zondag 7 maart 2010

DE LENTE IN LISSE (KEUKENHOF)

.






















Hoe zou ’t in Vlaanderen
Met de Lente zijn? Nog altijd
Maartse buien?



Hier in landelijk midden-Italië in onze tuin zijn de krokussen helemaal verdwenen. Jaar na jaar verminderden ze. Reden : onbekend. Yoy we ontdekt hebben dat ze blijkbaar een delicatesse zijn voor aardmuizen. De hyacinten doen het iets beter, waarschijnlijk omdat ze iets pittiger zijn van smaak voor deze ongenode gasten. De narcissen daarentegen deden het goed – tot onze honden ontdekten dat die bloemenbollen, eenmaal opgedolven (prima speurwerk!) prachtig waren om mee te spelen…En na het opdelven, maakten die ook zo geen afschuwelijk lawaai als die verraderlijke contactdraden van de alarm-installatie!

Aardmuizen…Je houdt het niet voor mogelijk! Maar ja, Italië op deze plaats zal voor hen zeker een eeuwenoud luilekkerland zijn….Geen wonder natuurlijk! De boomgaarden (druiven, olijven) worden naar verhouding zelden betreden. De natuur verricht haar werk zonder veel menselijke tussenkomsten…Alleen het hoogstnodige wordt gedaan, snoeien/oogsten en is aldus verre van de intensieve bedrijvigheid die we in Vlaanderen gewoon zijn. Een beetje Zuiders, laten we maar zeggen : ‘domani’ …Chemicaliën zijn hier uit den boze. Niet om milieu-technische redenen, maar gewoon uit principe. Uit bezorgdheid voor de natuur, van generatie naar generatie overgedragen. Het snoei-seinzoen is thans zo goed als achter de rug, en overal in de heuvels ziet met de rookkolommen ten hemel stijgen. Neen, Moe Vogels van Groen! komt er niet aan te pas. Maar O wee, als buurman ziet, dat er een paar plastic-flessen samen met Uw tuinafval zouden kunnen opgestookt worden! Dat is bijna slechter dan Uw medemens vermoorden! Mag niet! Slecht ‘per la terra’ (voor de grond) want die asse van hun vuurtjes : de beste mest voor hun wijngaarden! En ik denk : waarschijnlijk ook warm voor de aardmuizen-nestjes…Dat stoken duurt tot begin juni (toegelaten) maar is nadien, tot eind oktober totaal, maar dan ook totaal verboden. Wegens brandgevaar….

Tot zover de vlakke boventuin. Omdat we niet zouden vergeten dat Italië een bergachtig land is, ligt de rest van de tuin zo’n vijf meter lager. Maar door vele generaties hardwerkende boeren helemaal horizontaal gemaakt. Ha Ja! Want op sterk hellende oppervlakten krijgt het ‘hemelwater’ geen kans om in de grond te dringen. En het is er al zo droog! Daar kunnen de honden alleen samen met ons komen.…En daar staat alles in bloei, wat hoger mislukt is. Maar niet de trosjes krokussen, want ook daar is het terrein eigendom van de aardmuizen….

Dan dachten wij aan, bij het uitlaten van de hondjes, wat verderop in ons straatje, langs de verhoogde straatbermen, te bloeien moest staan, daar waar er sedert onheugelijke tijden (en met welke middelen?) aan nivellering werd gedaan. Om van de berghellingen min of meer horizontale velden te krijgen : waar zijn die mooie blauwe wilde irissen van vorige jaren naartoe? Tot we de omgewoelde aarde zagen, en de half naar beneden gehaalde helling…Wilde zwijnen, wist buurman! Tegen morgen zal hier alles weg zijn, want de zeugen zitten met jongen, deze tijd van het jaar….En hij toonde zijn fris omgeploegd en fijn gelegd aardappelveldje, amper zo grot als onze tuin…Gisteren moeizaam (met de hand) geplant zei hij…gedeeltelijk omgewoeld, en voor de rest kris-kras doorstrapt met sporen van dikke en vele kleine poot-afdrukken. Moeder zwijn op nachtelijke zoektocht naar voedsel…En hier, in dit natuurgebied, mag niet gejaagd worden, zelfs niet op een onschuldig konijntje…O Ja, wist buurman : Uw honden best niet los laten, maar aan de lijn. Als de ‘Forestale’ (de soort boswachters) moest zien dat een van hen losloopt, kost U dat op staande voet € 500,-, zelfs als het een keffertje is! Maar naar mijn aardappeloogst mag ik fluiten…

Toen dachten wij gelijk aan het algemeen rookverbod in de horeca : zelfde drastische boetes – en geloof me : er wordt alleen nog gerookt in de open lucht! – Protestloos! Kijk dus niet verwonderd, als de tafel naast U ineens leeg is, mat de dames-handtassen er bovenop…Effe gaan paffen….

Italië begin ons elke dag meer en meer aan te staan…ORDNUNG MUSS EIN !!!

En zo dachten wij : “Hoe zou ’t in Lisse zijn”….Moet nu ongeveer de tijd zijn..En jawel: zie http://www.keukenhof.nl/ : ze zijn er! Van 16 maart tot 16 mei…Daar zullen wel geen wilde zwijnen zijn, of aardmuizen. En ook geen 3 loslopende Duitse Herders….

Ik was in een ander leven in Lisse in 1968 (voorjaar) toen ons dochtertje amper een jaar oud was..Er bestaat ergens (waar?) een mooie foto, als ze opgetild wordt om te ruiken aan een laaghangende tak van een bloeiende kerselaar. Zou zij nog weten dat ze een paar dagen later op de rand van leven en dood had gezweefd, van de pneumonie die ze daar had opgelopen? Want het regende daar de ganse dag…

Toch kwam ik er gaarne nog eens….



Lente op zijn mooist!

Een ongekende rijkdom van spectaculaire bloemenpracht geplant in eindeloze variëteiten, afgewisseld met prachtige kunstwerken. Keukenhof is uniek, wereldberoemd en is een van de meest populaire bestemmingen in Nederland al vele jaren. En het is miljoenen malen gefotografeerd, meer dan elke andere locatie. Hetzelfde geldt ook voor de omliggende bollenvelden, natuurlijk.

Volgens Routeplanner: plan zonder autostraden (die zitten toch altijd potdicht!) en bij nader toezien op de landkaart nog korter en mooier via de ‘Deltawerken’ tot Den Haag….Veel plezier! Misschien zien we wel elkaar!

Vertrekadres: GENT
Bestemming: LISSE
Afstand: 229 km
Reistijd: 4 uur 30 min.
Voertuig: Auto
Prijs Super 95: 19.46 euro (6l/100km)
Prijs Diesel: 15.59 euro (6l/100km)

Geen opmerkingen: