ‘ik zien u geirne, gij moet mij ook geirne zien, of ‘k slaon op joen muile’….
Seulement…Dat ziet ge van hier, dat er in Parijs zou geluisterd worden naar ‘un petit belge’…
En dus, ten huize van het Liegebeest, geen vreugdevolle dagen, maar lange gezichten.
Wa ik denk? Hij ligt er, en hij ligt er goed! Voor goed!

Wat baten kaars en bril?

Hij heeft er, op z'n Antwerps gezegd, serieus zijn pikkels aan verbrand. Ik bedoel Guy Verhofstadt, die deze week in Le Monde de Franse politieke en maatschappelijke wereld de les kwam lezen in een opiniestuk waarin hij hen verweet dat ze zoveel aandacht besteden aan een debat over (culturele) identiteit. Volgens de betweter uit Gent (en Toscanië en de Opaalkust) is zo'n debat niet waard dat er tijd aan wordt besteed, want het is alleen maar afkomstig van en dienstig voor "extreem-rechts". En hij verweet Frankrijk dat het achterlijk was in plaats van intellectueel progressief zoals het altijd is geweest.
Niet dat Frankrijk lang wakker van lag van Verhofstadts gekwebbel maar desgevraagd zei zelfs de progressieve Kouchner dat Verhofstadt "gek" is. Vlaanderen weet al langer dat de preekheer van de Verenigde Staten van Europa bezeten is door de gekte van iedere volle-gas-fanaticus. Nu weet Parijs het dus ook.
Het is wellicht nog steeds terecht te stellen dat Frankrijk nog altijd intellectueel vooruitloopt. Dat een debat over identiteit (wie zijn wij, wat zijn wij en wat zijn onze gemeenschappelijke waarden nog) onvermijdelijk is. Als Europa in de wereld opnieuw iets wil betekenen en de zo veel besproken "nieuwe uitdagingen" wil aangaan, is dat debat over identiteit misschien (of heel zeker) dringender dan allerlei pleidooien voor een Europa dat in de ogen van Verhofstadt weinig meer schijnt te zijn dan méér (Europese) belastingen voor een futloze en droomloze remake van Vrhfstdts Belgique à Papa. Het Europa van Verhofstadt lijkt op het uitbrandende lege wrak van de Hindenburg op Lakehurst. Het is zonder twijfel veel progressiever om - zoals Frankrijk - een debat te voeren over onze identiteit. Dat zulk een debat reeds twintig jaar geleden werd gevraagd en gevoerd door mensen die "extreem-rechts" werden genoemd, neemt allerminst weg dat het een centrumdebat om niet te zeggen centraal debat is geworden. Tot spijt van wie 't benijdt. Het is een beetje zoals Kuregem. Ofwel erkent men dat "extreem-rechts" twintig jaar geleden reeds gelijk had en nu ten aanschouwe van iedereen volop gelijk krijgt. Ofwel sluit men de ogen, zoals Verhofstadt nu al tien jaar doet. Jammer van die nieuwe modebril alweer. Want wat baten kaars en bril, als het Gentse genie niet zien en wil ...

Gerolf Annemans

Geen opmerkingen: