dinsdag 9 maart 2010

ONZE SAMENLEVING ZOEKT GEBORGENHEID

.







Moest Nederland geen recessie kennen,
Dan had Wilders nooit een kans gehad….

Als U dat niet gelooft, hebben de
Linkxs rakkers
Anders geen zinnig argument over
Om ons te overtuigen….






Onzekere samenleving speelt Wilders in de kaart


Onzeker, zonder houvast en te geïndividualiseerd. De Nederlandse
samenleving is op drift en dat speelt politici als Geert Wilders en Rita Verdonk in de kaart. ‘We’ zijn op zoek naar een anker. Naar iemand die simpele antwoorden geeft op ingewikkelde vragen.

Immers, de zuilen van vroeger ontbreken, de opvoeding is (te) vrij
- biedt dus ook al geen houvast - en de onzekerheid over de toekomst neemt alleen maar toe. Psycholoog Joost Bosland, zo licht hij in Nieuwslijn Supplement toe, legt in zijn boek ‘De Waanzin rond Wilders’ eigenlijk de hele Nederlandse samenleving op de sofa. Hij constateert dat we massaal lijden aan ‘Borderline-achtige’verschijnselen. Veel mensen zijn onzeker. Bang. Voelen zich onveilig. En zijn geneigd de ander als vijand te zien.

‘Omdat er geen gemeenschappelijke vijand meer is, wordt die vijand als het ware binnen in de samenleving gezocht,’ constateert Bosland. De gevolgen zijn desastreus omdat die vijand nu volgens Geert Wilders ‘de moslims’ zijn. En mensen die wij niet (meer) met respect benaderen, zullen ons ook geen respect gunnen.

Met als gevolg nodeloze polarisatie, waar niemand wat mee opschiet. Bosland houdt een pleidooi om de spiraal te doorbreken. Samen problemen oppakken en oplossen. Niet tegen, maar met elkaar. De onzekerheid doorbreken door weer houvast te bieden. Bosland zou geen moeite hebben met een nieuwe ‘verzuiling’ en meer discipline bij de opvoeding. Of, duidelijker: ‘Het is idealistisch. Maar als je het niet zou doen, is er eigenlijk geen andere uitweg.’

Bron BVN via DE WERELDKRANT

Geen opmerkingen: