maandag 8 maart 2010

DE SOSSEN HEBBEN (bijna) HET LICHT GEZIEN

.





















Even over het muurtje gekeken
bij de Noorderburen, naar de SP aldaar…
Deze fijn afbeelding daar ontleend.
Is goed voor Europees gebruik :.
Spanje (Rood) Portugal (Rood)
Griekenland (Rood) Pelgië (Rood) : en
allemaal even failliet!



Ai, dat moet pijn hebben gedaan! Vele jaren van ronddolen in diepe duisternis : Hitler : weg! Stalin : Weg! Mao : Weg! Fidel : bijna weg!, en dan ineens in het volle licht komen….Nochtans was de zon al jaren dezelfde, iedere dag. De Oude Knar uit de Westhoek, Barba Rossa, zonder Blanche en zijn peird, zong het ooit anders : Bange blanke man. Hij werd daarvoor de hemel in geprezen! Nu luidt het (eindelijk) boze blanke man. En Vermandere? Die laat het aan een andere….

Komt er nu een nieuw liedje? Als het even kan, wat minder onnozel dan het eerste?
Hieronder is Carl Devos, hoogleraar, aan het woord. Als ‘columnist’ bij de BRT….Precies één dag voor dat de Maagd van Gent, of moet ik eerder zeggen voor deze Oer-Germaanse godin der Verschrikking (Freya), de Onbevlekte Ontvangenis en moeder van 3 kindjes van andere vaders, met recht op 4 maanden bevallings-verlof zoals de eerste de beste proletariërs-vrouw, voor dat ze, zei ik, in de 7de Dag mocht komen uitleggen dat ze terug was van weggeweest. Meesmuilend goedgekeurd door de regeime-slaaf van dienst. Vier maanden. Dag op dag. En direct terug op het schild geheven : ze kwam, ze zag en ze overwon. Geen taal-examen, bliksemde ze, taalbereidheid moet genoeg zijn…Breed zijn van gedachten, moeten we!

Anders gezegd : pamperen en nat houden : het moet stemmen opbrengen van bij de nieuwkomers….en voilà, de zoveelste goede Wet is weer uitgehold…Men moet geen Nederlands spreken om in Vilvoorde te mogen bouwen/kopen : het volstaat te zeggen dat Freya gezegd heeft dat….Enkele allochtonen-stemmen gewonnen, en honderden mistevreden Vlamingen : weg naar ‘foert-partijen’…

Is zij nu een van die mensen met ‘smoel’ waarnaar Genez wanhopig op zoek is/was? Zou het lukken, denkt U, nu ze ‘het’ niet meer met Guy kan doen? ‘Da was pertang goed, hé’….Herinnert U zich nog dat idyllisch bankje in het Gentse Citadel-park? Even voordien de homo’s en andere straatbloempjes daar weggeveegd…en de fotograaf kon aan de slag. Symbolischer kon niet : andere werelden, gelijke betrachtingen. Money! Money! Even plat op de buik! Of op de rug!

Moet ik misschien zeggen, dat wat haar/hen Hollandse geloofsbroeders klaarblijkelijk te wachten staat, hen doet verstijven van schrik? Van 33 zetels naar 16, om te beginnen! Het kan ook anders gezegd: de arbeidende proletariërs aller landen van nu zijn niet meer dezelfden. Zij kunnen dagelijks zien en ondervinden wie er van dit/het ‘socialisme’ beter is geworden..Zielig zoals Lewie van Leuven bij Bart De Vette Vis in Terzake verzeilde in eenzelfde discours als het Vlaams Blok/Belang van o zo lang geleden….Ja, we hebben het met de migranten te ver laten komen….En neen, Lewie sprak niet van mestkevers…zo laag was hij niet gevallen om een ‘cordon sanitaire’ nodig te hebben OM TE REGEREN. Hij had alleen indertijd gezegd dat het Blok met àlle middelen moest bestreden worden…Wettelijke middelen waren blijkbaar niet voldoende…En of zijn wachtwoord begrepen werd waar het moest begrepen worden! Jos Gheysels heeft er eeuwige roem mee verworven, buiten een lucratieve baan, eenmaal hij politiek uitgeteld was, zodanig succesvol was die!
Loontje komt zijn boontje. Hopelijk stelt de kiezer straks een ander ‘condon sanitaire’ in. Door de Sossen in Vlaanderen onder de kiesdrempel te duwen….Veel moet er niet meer gebeuren : de afgrond nadert snel.

Boze, bange man
06 / 03 / 2010 Bij de BRT.


Kijk es aan. Daar is de SP.A weer. Met een plan.
Een van de meest populaire kritieken op de SP.A na de desastreuze verkiezingsnederlagen van 2009 en 2011, was dat de kapotgeregeerde partij geen eigen verhaal meer had. Waar stond die partij nog voor, die nog niet zo lang geleden comfortabel in het midden van het bed lag?
Eerst was er het pensioenplan, dat in de teksten van de SP.A-studiedienst wat slimmer en genuanceerder in elkaar steekt dan het via de politieke verkopers in de krant was verschenen. En nu formuleert SP.A een plan voor “radicale belastingshervorming”. Daardoor zou 80% van de bevolking minder en 20% meer betalen.
De SP.A pleit voor een vermogenswinstbijdrage, zeg niet vermogensbelasting. De grote lijnen van het plan ogen redelijk. Maar het zal niet evident zijn om voor dit ambitieuze voorstel in de Wetstraat ooit een meerderheid te vinden. Wellicht wordt dit plan nooit werkelijkheid, de politieke klasse etaleert dagelijks haar onmacht om grote, noodzakelijke hervormingen door te voeren.
Links
Het plan realiseren is hoog gegrepen, het formuleren is voor de SP.A al een stap voorwaarts. Maanden was de vraag: waar is SP.A? Bestaat die partij eigenlijk nog? En stilaan begint die relatieve stilte te renderen. De partij heeft met haar pensioen- en belastingsplan voorstellen gelanceerd die naar eigen zeggen de middenklasse moeten ondersteunen, maar toch zal bij niet weinig ongeoefende kijkers de indruk ontstaan dat de partij zich op links terugtrekt.
Dicht bij de kameraden van vakbond en mutualiteit. Deze perceptie, van – overtrokken gesteld, maar dat doen percepties nu eenmaal – “linkse radicalisering”, helpt enerzijds om opnieuw een eigen identiteit te verwerven, maar anderzijds is dat op middellange termijn een gevaar in deze regio met conservatieve onderstroom.
Als de SP.A erin slaagt om met linkse herverdelingsvoorstellen toch de indruk te wekken dat iedereen, en vooral de middenklasse, daar beter van kan worden, dan is een terugkeer naar betere tijden niet uitgesloten. De SP.A heeft een kans als ze in deze barre tijden velen ervan kan overtuigen dat ze als laatste man “niemand achterlaat”.
Smoelen nodig
Of dat zal volstaan om bij de volgende federale verkiezing de neergang om te buigen en voor een overwinning te zorgen is zeer de vraag. Daar zal veel meer voor nodig zijn. De partij heeft smoelen nodig. Mensen die leiderschap uitstralen, en het niet alleen pretenderen. En daarvan zijn er nu te weinig.
In de federale oppositie renderen behalve fractieleider Bruno Tobback maar weinig SP.A’ers. Het is niet evident om tegen Leterme II oppositie te voeren – want de kritiek herhaalt zich constant – maar sommige kameraden zitten er pafferig bij. In de Vlaamse regering zijn de drie ministers niet meteen aan een sterrenkoers bezig. Te veel SP.A’ers komen met allerlei akkefietjes in het nieuws. Dat is fijn voor de aandachtscurve, maar het volk is na jaren BV-beheer slimmer geworden.
Hilarisch en hypocriet
Bovendien moet de partij er ook op andere dan klassiek sociaal-economische domeinen staan. Er zijn geen taboes, zei Caroline Gennez eerder deze week in De Morgen. Ook niet in Antwerpen waar de Wapperwaanzin stilaan hilarisch wordt. En hypocriet. Achter de schermen ligt een compromisvoorstel, maar voor de schermen rollen de jongens over straat.
Forum 2020 stelt in het Vlaams Parlement haar plannen voor, maar daags voordien zijn die door de regering al afgeschoten, terwijl figuranten van de meerderheid hun rolletje spelen.
De Wapperwaanzin kan voor SP.A moeilijk in schoonheid worden afgesloten. De stadspartij van “Patrick” heeft dit probleem gecreëerd, dat de stadspartij het dan oplost. Zo valt bij sommige kameraden te horen. Als Janssens liever niet met de SP.A op de affiche campagne voert, is het volgens hen ook onredelijk dat die partij zich in de miserie, die het bochtenwerk van de burgervader veroorzaakte, laat meesleuren.
De SP.A kan in Antwerpen haar reputatie redden, daarmee koopt ze buiten Antwerpen geen sympathie. Partijen die niet goed liggen in het lintbebouwde, landelijke Vlaanderenland mogen het vergeten. En daar zijn ze het gedrag van die Antwerpse bruggenbouwers al langer moe.
Klare taal
De lokale verkiezingen in Nederland hebben geleerd dat mannen met een duidelijke mening en klare taal, die een antwoord hebben op of minstens een stem geven aan de verontwaardiging en angst van de “gemiddelde man”, goed scoren. Deze week bracht Jean-Marie Dedecker tijdens het vragenuurtje in de Kamer die boosheid en verontwaardiging als geen ander onder woorden.
Asielzoekers die hier geen dak boven het hoofd krijgen, mogen 500 euro schadevergoeding ontvangen. Per dag, per persoon. Dat is om vele redenen ronduit schandalig. Omdat die asielzoekers geen dak boven het hoofd krijgen. Omdat we al jaren, jaren weten dat daar dringend werk van gemaakt moet worden. Omdat ons terugkeerbeleid veel en veel te laks is. Omdat de asielprocedure een ramp is. Omdat we al jaren, jaren weten dat daar dringend werk van gemaakt moet worden. Omdat sommigen, die hier hun leven lang werkten, minder pensioen of een andere uitkering krijgen dan wie hier net door mensensmokkelaars werd gedumpt. De Franstaligen kregen hun collectieve regularisatie, waar zit de verstrenging van sommige procedures?
Zo lang linkse partijen dat soort kritiek aan rechtse partijen overlaten en er geen eigen verhaal voor hebben, zullen pensioen- en belastingsplannen niet veel helpen. De zaak is niet om (centrum-)rechtse partijen te kopiëren, maar om een eigen discours daarover te ontwikkelen en vooral om de kiezer te laten zien dat ook linkse partijen die verontwaardiging delen.
Misschien zal in 2011 de boosheid van de gemiddelde Vlaming niet meer en masse naar LDD schuiven, de kans is groot dat N-VA die grotendeels kan opvangen. Daar ligt een gigantische markt. Want ook boze, bange mensen verdienen een stem. En een perspectief.
Carl Devos
(Carl Devos is politoloog aan de UGent)
@Allen: uw beschaafde reactie is welkom als ze vergezeld gaat van voornaam, naam en een behoorlijk e-mailadres; u kunt aan de moderator vragen om enkel uw voornaam of initialen te vermelden; hier vindt u de regels van onze discussiefora – mod
Pssst
Ook verhelderend is de lectuur over de SP Nederland op www.dagelijksestandaard.nl/.../
Een beetje de wet van de communicerende vaten….En ja, verdorie, het opvrijen van de ‘Christenmensch’ werd indertijd ook bij ons te lande reeds ingezet, door die SS uit H., die meende dat het beter zou zijn voor iedereen als de kerken weer zouden vol zitten…..

Geen opmerkingen: