zaterdag 6 maart 2010

TANTE STANDAARD OP DE BRES

;




















Onze rechtse noorderbuur
05-03-2010 - Geert van Istendael - de standaard
Via Iskander



Wat heeft die 'vent uit Venlo met geel haar' dat anderen niet hebben? GEERT VAN ISTENDAEL duidt de Nederlandse verkiezingsuitslag.
België kun je wellicht beschrijven als het vaderland van de tergend lang rottende ruzies. Nederland heeft tot voor kort in het geloof geleefd dat het een natie van consensus is. Een democratie is echter geen consensus, democratie is net de beschaafd georganiseerde onenigheid. Wie echt consensus wil, die moet de democratie afschaffen en dat willen de Nederlanders zeker niet. Of die moet lang genoeg wegkijken van de problemen die aanleiding kunnen geven tot onenigheid.
En dan staat daar ineens een kale relnicht die een grote bek opzet boven zijn lawaaierige stropdas. Weg ermee. Pang. Dood.
In zijn plaats komt een vent uit Venlo met geel haar. Hem weg krijgen, dat is voorlopig niet gelukt. Hij betaalt zijn ongezouten meningen wel peperduur. Hij is zowat de zwaarst bewaakte politicus van de Europese Unie.
Wat heeft die Wilders, met zijn kop als een slechte kopie van Mozart, dat hij de ene verkiezing na de andere wint?

Ten eerste, laten we zijn partij, de PVV, vooral niet vergelijken met het Vlaams Belang. Het Vlaams Belang kroop tevoorschijn uit de donkerste kant van het Vlaams nationalisme. Het hele Vlaams nationalisme bestaat gewoon niet in Nederland. Het Vlaams Belang is al een jaar of dertig aan het werk. De PVV bestaat ternauwernood vijf jaar. Er zijn nog verschillen en ze zijn niet gering.

Bijvoorbeeld, ten tweede, dit: Wilders laat zich niet betrappen op racisme, wat zijn politieke tegenstanders ook mogen beweren. Wel oefent hij vehement kritiek uit op de islam, maar dat heet, dacht ik, ideologiekritiek. De islam is nu eenmaal geen ras maar een godsdienst met universele aanspraken. Wilders laat zich op dat punt trouwens adviseren door een paar eminente deskundigen. Hij durft harde waarheden te zeggen, die de meeste andere partijen, zeker de linkse partijen, jaren lang hardnekkig niet hebben willen inzien. Tja, dan geef je het terrein vrij voor een fikse, rechtse kleuring van die kritiek, want dat Wilders rechts is, zal niemand ontkennen, hijzelf in de eerste plaats niet.

Ten derde, de andere politici overdrijven hun aanvallen op Wilders schromelijk, en dat schaadt vooral henzelf. Bijvoorbeeld, Wilders wil een hoofddoekenverbod in openbare dienst. Er zijn in dat verband vergelijkingen gemaakt met de anti-joodse wetten van de nazi's. In Frankrijk bestaat een dergelijk verbod allang. Het bestaat in Antwerpen. Patrick Janssens zou dus een nazi zijn? Sarkozy een nazi? Kom, laten we ernstig blijven.
Ten derde, net nu heeft Wilders een proces omdat hij een paar storende dingen heeft gezegd. Ik hoop dat diegenen die gejuicht hebben toen ze Wilders in de beklaagdenbank zagen staan, vandaag snappen dat ze hem daarmee een kolossaal cadeau hebben gedaan.

Ten vierde, Wilders heeft makkelijk praten. Zijn sociaaleconomische voorstellen zou ik in het beste geval libertair noemen of, als je het gemener wilt, platvloers populistisch. Daarmee kun je succes hebben, zolang je niet hoeft te regeren.
Ten vijfde, dat je het tegen Wilders' populisme móét en zúlt afleggen, is geen dogma. Partijen als D66 en Groen-Links zetten een meer dan fraai resultaat neer. Groen-Links is zelfs de grootste in Utrecht en Nijmegen, toch geen buitenparochies. Dat de nederlaag van links in de sterren geschreven stond, is hiermede weerlegd. Dat je in de oppositie moet zitten om te winnen is ook al niet bewezen. De zeer linkse oppositiepartij SP kreeg zware klappen. En, weinig opgemerkt in de moerlemei van jobstijdingen, de streng protestantse ChristenUnie, de regeringspartij die in de regering bleef, heeft stand gehouden en zelfs gewonnen. De voorman van de CU, André Rouvoet, is niet alleen een van de knapste politici die Nederland heeft, hij gedraagt zich niet als andere politici. Die zitten geobsedeerd naar Wilders te staren als konijnen naar een lichtbak. We weten wat met die konijnen gebeurt.
Ten zesde, hoe langer politici van vrijwel alle partijen allerlei boze woorden naar Wilders afgebleekte haardos blijven slingeren, hoe meer de kiezer Wilders als slachtoffer gaat zien. De rol van slachtoffer is Wilders op het lijf geschreven. Een andere rol, die van de zondebok, weigert hij echter te spelen. In het oude verhaal loopt die namelijk de woestijn in. Wilders blijft. Tartend. Als zijn tegenstanders niet uitkijken, zou het wel eens kunnen dat ze tegen heug en meug zélf de woestijn in moeten.

Tot slot wat troost voor linkse vertwijfelden. Op de verkiezingsavond heeft Wilders een zware fout gemaakt. Hij voorspelde dat zijn PVV bij de verkiezingen in juni de grootste zou worden. Zoiets mag je nooit doen. Natuurlijk, als je vanuit het niets de eerste partij wordt in Almere, bijna tweehonderdduizend inwoners, en de tweede partij in Den Haag, bijna een half miljoen inwoners, dan kan de overmoed toeslaan. Als Jupiter je ten gronde wil richten, verblindt hij je vooraf. Als de Nederlandse politici Wilders niet klein krijgen, kan de oppergod misschien helpen. Al zou ik daar niet te zeer op rekenen.


Boeketje Digitalis


(ruim bemeten wegens de elitaire bestemmelingen)



Hoe kon ik hem vergeten! Het triestig gezicht op de TV die we al een tijdje moesten missen : Van Istendaar….Wat ik wel niet wist, was zijn geloofsbelijdenis in de Heel-Nederlandse mogelijkheden. Derhalve beloof ik enige mildheid te betonen in deze blog, zij het dezelfde mildheid (I wont not to be rude) waarvoor Nigel Farage als dappere Mister Englisman beboet werd om onze bloedeigen Haiku-Clown te vergelijken met een natte dweil..
Verre van mij dus om Van Istendaar te vergelijken met datzelfde attribuut. Ik zou,, om dezelfde huiselijke sfeer te blijven, voortgaande op zijn stem, eerder denken aan een schuurbezem.
Ik heb veel commentaar op wat hij, Van Istendaar, hierboven neergeschreven heeft. Maar de muis (ik) mag zich niet meten met de olifant (hij). Al kan ik toch een klein beetje triomferend naar hem opkijken, om hem te wijzen naar het stof dat we samen achter ons opwierpen.
Kijk, Van Istendaar, als ik U de leeftijd (en de resultaten) van ons Vlaams Blok/Belang hoor vergelijken met die van de PVV en Geert Wilders, dan moet ik denken, met permissie, dat U de muis bent, en ik de olifant.
Moeilijk, hé!?
Natuurlijk heeft het Vlaams Blok zijn wortels in de diepste donkerte van de collaboratie en vooral de epuratie, die als exponent van vele decennia Vlaming-haterij, na WO II had gedacht die 6 miljoen Vlamingen voorgoed onder de knoet te kunnen krijgen. Maar net als de rechtszaak tegen Geert Wilders, werd het het grootste geschenk dat de Vlamingen kon gegeven worden : hun sluimerende fierheid aanwakkeren. Als U daarbij indachtig wilt/kunt zijn, dat de collaboratie, zowel in Vlaanderen als in Wallonië even actief, in Vlaanderen vooral ingegeven was tegen het stiefmoederlijk gedrag van het eigen vaderland dan zult U kunnen maar niet willen begrijpen dat deze afkomst uit de zwartste bladzijde van de collaboratie, voor velen in het Vlaams Blok/Belang, zeker geen belediging, maar eerder een reden tot fierheid is.
Kijk, dat is onder andere een van de gevolgen van dat Sovjetachtige ‘cordon sanitaire’ : dergelijke onrechtvaardigheid brengt verhardt de geesten.
Komt daarbij, dat in veel gevallen de vroegere ‘verkeerden’ – om een slecht maar recent voorbeeld te geven : Nelson Mandela - na verloop van tijd wel eens de ‘goeden’ kunnen worden…Van ‘fran-tireur’ werd men zelfs verzetsheld achteraf….Deze gang van zaken voelt U trouwens spitsvingergewijze perfect aan als U denkt aan de komende Wilders legislaturen….
En dan de vergelijking aangaande de ‘verbruikte jaren’ door de PVV en het VB
Kijk, beste Van Isendaar, als U in mijn beeldspraak de olifant wilt blijven, moet U toch Uw oogkleppen afdoen en Uw oren van voor Uw gezicht doen. .
Die oogkleppen worden U, met blijkbaar enige wellust van Uwentwege, opgezet door de francouillonse elite in dit land. Anders gezegd : zonder de ondemocratische en Stalinistische manoeuvres van de PS (en aanverwanten) zou het Vlaams Blok/Belang veel verder hebben gestaan. Allez, kom zeg : bestaat er in Nederland een ‘cordon sanitaire’ tegen Geert Wilders? Nog niet, maar het zit er aan te komen….Vlamingen, beste Van Istendaar, zijn geen revolutionairen, maar hoogstens Tijl Uilenspiegels. Als het al geen Lamme Goedzakken zijn….Bij ons was Pim Fortuyn fortuinlijker geweest!
Mag ik in dit verband (U raakte zelf de LPF aan) even een interview voor de geest halen tussen een bebrilde collega van U bij de BRT, sedertdien nog in dienst, maar op een lager échelon, zijn naam, wegens onbelangrijkheid, ontsnapt mij : Walter Zinzen? Jan Baljauw? Willem Van Laeken? Het zal de Zinzen geweest zijn! Nu herinner ik mij zijn hondstrouwe geslagen ogen, die triest keken omdat hij met deze boodschap terug naar BruSSel moest…Enfin, in ieder geval een triestig gezicht. De BRT zond dit interview slechts éénmaal (bij vergissing aan censuur ontsnapt?) uit. Pim bracht het gesprek van Nederland op Vlaanderen, door vragen te stellen over het Vlaams Blok. Jantje/Walterke probeerde er onderuit te komen, door te repliceren dat hij over dat Vlaams Blok niets wist. Pim drong aan: hebt U dan nog nooit een interview gehad met Filip De Winter? Antwoord ; neen, bij ons spreken wij alleen met democratische partijen….En weer Pim, met de historische woorden :’Mooie democratie is dat bij jullie’. Einde citaat en einde verhaal.

Wat verder schrijft U:
Wat heeft die Wilders, met zijn kop als een slechte kopie van Mozart, dat hij de ene verkiezing na de andere wint?
Kijk, dat vind ik nu eens typisch voor al dat Linkx kaviaar-etend profitariaat. Mozart er letterlijk met haren bijsleuren om Wilders te typeren…Was ik in Uw plaats geweest, ik zou eerder - om de tegenstelling te accentueren – eerder Kristien Hemmerlinkx als vergelijking genomen hebben. Les extrêmes se touchent, zou ik dan geschreven hebben…Mooie jongen met hoog blond haar versus de ge-brilslang-de Cruella zonder bedgenoot
Op die manier had dezegeestesgenote nog een straaltje zonlicht mee kunnen pikken, daar waar die Mozart al eeuwen voedsel is voor de pieren.
Maar wacht eens : Mozart was een wonderkind… O Ja, juist, dan snap ik Uw verwarring! Onderdrukte onbewuste bewondering, zullen we maar zeggen….
Tot slot (want ik weet dat Uw tijd kostbaarder is dan de mijne, U bent van de generatie die langer dan tot 65 jaar zult moeten werken) U glijdt een beetje vlug over een ander aspect van de waarheid. U schrijft
Het hele Vlaams nationalisme bestaat gewoon niet in Nederland.
Wat, sedert 1830 enerzijds nogal wiedes is…maar anderzijds ook weer niet. Dan zal ik U een cijfer ter overweging geven die hier kortelings geleden nog toegelicht werd op deze blog. Bij rondvraag bij de Noorderburen, bleek dat 45 % de hereniging met Vlaanderen toejuichte…Inderdaad, en dat zelfs zonder dat er een Vlaams Blok/Belang bestaat!
Ik verwed er een goede bak Leffe Bruin (wat zeg ik? De hele brouwerij!) op, dat moest er in de beide Nederlanden (neem er gerust Frans-Vlaanderen bij) een volksraadpleging gehouden worden over een of andere vorm van samenwerking in staatsverband, zowel de Brançonne als het Wilhelmus een opvolger zouden krijgen….Het bloed, namelijk, kruipt waar het niet gaan kan….
Ik zal dit stukje liefst maar niet als ‘reactie’ insturen bij DS, want een vogeltje dat niet zoals hen zingt, is voor hen verkeerd gebekt. JaJa, mooie democratie hier!

Psst
Let wel, Van Istendaar, dat het opvalt dat U goed en wel PVV-gezind bent – maar, net als voor mij, brengt U dat voorlopig nergens. Niet wanhopen : met zo’n artikel geraakt U bij de Geert ooit wel eens op schoot, als de Republiek der Vrije Herenigde Nederlanden een feit zullen geworden zijn. Want U schrijft goed! Zo goed dat het bijna geloofwaardig overkomt!

Geen opmerkingen: