dinsdag 9 maart 2010

ZO MAAR EEN GROTE ITALIAANSE DAME

.














ORIANA FALLACI (°1929) in het verzet
tegen Mussolini, later tegen de Islam.
Zij was de vriendin van vele Groten
Der Aarde, ja, zelfs van Kardinaal
Ratzinger. Iemand dus waarvan
we kunnen leren.




Laat mij vooreerst duidelijk stellen : het rijke Toscane, en dan nog daarin de Chianti-wijnsstreek is het rijke broertje daar waar LAZIO het Assepoestertje tegenover is. Lazio, waar wij wonen, dat zijn de meestal armtierigste streken van Italië, waar de arme boeren als Pauselijke onderdanen, zelfs belastingen dienden te betalen op het hemelwater, de regen…In onze streek zullen niet gauw moskee’s komen : er zijn geen noemenswaardige inwijkelingen op het platteland. Konden ze evengoed in eigen land gebleven zijn om daar van armoede te vergaan.

Eindelijk kom ik er toe iets te verzamelen over deze in 2006 overleden bekendheid uit het dorpje Greve, nauwelijks een paar uurtjes rijden van bij ons. Inderdaad zijn wij regelmatig in de wondermooie vroegere Etrusken-stad AREZZO, en nauwelijks enkele kilometers dichter bij Firenze met je Greve hebben. Zijn er nog nooit geweest, omdat 1° Arrezo altijd al onze tijd steelt (zie verder) en 2° het een beetje uit de weg ligt. In Italië kan 20 Km door de heuvels/bergen rijden
Firenze daarentegen is alleen te bezoeken buiten het toeristen-seizoen. En dan nog! Aanschuiven tussen eindeloze rangen kwetterende en teeterende schooljeugd is niet bevorderlijk. Om nog maar te zwijgen van de (namaak) David van Michelangelo, midden op het plein, waar je nooit omtrent kunt. Wegens het succes van de onbeschaamde mannelijke anatomie, waartegen ons fameus Manneke Pis in BruSSel in het niet verzinkt. Voor de kleinkinderen en de neefjes en nichtjes leg ik dit uit als het verschil tussen kunst en kitsch. De machtige tegenover de nietige afmetingen doen de rest….Zo wordt hun aangeboren nieuwsgierigheid afgeleid naar hogere regionen. Letterlijk en figuurlijk.
Over Firenze kan ik een boek van Luc Verhuyck aanraden (Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep – Amsterdam) ISBN N° 90 253 5889 6/ NUR 512, dat heet ‘Anecdotische Reisgids voor Firenze’’ . Pas als U dit boek bij de hand hebt, kunt U zich wagen aan een bezoek aan deze Wereld Hoofdstad van de Kunst voor het Volk.
En nu, schrijven Angeltjes vandaag, zou daar in dat nietig stadje, een protserige moskee komen…Zij schrijven :

Eind vorig jaar lekte uit, dat een aantal islamitische verenigingen die in het katholieke Italië met de steun van links een zorgvuldig opgesteld bouwprogramma uitvoeren om overal moskeeën in te planten. Momenteel zouden er al een 800-tal in functie zijn, alhoewel het aantal moslims in Italië lager ligt dan in de overige EU-landen. Italië geniet het voorrecht (omwille van de taal) Roemenen aan te trekken.
.
Ook voor Greve is er een aanvraag ingediend om een moskee op te richten, die door het gemeentebestuur gesteund wordt. In de onmiddellijke omgeving van het familiebezit van de Fallaci's. Het gaat hier niet om het invullen van een religieuze behoefte maar om een arrogante wraak op de vrouw die de islamdoctrine genadeloos ontmaskerde : de regio van Chianti beslaat 300 km2 heuvels, bossen, landerijen, wijngaarden en Greve is een dorp met 13.000 inwoners.
.
Er rijst verzet in Italië tegen dit opzet en de Lega Nord stelt zich hierbij op als de speerpunt. Op Facebook is een groep opgericht die de protesten verzamelt.
.

En precies over de sympathie van de plaatselijke bevolking tegenover Moslims wil ik het hier verder hebben. In vroeger tijden waren dat de Saracenen. Vraag mij niet waarom. In Arezzo
Oriana Fallaci
Oriana Fallaci (Florence, 29 juni 1929 - aldaar, 15 september 2006) was een Italiaanse verzetsstrijdster, journaliste, publiciste en schrijfster.
Als tiener hielp ze haar vader bij verzetswerk als partisane tegen de Duitsers die vanaf midden 1943 Italië bezetten om Benito Mussolini in het zadel te houden.
Tijdens haar lange en succesvolle journalistieke loopbaan interviewde zij op scherpe, onomwonden wijze diverse prominente personen zoals onder meer dalai lama Tenzin Gyatso, Henry Kissinger, de Sjah van Iran, Ayatollah Khomeini, Willy Brandt, Zulfikar Ali Bhutto, Walter Cronkite, Moammar al-Qadhafi, Federico Fellini, Sammy Davis Jr., Nguyen Cao Ky, Yasser Arafat, Indira Gandhi, Alexandros Panagoulis, Aartsbisschop Makarios III, Golda Meïr, Nguyễn Văn Thiệu, Haile Selassie, Sean Connery en Lech Wałęsa.
Zij verkreeg later ook bekendheid met een reeks kritische boeken over de islam die ze schreef na haar pensionering, waarin ze geen blad voor de mond nam. In haar werken `De kracht van de rede` en `De Woede en de Trots` beschreef ze de bedreigingen voor de Westerse cultuur die volgens haar uitgaan van het Islamisme en de geleidelijke invoering van de religieuze wetten (Sharia). Ze zag Islamisme als een vorm van fascisme en gebruikte daarbij de term Islamofascisme. Haar boeken werden in Italë uitgegeven door uitgeverijen die verwant zijn aan de Lega Nord, een Italiaanse rechtse partij.
In haar laatste levensjaren stond de als atheïste en links bekend staande Fallaci op zeer vriendschappelijke voet met kardinaal Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Fallaci bewonderde diens boek „Wenn Europa sichselbst haßt...”.
Fallaci’s werken werden in 21 talen vertaald waaronder Engels, Spaans, Frans, Nederlands, Duits, Grieks, Zweeds, Pools, Kroatisch and Sloveens. Fallaci was levenslang een zware roker. Zij overleed op 77-jarige leeftijd aan kanker.

Geen opmerkingen: