woensdag 14 april 2010

DE PAARDJESMOLEN DRAAIT VROLIJK VERDER

.
















.
DE PAARDJESMOLEN DRAAIT VROLIJK VERDER

Dehaene heeft zijn puzzel klaar
• woensdag 14 april 2010
• Auteur: Isabel Albers in De Standaard

BRUSSEL - Er is beweging in het dossier BHV. Toch wacht Jean-Luc Dehaene zo lang mogelijk om iedereen samen te brengen.
Van onze redactrice

Ook al wou Jean-Luc Dehaene voor het einde van de paasvakantie een oplossing voor BHV kunnen voorleggen, deze week roept hij de partijvoorzitters wellicht niet meer samen. ‘Voor zondag komt er geen gezamenlijk overleg', klonk het gisteren in meerderheidskringen.

Toch was er gisteren een verschuiving in het dossier. Dehaene concentreert zich naar verluidt op de compensaties voor de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel, in ruil voor de splitsing van het kiesarrondissement. Het zou daarbij gaan om ‘een pakket maatregelen' voor de Franstaligen. Dehaene valt daarbij voor een stuk terug op elementen die Guy Verhofstadt in zijn bijna-oplossing in 2005 in petto had, zoals (al dan niet uitdovend) inschrijvingsrecht in Brussel voor de inwoners uit de zes faciliteitengemeenten. Maar hij heeft in zijn puzzel ook elementen die nog niet eerder ter sprake kwamen, aldus een meerderheidsbron. Niemand wil details kwijt om een compromis niet onmogelijk te maken.

Joëlle Milquet heeft zich ondertussen naar verluidt tegenover Dehaene in alle bochten gewrongen om haar publieke verklaring ‘het is onvoldoende' te minimaliseren en op haar woordvoerder af te schuiven. Dat de andere Franstalige partijen niet meegingen in het opbod en dat er geen Vlaamse stoere taal volgde, herstelde het vertrouwen ietwat. PS, MR en CDH zijn van plan om vandaag discreet de koppen bij elkaar te steken over het voorstel-Dehaene.

Toch is succes allesbehalve gegarandeerd. ‘Het blijft, zelfs met een totaaloplossing van Dehaene waar voor iedereen eten en drinken in zit, erg moeilijk', aldus een betrokkene.

Als de partijen het voorstel-Dehaene verwerpen, tikt de klok verder in de Kamer. Daar ligt het Vlaamse splitsingsvoorstel klaar. Het belangenconflict dat de Duitstalige Gemeenschap daartegen heeft ingeroepen, loopt af op 28 april. Als de Vlamingen het voorstel daarna willen goedkeuren, kunnen de Franstaligen nog de alarmbel luiden. Dan krijgt de federale regering opnieuw dertig dagen.

Vindt de regering ook dan geen akkoord, dan is de val van de regering nabij... tenzij er opnieuw vertraagd wordt.

Het Brusselse parlement kan ook een belangenconflict inroepen, waardoor de kwestie met een beetje rekken en trekken naar volgend jaar wordt getild. Dat ligt gevoelig. Dan doen de Franstaligen in het Brussels parlement wat ze de Vlamingen in dit dossier verwijten: een meerderheid van één taalgroep (de Franstaligen in Brussel) keurt dan een beslissing (het belangenconflict) goed tegen de wil van de andere taalgroep in.

Digitalia denkt….
Dat James Ensor 150 jaar te vroeg geboren is. En ook Magritte, de vader van het surrealisme is ons veel te vroeg ontvallen. Hadden die nu geleefd, dan waren zij onsterfelijk kunnen worden door gewoon levensecht de gezichten te tekenen van onze ‘politiekers’, die we dan ‘De Maskers’ konden titelen.
Alle gekheden en alle gissingen blijven open, maar de tijdbom tikt…En Vlaanderen blijft de rekening betalen, terwijl de armoede als een sneltrein op ons afkomt. Nog een beetje tijdwinst, en de ruggengraat van ons volk zal gebroken zijn.
En dat, Vlamingen, terwijl onze bloedeigen Natte Haiku-pop aan de buitenwereld met een Farizeeërs-gezicht vertelt, dat het allemaal de schuld is van het Vlaams Blok/Belang.
Dat poppetje, beste mensen, moeten we bij de volgende verkiezing vastprikken met het Rode Potlood – tenminste moest hij deelnemen aan de verkiezingen. Wat hij wel zal laten. Ik wenste dat wij, de Rechtlijnigen, op de dag der verkiezingen, allemaal Meesters in de Vooddo ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Voodoo ) waren. Zodat wij onze frustratie konden uitwerken op al die poppetjes die de kleur-partijen voorstellen die ons naar de afgrond hebben geleid.

Geen opmerkingen: