vrijdag 5 februari 2010

RARE KRONKELS VOOR VEEL GELD

.



















RARE KRONKELS VOOR VEEL GELD




Gods wegen zijn wonderbaar, zei vroeger de Pastoor. En hij liet daarop gewoonlijk volgen ‘God zal ’t U lonen’ toen hij op zijn jaarlijkse ronde voor ‘Sint Pieters Penning’ bij ons Moeder was komen binnenvallen. Dat zijn beelden uit voorhistorische tijden, toen de Muzelmannen alleen maar in de Vaderlandsche Geschiedenisbokjes voorkwamen. En onze Kruisvaders als ‘Moren-doders’ in diezelfde boekjes bekend stonden…Nu zie ik dat God van kamp is gewisseld, maar geld moet er nog altijd tegen aan gegooid worden….Nu komt men het niet meer bedelen bij een arme weduwe, maar wordt het met bakken uitgestrooid over de hoofden en voor de voeten van vreemdelingen. Lijk er vroeger geurige rozenblaadjes gestrooid werden, voor de voeten van het Allerheiligste, toen de processie uitging…
Ja, ik weet maar al te goed dat ‘Kerkfabrieken’ ook een substantieel graantje meepikken uit de Staatsruif, zeer tot ongenoegen van al de Linkxen en onkerkelijken in al die besturen. Is dat de reden waarom er nu aan de concurrentie ook van dat staats-manna wordt toebedeeld?
Kijk, voor mij liggen de zaken heel simpel. Waren de onmetelijke en niet te bevatten eigendommen van de Kerk na de Franse Revolutie niet in beslag genomen, dan was de Kerk nu waarschijnlijk de grootste landeigenaar-bankier van het hele land geweest. Zelfs wel veel rijker dan het land zelf, dat van veel recentere datum is. Trouwens, stap per stap groeit die rijkdom weer aan. Voornamelijk door legaten en schenkingen. Daar is niet geheimzinnigs aan, want ieder jaar opnieuw worden de rekeningen zorgvuldig uitgepluisd door de Staat…Zonder al te diep op deze materie in te gaan (waartoe ik trouwens niet bevoegd ben) kan ik nog vertellen dat er ooit tussen de Kerk en Napoleon Bonaparte een concordaat werd gesloten. De diefstal werd geïnstitutionaliseerd en de kerkbedienaars zouden ten laste van de Schatkist komen. Een Truuk van Luie Charel, als U het mij vraagt, want dat is iemand morgen betalen met geld dat vandaag gestolen werd. Typisch voor franscouillonse onderhandelaars! Een beetje dezelfde truuk als bij het Verdrag na de Slag van 1307 op de Pevelenberg. Daar werd een bedrag ingeschreven, dat de Vlamingen moesten betalen, maar de Franse Koning hervormde nadien zijn muntstelsel, waarbij 10 Fr.Goudfranken ineens gelijk waren aan 1 Fr. Goudfrank. Maar het overeengekomen bedrag van het contract, in oude franken, bleef behouden, zodat de Vlamingen 10 keer meer dienden te betalen. Waar denkt U dat de PS en alle andere franscouillons anders hun staatsmanskunst vandaan hebben?
En nu komt er (weer eens) een vreemde eend in de bijt – en met de opbrengst van dezelfde (vroegere) diefstal onderhoudt men nu volksvreemde culturen…Die zouden tenminste voor zichzelf moeten zorgen! In hun thuislanden zijn er olie-dollars genoeg!
Het klopt allemaal niet meer! Er was hier een eredienst, er waren er zelfs meerdere, en iedereen was tevreden. De zaken gingen toen ineens minder goed, de mensen hadden door de welstand de Kerken niet meer nodig, en nu hangt men het hekken naar de nieuwe wind!
Wat mij dwars zit, is dat bepaalde van die ‘eredienst-gevallen’ door de mand zijn kunnen vallen als extremistisch, te bedreigend, zeg maar terroristisch. Andere dan weer niet, waarschijnlijk omdat men het met Ooosterse geslepenheid, beter kan inkleden. Zodat het vermoeden blijft – en toch blijft de Overheid naïef-weg de ogen sluiten! Nu zullen die Muzeldingen doen lijk stoute mama’s-kindjes : ze grijpen naar iets wat verboden is, maar met de oogjes toe doen ze gewoon verder.
Nu lees ik dat ze in 2010 mooiere dossiers zullen kunnen indienen. Mooier en beter papier, dat is zeker. Maar we weten toch allemaal dat papier verduldig is!
Als er om te beginnen eens geëist werd dat er in die ‘gebedshuizen’ alleen Nederlands (of Frans) mag gesproken worden, zodat de openheid niet alleen meer op papier staat, maar ook controleerbaar is. Maar slim dat die Muzeldinges zijn! In hun gebedshuizen kan geen ongelovige een voet binnenzetten! De Staatsvuiligheid moet dus aan de buitendeuren staan luistervinken. Naar ‘opwindende’ Arabische preken door Immams die geen woord Nederlands spreken….
Tweede eis zou kunnen zijn, (denk aan de kosten van verlichting en verwarming) dat er geen aparte gebedsruimten mogen zijn voor mannen en vrouwen. Doe zoals de R.K. vroeger deden, om de pomperijen des Duivels zoveel mogelijk te vermijden: vrouwen links, manen rechts. Want inderdaad ik zie ook niet goed hoe dat gemengd geknield zou velopen. Gegeven dat de meeste Muzelmannen losse handjes zouden hebben! Ik zie ze al zitten, met hun neus op 30 cm van die blote verlokkelijke vrouwenvoetjes van de voorliggende rij…Voorliggend, inderdaad! Voorhoofd ten gronde, achterwerk uitnodigend omhoog….
Kunnen ze trouwens die woestijn-manieren van over de grond dweilen niet een beetje achterwege laten? Waarom worden er geen stoelen gebruikt? Die moeten, tweedehands, voor een habbekrats te kopen zijn bij elke kerkfabriek!
En als ik er verder op doordenk : moeten die Muzelmannen werkelijk hun eigen gebedshuizen hebben? Onze kerken zijn zo goed als leeg, en over het tijdsgebruik kan onderhandeld worden. Zij de vrijdag namiddag, en wij de zondag voormiddag : we moeten elkaar niet eens voor de voeten lopen. Zijn meteen alle problemen over minaretten opgelost! De infrastructuur kan gedeeld worden. De kosten evenredig gespreid op basis van het aantal kerkgangers….En, op godsdienstig vlak, wordt toch altijd gezegd dat we dezelfde God-Allah aanbidden!? De God van Abraham, Isaac en David!? Komaan zeg, een beetje goede wil! Denk ook een beetje aan de slechte tijd en bespaar waar het kan!
Ach ja! Al die ‘afgodenbeelden’ in onze Rooms Katholieke kerken! Die zouden vloeken met hun heilige Koraan!
Een beetje goede wil langs weerskanten, hé! De meeste heiligen hebben afgedaan. Hun beeltenissen mogen dus ge-archiveerd worden. Wie overblijft, gaat achter een soort ‘icanostase’ zoals in de Orthodoxe kerken : is alleen te bedtreden door ingewijden. Aan muzelmannen wordt uitgelegd, dat de overgebleven afbeeldingen de herinnering zijn aan goede vrienden. Zij mogen zogezegd geen afbeeldingen of schilderijen maken of hebben. Dat wil dus zeggen, dat geen enkele Moslim foto’s mag maken? Flauwekul, ja!
Nu ik het goed en wel doorzie : die subsidies van moskeeën is zuiver weggesmeten geld! Afschaffen dus, ’t Is slechte tijd voor iedereen – en “à la guerre comme à la guerre’, hé. En wie ’t hem niet aanstaat, daar is ’t gat van de timmerman!


Psst
Eerst had ik gedacht van de symbolen ook onderling inwisselbaar voor te stellen. Een Arabische Halve Maan waarin een Kruis staat geplant. Maar dat is geen gezicht. We zullen moeten kiezen of delen! Ik zal eens gaan neuzen in die oude vlasschuur-weverij-moskee in de Desselgemse Nieuwstraat. Wie weet kom ik daar geen oude bekende tegen, die mij eens binnenloodst in dat ‘gebedsjuis’….Sight seeing. Just for fun!



Moskeeën kregen 250.000 euro aan subsidies

Moskeeën in Vlaanderen hebben in 2009 in totaal 254.220 euro aan subsidies gekregen van de provincies. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA)op een vraag van parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang).
Erkende islamitische gemeenschappen kunnen bij het provinciebestuur een aanvraag voor subsidies indienen, wanneer zij in de problemen komen met hun financiering. Dat is het gevolg van een decreet over de financiering van erediensten uit 2004.
Van de in Vlaanderen zestien erkende moskeeën hebben er zes in het afgelopen jaar subsidies ontvangen. Naast twee moskeeën in Antwerpen gaat hem om islamitische geloofshuizen in Zolder, Hasselt, Diest en Desselgem.
De erkenning van de moskeeën volgt na overleg met de gemeentebesturen, de provincieraden en de Staatsveiligheid. Na overleg werden vier moskeeën, in Antwerpen, Berchem, Waregem en Kortrijk, niet erkend, omdat ze een ongunstig advies ontvingen.
In GVA

Geen opmerkingen: