maandag 15 maart 2010

DE MUUR VAN HADRIANUS

.





.















Over muren gesproken…
In welke richting zou
de Chinese Muur bedoeld
geweest zijn?
Om ontsnappen te beletten?
Waarschijnlijk niet….



Fakkelvuur verlicht Romeinse muur


In het noorden van Engeland is zaterdagavond de Muur van Hadrianus van kust tot kust verlicht. Langs de 135 kilometer lange muur van de Noordzee naar de Ierse Zee werden op vijfhonderd punten fakkels ontstoken.

De Muur van Hadrianus bleef zo een half uur verlicht.

De Romeinse keizer Hadrianus gaf in 122 het bevel tot de bouw van de muur om de Romeinse provincie Britannia te beschermen tegen de (volgens de Romeinen) barbaarse Picten in het huidige Schotland. De Muur van Hadrianus is een van de bekendste bezienswaardigheden van het Verenigd oninkrijk en het grootste
monument uit de klassieke oudheid in het noorden van Europa.

Vooral bij wandelaars is de muur erg in trek. De route langs de muur wordt jaarlijks door vele duizenden wandelfanaten gelopen.

De Muur van Hadrianus staat op de Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco. Groot-Brittannië staat dit jaar stil bij het vertrek van de Romeinen 1600 jaar geleden. De laatste Romeinse soldaten verlieten de provincie Britannia in 410 onder keizer Constantijn III.


Toelichting

We waren, ter gelegenheid van een rit naar Ciampino (achter of met vrienden en/of familie-leden die landen in/vertrekken uit Rome : we proberen zuinig om te springen met onze benzine!) doorgestoten naar TIVOLI, op zoek naar die fameuze villa D’ESTE, en de fantastische tuinen.

We waren er nog al eens gewest, bij regenweer, en ik had toen de gedachte voelen opkomen: ‘Whaw! Ik wou dat ik als Kardinaal geboren was in de jaren 1500, om hier zo op dat hoge balkon te kunnen staan, om de wereld aan mijn voeten te kunnen gadeslaan’ Onnodig naar nog mooier of nog beter, pf zelfs maar de hemel of zo, te verlangen : als het eten, en vooral de drank en niet te vergeten het bijhorende vrolijke gezelschap hier zo goddelijk is, als het kunstzinnig landschap rondom mij, zo ver mijn oog reikt : dan liever geen Paus in de kille Sint Pieter: ik verkies hier mijn voetjes onder tafel te kunnen steken.

“Kom”, trok mijn nuchtere wederhelft aan mijn mouw : “de mensen wachten” – en weg was de droom. Hier stond ik dan, uitgeschudde asiel-zoeker maar vooral tevreden rustvinder in een vreemd land. Zou een o zo christelijke boer (agrariër zegt men nu) in Vlaanderen in de jaren 1500 beseft hebben wat het katholiek geloof aan verschillende draagkracht-effecten kan hebben? De ene in een hemelse luxe, in kardinaals-purper, en de andere in lompen, achter zijn ploeg die door zijn vrouw wordt voort getrokken…Zou die Luther (1521) misschien door spionnen zijn ingelicht toen hij ‘Rome’ de hoer van Babylon noemde?

Eenmaal in Tivoli : we konden het geweten hebben : in het toeristen-seizoen blijf je weg van dergelijke plaatsen. Je geraakt er alleen aan dure (€ 8 à € 10,-) toegangs-tickets en da wordt je simpelweg gedragen tussen vreemde schouders en vreemde ellebogen, van aan de ingang tot buiten de uitgang. Wie ooit in Firenze is geweest, weet ik bedoel! Om nog maar te zwijgen van allerlei VIPS, of lange rangen schoolkinderen, die alles en iedereen doen wijken. Neen, Italia in de zomermaanden is alleen te pruimen ver van alle drukte. Gelukkig zijn er de dagen voor Pasen en na 15 augustus…

Het werd dus, ter plaatse in Tivoli, aan improvisatie doen. En zo kom ik ter zake bij de Muur van Adrianus, zonder H. Want een ‘akka’, de letter H, te moeten schrijven of uitspreken, is voor elke Italiaan reden om hem te doen lopen zo ver hij land ziet. Hospitaal wordt Ospedale, enz. Een vleiend gemak voor elk West Vlaming, die anders dikwijls overoop ligt en niet hoed wegkan met de aangeblazen H.

Adrianus, een der latere Romeinse Keizers, die maar keizer was van 117 tot 138, die man zou dit enorm complex (120 Ha) hier in die 21 jaar gebouwd hebben, buiten al zijn andere besognes? Niet te geloven!

We waren met 3, waarvan 2 zichtbaar op pensioen-leeftijd. Dus was er maar één kaartje te betalen. JaJa : Italia is al een eeuwigheid bezorgd voor zijn oudjes. Dateert nog uit de fascisten-tijd….Alle (de meeste?) openbaar kunstbezit is voor hen helemaal gratis toegankelijk! Je moet echter wel Italiaan of ‘resident’ zijn…Eigen volk eerst, dus!

Ten huize Adrianus moet het ook ‘Eigen Volk Eerst’ geweest zijn, want het geheel was/is ommuurd door middel van kunstzinnig metselwerk van maar liefst 5 Km…Al leert de geschiedenis ons, dat aangespoelde volkeren, vrijgevochten slaven, en ander klootjesvolk druk doende was de poten weg te zagen van onder het Grote Onoverwinnelijke Romeinse Rijk. Ziet U, er is niks nieuws op deze wereld…

Alles verkeert natuurlijk in ruïneuze staat. Half Rome werd in latere jaren verfraaid met alles wat niet te heet of te zwaar was om hier weg geroofd te worden. Bijna, zo te horen onder leiding van de Pausen zelf. Want het geheel was na Adrianus vervallen geraakt, en werd pas in de jaren 1500 weer bloot gelegd. Wat er te zien en te beleven valt echtyer, tart elke beschrijving. Villa Adriana is de bakermat van alle architectuur, zelfs tot op de huidige dag. Le Corbusier o.a. kwam hier inspiratie opdoen.

Maar wat vertel ik! Wikipedia weet het veel beter. Vooral veel precieser….
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_Adriana

Digitalia heeft alleen de 1400ste verjaardag van het bouwen van de Muur van Hadrianus in Engeland willen gebruiken, om aan te sluiten met de actualiteit. Er worden muren gebouwd met hetzelfde doel in Israël en er komt hoogst waarschijnlijk ook zo’n muur rond het Europees Centrum in BruSSel….Alle twee gebouwd met hetzelfde doel als de Romeinse Keizer in de Oudheid : Eigen Volk Eerst!

Bij mijn weten is er maar ooit één muur geweest met krek het omgekeerde doel (beletten dat het eigen volk uitbreekt) en dat was de Muur der Schande in Berlijn. Al weet ik niet hoe de muur in Brussel, als die er ooit komt, zou moeten genoemd worden. Ik zou het wèl weten, moest het Berlaimont-gebouw en omgeving herdoopt mogen worden tot ‘La Bastille’.

Als ik daarbij denk aan JLDH en Mangain, ben ik eerder geneigd die ganse olie-vlek op de landkaart die naam te geven. La Bastille Bruxelloise. Voor niemand hoeft daar een tekeningetje bij….


Pssst
Op een eeuwig zwijgen! Niet verder vertellen. “FEIND HöRT MIT“
De BNP (Britisch National Party) zou nu plannen hebben, om gans de Britse Eilandengroep met een muur te omringen. Een soort fire-wall, zeggen ze. Het is alleen niet duidelijk in welke richting die muur zou moeten werken : ‘the invaders’ zitten al binnen! Het enige politiek correcte antwoord is dus: ‘too little and too late’…Alleen een eventueel terugtrekken van de oorspronkelijke eilandbewoners achter de Muur van Hadrianus kan nog helpen
.

Geen opmerkingen: